Rusya, Belarus’taki nükleer silahları çekme şartını açıkladı: ABD, Rusya karşıtı rotadan vazgeçsin

Rusya, Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları geri çekmelerinin şartının ABD ve NATO'nun Rusya karşıtı rotadan vazgeçmesi, Amerikan nükleer silahlarının Avrupa'dan çekilmesi ve altyapının imha edilmesi olarak açıkladı. Belarus Lideri Lukaşenko, nükleer silahların ülkelerine ulaştığını belirtti.

Dünya 2 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Lukaşenko, Prigojin'e suikast yapılacağına dair bir istihbarat aldığını ve bu bilgiyi Vladimir Putin vasıtasıyla ilettiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT İkinci Dairesi Direktörü Aleksey Polişuk, Rusya’nın Belarus’a konuşlandırdığı taktik nükleer silahlar için önemli bir açıklama yaparak bu silahların geri çekilmesi için şartları açıkladı. 

Polişuk, böyle bir senaryonun ancak ABD’nin  ve NATO’nun Rusya’ya karşı rotasından vazgeçmesi, Amerikan nükleer silahlarının Avrupa’dan çekilmesi ve altyapının imha edilmesi durumunda mümkün olabileceğini söyledi.

Sputnik’e konuşan ve “Rus taktik nükleer silahlarının Belarus topraklarında konuşlandırılması, NATO ve Washington’un uzun yıllardır istikrarsızlaştırıcı nükleer politikasına ve son zamanlarda Avrupa güvenliğinin kilit alanlarında meydana gelen köklü değişikliklere bir yanıttı” diyen Polişuk, bunun Rusya-Belarus Birlik Devleti’nin güvenliğini sağlamaya yönelik zorunlu bir karar olduğunu vurguladı.

Nükleer silahların yarıdan fazlası Belarus’a yerleştirildi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da ülkelerine konuşlandırılması planlanan Rus nükleer silahlarından yarıdan fazlasının ülkeye getirildiğini ve çeşitli yerlere yerleştirildiklerini açıkladı. Belarus devlet haber ajansı Belta’nın haberine göre Lukaşenko, “Nükleer silah güvenliktir. Fakat Tanrı korusun da bu silahları kullanmamız gerekmesin. Her şeye rağmen bunun olmamasını diliyorum. Bizler barışçıl insanlarız. Tarihimiz için savaştık. Yaptığımız şey silahlarla oynamak değil, ancak ülkemizi korumak için her an hazırlık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lukaşenko'dan Polonya'ya gözdağı: Wagnerciler bizi zorluyor, Varşova'ya gitmek istiyorlarLukaşenko’dan Polonya’ya gözdağı: Wagnerciler bizi zorluyor, Varşova’ya gitmek istiyorlar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.