Şans Bedevi’ye de güldü, İsrail 10 ay sonra Arap rehineyi kurtardı

İsrail ordusu düzenlediği askeri operasyonla Hamas'ın elindeki sekizinci rehineyi kurtardı. Bu kez kurtarılan kişi 52 yaşındaki Bedevi bir İsrail vatandaşıydı. Adı Kaid Farhan olarak açıklanan rehine İsrail'in operasyonla kurtardığı ilk Arap.

Dünya 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Kurtarılan Bedevi rehine. Fotoğraf: Rehine Aileleri Forumu

İsrail ordusu 7 Ekim saldırılarında rehin alınan İsrail vatandaşı bir Arap’ı 10 ay sonra Gazze’nin güneyine düzenlediği operasyonla kurtardı. İsrail ordusu kurtarılan kişinin 52 yaşındaki Kaid Farhan El Kadı olduğunu söyledi. Kadı, Bedevi Arap azınlığa mensup bir İsrail vatandaşı. Hamas’ın 7 Ekim saldırısında en az 17 Bedevi ölmüş, çoğu da geçim kaynaklarını kaybetmişti. Zaten savaş öncesinde de İsrail vatandaşı Bedeviler ülkenin yoksul topluluğunu oluşturuyordu. İsrail onların yaşadıkları köyleri resmen tanımadığı için çoğunun bombardımanlara karşı sığınabilecekleri bir yer yok.

Bedevi rehine yetkililerin deyimiyle “karmaşık bir operasyon” sonucunda İsrail ordusu ve özel kuvvetler tarafından kurtarılmışsa da “Hamas’ın elindeki rehinelerin güvenliği için daha fazla ayrıntı verilemeyeceği” söylendi. İsrail’in güneyindeki Rahat kentinde yaşayan El Kadı Gazze sınırına yakın küçük bir kibbutz olan Magen’de güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. En azından 7 Ekim saldırılarına kadar.

Kadı şimdiye kadar askeri operasyonla kurtarılan ilk Arap rehine. Hamas’ın elinde hâlâ dört Arap İsrailli rehine olduğu tahmin ediliyor. Bu rehinelerden üçü 7 Ekim saldırılarında alıkonmuştu. Dördüncüsü olan Hisham El Sayed ise yaklaşık 10 yıldır Hamas’ın rehinesi. İsrail ordusu Kadı’nın sağlık durumunun “stabil” olduğunu ve bir hastaneye nakledildiğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hastanedeki Kadı ile telefonda görüşerek “tüm ülkenin onun kurtarılmasını heyecanla karşıladığını” söyledi. İsrailli lider Hamas’ın elindeki diğer rehinelerin de evlerine dönmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Soroka Sağlık Merkezi

Kadı hala Gazze’de tutulan 100’den fazla rehineden biriydi. İsrail ordusu bu rehinelerden en az 30’unun öldüğünü tahmin ediyor. Taraflar arası kasım ayında yapılan ve bir hafta süren ateşkes sonucunda 105 rehine serbest bırakılmış, İsrail askerleri 20’den fazla kişinin de cesedine ulaşabilmişti. Gazze’de rehine tutulan aileleri için oluşturulan şemsiye örgüt Rehine Aileleri Forumu Kadı’nın kurtarılmasını “mucize” olarak niteleyerek kutladı. Ama geriye kalan 100 rehinenin sağ salim kurtarılabilmesi için askeri operasyon değil ateşkesin etkili olacağını vurguladılar.

İsrail kanalına konuşan kardeşi Hatim El Kadı ağabeyinin eve dönüşünü büyük bir partiyle kutlayacaklarını söyledi. Ateşkes çağrısı yapan Hatim esir tutulan diğer rehinelerin de sağ salim evlerine dönmesini umduğunu söyledi. Rehine aileleri için “Bugün hâlâ sevdiklerinin evlerine dönmesini bekliyorlar” diyen Hatim “Tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve ateşkes anlaşmasının imzalanmasını istiyoruz” dedi. Sosyal medyada dolaşan görüntülerde Kadı’nın ailesinin hastaneye koştuğu görülüyor.

Bugüne kadar yalnızca sekiz canlı rehineye güç kullanarak ulaşılabildi. Yapılan rehine kurtarma operasyonlarının çoğunda çok sayıda Filistinli sivil hayatını kaybetti. Bunlardan biri haziranın başlarında Nuseyrat mülteci kampına düzenlenen operasyondu. O operasyonda dört rehineye karşılık 274 Filistinli öldürülmüştü. Kadı’yı kurtarma operasyonu sonucunda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ama önceki kurtarma operasyonları duyurulmadan önce mutlaka ağır bombardıman haberleri geliyordu. Oysa bu kez bombardıman haberi gelmedi.

İsrailli yetkililer rehinelerin Gazze Şeridi’nin çeşitli noktalarında tutulduğuna ve birçoğunun tünel ağlarında olduğuna inanıyor. Bu nedenle kurtarma operasyonlarının tek seferde bitmesi de mümkün olmuyor.

İsrail'in kanlı rehine kurtarma operasyonunda bilanço: Dört kişi için 274 Filistinli öldürüldüİsrail’in kanlı rehine kurtarma operasyonunda bilanço: Dört kişi için 274 Filistinli öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.