St. Petersburg’da savaş yanlısı blog yazarı patlamada öldü: Saldırgan Türkiye’ye kaçmayı planlıyormuş

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki bir kafede meydana gelen patlamada 1 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi yaralandı. Patlamada ölen kişinin blog yazarı ve savaş muhabiri olan milliyetçi Vladlen Tatarski olduğu öğrenildi. Yetkililer suikast ihtimalinden şüpheleniyor.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Patlamada Kremlin yanlısı Vladlen Tatarski (sol) hayatını kaybederken, saldırıdan sorumlu olduğundan şüphelenilen Darya Trepova (sağ) gözaltına alındı.

Rusya’nın kuzeybatısındaki St. Petersburg’da bir kafeye genç bir kadın tarafından getirilen, içinde yaklaşık 200 gram TNT gücünde patlayıcı maddenin bulunduğu paket patladı. Bunun sonucunda 1 kişi öldü, 10’u kritik olmak şartıyla 32 kişi ise yaralandı. Rus basını, patlama sonucu hayatını kaybeden kişinin kimliğinin Kremlin yanlısı ünlü blog yazarı ve savaş muhabiri Vladlen Tatarski olduğunu yazdı.

Patlama savaş yanlısı Telegram topluluğu Cyber Front Z tarafından düzenlenen bir etkinlik sırasında gerçekleşti. Tatarski de bu etkinliğe konuşmacı olarak davet edilmişti. Görgü tanıklarının anlatımına göre etkinlik sırasında genç bir kadın, Tatarski’ye ‘hediye’ olarak bir paket verdi. Paketin özel olarak Tatarski’ye verilmesi, yetkilileri suikast ihtimaline yöneltti.

Kadının kimliği açıklandı, Türkiye’ye gelecekmiş

Söz konusu kadının isminin Darya Trepova olduğu öğrenildi. Rusya İçişleri Bakanlığı’nın Trepova’yı arananlar listesine koymasının ardından 26 yaşındaki kadın, St. Petersburg’da kiraladığı bir dairede sadece birkaç saat içinde gözaltına alındı. Trepova verdiği ilk ifadede ‘kendisine tuzak kurulduğunu’ ve ‘kullanıldığını’ söyledi. Annesi ve kız kardeşi de Rus güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak sorgulandı. Trepova’nın sürgündeki muhalif eşi Dmitri Rılov ise eşine kumpas kurulduğunu, savaş karşıtı olsalar da Darya’nın böyle bir eylemde bulunmayacağını söyledi.

Ancak Ulusal Terörle Mücadele Komitesi sözkonusu saldırının, hapisteki Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı ile Ukrayna özel istihbarat servislerinin iş birliğinde gerçekleştiğini bildirdi. Trepova’nın da Navalni’nin aktif bir destekçisi olduğu iddia edildi.

Öte yandan Trepova’nın patlamanın hemen ardından St. Petersburg’daki Pulkova Havaalanı’ndan uçak bileti ayırttığı ancak uçağa binmediği bildirildi. Trepova’nın Türkiye üzerinde Gürcistan’a kaçmaya çalıştığına dair söylentiler mevcut. Başka bir söylentiye göre de Trepova geçen hafta arkadaşlarına, ülkeyi terk edip Türkiye’ye gideceğini söylemiş, ancak yolculuğunun Ukrayna’da son bulacağına işaret etmiş. Genç kadının patlamanın ardından arkadaşlarıyla son kez iletişime geçtiği ve yolladığı mesajda, ‘kendisine komplo kurulduğunu’ söylediği belirtiliyor.

Rusya Ukrayna’yı, Ukrayna Rusya’yı suçluyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, patlamanın sorumlusu olarak Ukrayna’yı işaret etti. Tatarski’nin Rusya’ya hizmetlerinin Kiev yönetimini öfkelendirdiğini belirten Zaharova, “Ukrayna için tehlikeli bir adamdı ama cesurca sonuna kadar giderek görevini yaptı” dedi. St. Petersburg’daki patlamayı ‘terör eylemi’ olarak nitelendiren Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, sözkonusu eylemin planlanması sürecinde Ukrayna istihbaratının yer aldığına dair ellerinde bilgi olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak ise Twitter’da cinayetin Rusya’daki iç çatışmalardan kaynaklandığını iddia ederek, “Örümcekler bir kavanozun içinde birbirlerini yiyor. İçteki terörizmin ne zaman iç siyasi mücadelenin bir aracı haline geleceği sorunu an meselesiydi” diye yazdı.

Peki kim bu Tatarski?

Ukrayna’da süregelen savaşı destekleyen Tatarski, Rusya’nın ‘özel askeri operasyon’ olarak nitelendirdiği sürecin başından beri analiz ve yorumlarıyla savaşa popülerlik kazandı. Ancak gençlik yıllarına dönecek olursak, kendisi bir girişiminde borçlarını ödeyemediği için arkadaşlarıyla yaptığı banka soygununda yakalanarak hapse atılmıştı. Daha sonra özgür kalmayı başaran Tatarski, 2014’te Donbas’ta Ukraynalı milliyetçilere karşı savaşmıştı.

Telegram’da yarım milyondan fazla takipçisi olan Tatarski, Rusya’nın Ukrayna’daki geri çekilmelerini eleştirerek, ülkenin Ukrayna’daki hedeflerine öyle ya da böyle ulaşacağına inandığını söylüyordu.

Öte yandan bu patlama, ‘Putin’in akıl hocası’ olarak bilinen Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın ölümüne neden olan Ağustos 2022’deki bombalı araç saldırısından sonra gerçekleşen ve ‘suikast’ olduğu düşünülen ikinci patlama. İşin ilginç yanı da Dugina ve Tatarski benzer görüşlere sahip olan insanlardı ve birçok kez de birlikte fotoğraflanmışlardı.

Dugin, Tatarski’nin ölümünün ardından yaptığı bir paylaşımdaki, “Darya Dugina Bulvarı. Vladlen Tatarskiy Meydanı. Jogi, Motorola sokakları, düzinelerce başka sokak, cadde ve meydan. Kiev’in yer adları böyle olacak. Ama şimdilik hatıralarımızda” sözleriyle, iki patlama arasındaki benzerlik kurdu. 

Buyurun yeni küresel tartışmaya: BMGK'nın başında bir 'savaş suçlusu'Buyurun yeni küresel tartışmaya: BMGK’nın başında bir ‘savaş suçlusu’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.