Sağlık tartışmalarından illallah eden Biden sesini yükseltti: Kurultayda çıkın karşıma!

Trump yayını sonrası paniğe kapılan Demokratların Biden'ın yarıştan çekilmesini tartışması ortalığı karıştırdı. Katıldığı programda sinirlenen "sağlığından bahsedilmesinden bıktığını" söyleyen Biden "İsteyen kurultayda karşıma gelsin" dedi.

Dünya 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

ABD Başkanı Joe Biden önce başkanlık yarışındaki rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump ile CNN’de canlı yayınlanan tartışmasında, sonra da ABC News’de yayınlanan mülakatındaki başarısız performansının ardından hem Demokratların hem de bağışçılarının hedefine oturdu. Biden’ın dört yıl daha ülkeyi yönetecek kapasiteye sahip olmadığına iyice ikna olan Demokratlar Biden’ın çekilip yerini daha genç bir adaya bırakmasını istiyor. Ne var ki Biden pazartesi günü Demokratlara yazdığı mektupta da, MSNBC’nin “Morning Joe” programında yaptığı açıklamayla da kenara çekilmeyi bir kez daha reddetti. Hatta söylemini sertleştirerek “Çekilmemi istiyorlarsa kurultayda karşıma çıksınlar” dedi.

Yarıştan çekilmesi için baskı yapan “elitlerin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını” söyleyen Biden seçime dört ay kala mücadeleyi Trump’a değil partisindeki şüphecilere karşı yürütüyor. Biden kendini savunsa da söylemleri Demokratları yatıştırmaya yetmedi. Hatta parti içindeki kırılma daha somut şekilde gözler önüne serildi.

Parti içindeki gerginlikler kulisler aracılığıyla çoktan kulağımıza çalınmış, Biden’ın Demokrat valilerle görüşerek endişelerini dindirmeye çalışması bu söylentilerin doğru olduğuna işaret etmişti. Biden liyakatine yönelik eleştirilere cevap vermek için uzun zamandır destekçisi olsa da son günlerde kendisine eleştirel yaklaşan Joe Scarborough’un sunduğu haber programına konuk oldu. Program boyunca meydan okuyucu bir tavır sergileyen Biden kimi zaman öfkeli, kimi zaman bıkkın, kimi zaman umursamaz bir tavır sergiledi. Bazen de sesini yükseltti.

Akıl sağlığının sorgulanmasından bıkmış

Program sırasında Biden’a Trump ile tartışmasından sonra nörolojik muayeneden geçip geçmediği soruldu. Bıkkın ve kızgın bir ses tonuyla konuşan Biden, sağlığının ve zihinsel yeteneklerinin usule uygun bir şekilde incelenmediği iddialarını reddederek “İnsanların bu konuda konuşması beni çıldırtıyor” dedi. Tartışma günü kötü bir performans sergilediğini kabul eden Biden, bunun sebebi olarak soğuk algınlığını ve jet lag’ı gösterdi. Başkan hastalığının büyük bir şey olmadığının altını çizdi.

Walter Reed Askeri Tıp Merkezi’nde Parkinson üzerine uzmanlaşmış nörolog Kevin Cannard’ın geçen yıldan beri Beyaz Seray’a sekiz kez gitmesi akıl sağlığı sorularına tuz biber ekti. Beyaz Saray cumartesi günü yayılan Parkinson iddiasını yalanlasa da Biden konu hakkındaki soruyu yanıtlamayı reddetti. İddiaya göre Cannard bu sekiz ziyaretinden en azından birinde Biden’ın doktoru Kevin O’Connor ile görüşmüştü. Ancak O’Connor pazartesi Biden’ın şubat ayındaki muayenesinden beri hiçbir nöroloğa görünmediğini söyleyerek Cannard’ın ziyaretlerinin Beyaz Saray’da çalışan diğer kişilerin sağlığıyla ilgili olduğunu ima etti.

Mektuptan inciler: Trump’ı yenebilecek biri olsa adaylığımı hiç koymazdım

Biden röportajdan kısa süre önce Amerikan Kongresi’ndeki Demokratlara gönderdiği mektupta “yarışta kalmaya kesin kararlı” olduğunu yazdı. İki sayfalık mektubunda “Nasıl ilerleyeceğimiz sorusu bir haftayı aşkın süredir tartışılıyor. Artık buna bir son vermenin zamanı geldi. Bir tek işimiz var. O da Donald Trumpî yenmek” dedi. Biden mektubun devamında “Donald Trump’ı yenebilecek en doğru isim olduğumu düşünmesem kesinlikle yeniden seçime girmezdim” sözlerine yer verdi.

“Morning Joe” programında da geri adım atmayacağını tekrarlayan Biden, New York Temsilcisi Jerrold Nadler ve Massachusetts Temsilcisi Seth Moulton’un da aralarında olduğu, adaylığını çekmesini isteyen üst düzey temsilcilerin ve uzmanların fikirlerini umursamadığını söyledi. Sesini daha da yükselten Biden “Bu büyük adamların ne düşündüğü umurumda değil. İçlerinden biri bile aday olmamam gerektiğini düşünüyorsa karşıma çıkıp adaylığını koysun. Kurultayda bana meydan okusun” dedi.

Biden buna benzer açıklamaları ABC News’teki mülakatında da yapmıştı. Mülakat sırasında mitinglerde topladığı kalabalıklarla övünen Biden “Kaç kişi benim bugün toplayabildiğim kalabalığı toplayabilir?” dedi. Mektupta “Demokratların kurultayına 42 gün, genel seçimlere ise 119 gün var. Önümüzdeki görevle ilgili kararsızlık gösterirsek bu sadece Trump’ın işine yarar ve bize zarar verir” dedi.

“Ön seçim süreci aday olmak isteyen herkese açıktı. Sadece üç kişi bana meydan okumayı tercih etti” diye yazan Biden, “Biri o kadar kötü bir performans sergiledi ki bağımsız aday olmak için ön seçimden çekildi. Bir diğeri de beni yaşımdan vurmaya çalışırken büyük bir yenilgi yaşadı. Demokrat Parti seçmenleri oylarını kullanarak beni partinin adayı seçti. Şimdi bu sürecin önemli olmadığını mı söyleyeceğiz? Böyle bir şeyi reddediyorum” dedi.

Biden NATO'dan bile yaşlı: 75'inci yıl zirvesi onu mu kurtaracak, Ukrayna'yı mı?Biden NATO’dan bile yaşlı: 75’inci yıl zirvesi onu mu kurtaracak, Ukrayna’yı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.