Rusya LGBTİ+ hareketini ‘terörist örgütler’ listesine aldı, iki kişi tutuklandı

Eşcinselliğe karşı muhafazakar motivasyonlarla katı kurallar getiren Rusya'da kısıtlama dalgasının son hamlesi LGBTİ+ hareketinin tamamen yasaklanması oldu. Yasa yürürlüğe girer girmez St. Petersburg'daki iki bar çalışanı tutuklandı.

Dünya 23 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Yakın zamanda “eşcinsellik propagandası” ve cinsiyet değiştirmenin yasaklandığı Rusya’da Adalet Bakanlığı, geçen kasım ayında LGBTİ+ hareketini “aşırılıkla” suçlayarak Yüksek Mahkeme’de dava açmıştı. Bu yetmemiş olacak ki Moskova eşcinsellik karşıtı daha radikal bir karara imza attı.

Rus devlet medyasının aktardığı habere göre LGBTİ+ aşırılık yanlısı ve terörist örgütler listesine eklediğini duyurdu. Bu hamle, Rusya Yüksek Mahkemesi’nin LGBT aktivistlerinin aşırılık yanlısı olarak tanımlanması gerektiği yönündeki kararıyla uyumlu iken, eşcinsel ve transseksüel bireyler ve temsilcileri artık tutuklanma korkusu dahil çeşitli baskılarla karşı karşıyalar.

Liste aşırılık yanlısı ve terörist olarak belirlenen 14 binden fazla kişi ve kuruluşun banka hesaplarını dondurma yetkisine sahip “Rosfinmonitoring” adlı bir kurum tarafından oluşturuluyor. Bu kişiler arasında radikal İslamcı terör örgütü El Kaide’den ABD’li teknoloji devi Meta’ya ve hayatını kaybeden Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin müttefiklerine kadar geniş bir yelpaze yer alıyor.

Devlet haber ajansı RIA yeni listenin “uluslararası LGBTİ+ sosyal hareketine ve yapısal birimlerine” de kapsadığını aktardı.

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “çökmekte olan Batı ahlakının zıttı olan aile değerleri” olarak tanımladığı değişime paralel olarak son on yılda cinsel yönelim ve cinsel kimlik ifadelerine yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdı.

Diğer adımların yanı sıra Moskova, “geleneksel olmayan” cinsel ilişkilerin teşvik edilmesini ve bunlarına propagandasını yasaklayan yasaları yürürlüğe koydu ve tıbbi cinsiyet değişikliklerini de yasadışı kıldı.

Yasağın ilk pratiği: İki bar çalışanı tutuklandı

Rusya’da iki kişi ülkenin yeni “LGBTİ+ aşırılık” yasası kapsamında tutuklanan ilk kişiler oldu. Kazakistan sınırına yakın Orenburg şehrinde bulunan “Pose” adlı mekanın çalışanlarının tutuklanmasına yol açan olay, bu ayın başlarında internette yayılan ve bazı kişilerin polis memurları tarafından gözaltına alındığını gösteren görüntülerin ardından geldi.

Bağımsız haber sitesi Mediazona, ikilinin isimlerini kulübün sanat yönetmeni Alexander Klimov ve işletmeci Diana Kamilyanova olarak verdi.

Orenburg Merkez Bölge Mahkemesi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu kişilerin “geleneksel olmayan cinsel yönelime sahip kişiler oldukları” ve “Rusya’da yasaklanan LGBTİ+ hareketinin görüş ve faaliyetlerini destekleyen, soruşturma kapsamında kimlikleri tespit edilemeyen kişilerle birlikte bir grup olarak hareket ettikleri” iddia edildi.

Klimov’un “drag queen sanatçılarını seçtiği, bu kişilerle toplantılar düzenlediği ve bara gelen ziyaretçiler arasında, hatta Telegram mobil uygulamasında geleneksel olmayan cinsel ilişkileri teşvik ettiği” iddia edildi.

İkili 18 Mayıs’a kadar tutuklu kalacak ve suçlu bulunmaları halinde 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekler.

LGBTİ+ bireyler için tehlikeli ülke: Rusya

Rusya böyle bir grup var olmamasına rağmen Kasım 2023’te “uluslararası LGBTİ+ hareketini” aşırılık yanlısı bir örgüt ilan etti. Mahkemenin muğlak dili, ülkedeki eşcinselleri cinsel yönelimleri nedeniyle uzun hapis cezalarına çarptırılma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

 

Kararın ardından aktivist Aleksey Sergeyev Reuters’a yaptığı açıklamada “tehdidin hiç bu kadar ciddi ve gerçek olduğunu hatırlamadığını” söylerken, Rus LGBTİ Ağı Başkanı Igor Kochetkov yasanın her türlü queer (heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabir) aktivizmini imkansız hale getireceğini söyledi.

Son yasak dalgası Rusya’da yıllardır süregelen homofobi ve transfobinin ardından geldi. Ülkede 2013 yılında çocuklara “eşcinsel propagandası” yapılmasına yasak getiren bir yasa yürürlüğe girmişti. Yasa o tarihten bu yana yetişkinleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Gana'da LGBTİ+ yasağı: Hapis cezası geliyorGana’da LGBTİ+ yasağı: Hapis cezası geliyor

Rusya'da Adalet Bakanlığı harekete geçti: LGBTİ+ hareketi yasaklanacakRusya’da Adalet Bakanlığı harekete geçti: LGBTİ+ hareketi yasaklanacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.