Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Türkiye’deki seçimlerin parçası değiliz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşmesinin ardından Türkiye-Suriye normalleşmesi için yapılacak dörtlü zirvenin bakanlar seviyesinde yapılabilmesi için tarihlerin konuşulduğunu açıkladı. Lavrov, Türkiye'deki seçimin bir parçası olmadıklarını söyledi.

Dünya 8 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Lavrov ve Çavuşoğlu'nun görüşmesinde gündem yoğundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirirken, bir saatlik basın toplantısında konuşulanları değerlendirdiler. 

Türkiye ve BM arasında geçen sene geliştirilen, uygulamaya geçmesinin ardından şu ana kadar 27 milyon ton Ukrayna tahılının Türk boğazlarından dünya pazarlarına sunulmasına olanak veren Tahıl Koridoru Anlaşması’yla ilgili Rusya’nın rahatsızlıkları gündeme geldi. Rus tahılı, gübre ve amonyak gibi ürünlerin ihracatının başlamaması, Moskova’nın 120 gün uzaması gereken anlaşmayı mart ayında 60 gün uzatmasına sebep olmuştu. Bu sürede sorunların çözülmesi gerektiği vurgulandı. Lavrov aksi takdirde “Bu anlaşma gerekli mi diye yeniden düşüneceğiz” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da engellerin kaldırılması gerektiğini söylerken atılacak adımları destekleyeceklerini belirtti.

Ayrıca, Rusya tahılının Türkiye’de un haline getirilip en az gelişmiş ülkelere ulaştırılması projesine Katar’ın da destek verdiğini belirten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus Lider Vladimir Putin’in de görüş birliğinde olduğunu söyledi.

Dörtlü zirvede sıra bakanlar düzeyinde görüşmelerde

Türkiye-Suriye normalleşmesine yönelik Rusya’nın arabulucuğunda ilerleyen sürece de değinilirken, 3-4 Nisan’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılan dörtlü zirveye değinen Lavrov, “Her ülke tututumunu açık ve şeffaf şekilde dile getirdi. Bu böyle devam etmeli. Bu sürecin 1-2 toplantıyla çözümlenmeyeceği konusunda gerçekçiyiz. İstişarelerin yoğunlaştırılarak devam ettirilmesi gerek” dedi. Lavrov, 4 ülke dışişleri bakanının Moskova’da bir araya gelmesinin planlandığını ve tarihler üzerinde çalışıldığını belirtti.

Rus gazetecilerin 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak seçimlere yönelik düşüncesini sorduğu Lavrov, “Beni birileriyle karıştırıyorsunuz herhalde, bu soruyu ABD’lilerin olduğu basın toplantısında sorun” cevabını verdi.

Rus siyasetçi, ABD ve Batı’nın aksine, hiçbir ülkenin içişlerine karışmadıklarını, bu ilkelerinin sürdüğünü kaydederken, “Türkiye’deki seçimlerin bir parçası değiliz” dedi. Türkiye’nin demokratik ve şeffaf seçim deneyimine sahip olduğunu kaydeden Lavrov, bunun başarıyla sürdüğünü söyledi.

Dörtlü zirvede Suriye'den 'toprak bütünlüğüne saygı' mesajı: Toplantıdan istişarelere devam kararı çıktıDörtlü zirvede Suriye’den ‘toprak bütünlüğüne saygı’ mesajı: Toplantıdan istişarelere devam kararı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.