Savaş çanları çalıyor, üç ülke vatandaşlarını uyardı: ‘Lübnan’ı terk edin’

Gazze Savaşı'nın ateşi Lübnan'ı da her an kavurabilir. İsrail-Hizbullah Savaşı için çanlar çalmaya devam ederken üç ülke vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri ve ülkeye seyahat etmemeleri çağrısı yaptı.

Dünya 27 Haziran 2024
Fotoğraf: Shutterstock

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail Lübnan’ın güneyinde de İran destekli Hizbullah ile çatışıyor ve örgüt hedeflerine saldırı düzenliyor. Geçen ekim ayından beri Birleşmiş Milletler’in (BM) iki ülke arasında belirlediği mavi hattın her iki tarafında on binlerce kişi yerinden edildi.

Şu ana kadar gerçekleşen çatışmalarda 18 İsrail askeri ve 10 sivil yaşamını yitirirken 70’ten fazla Lübnanlı sivilin yanı sıra çeşitli kaynaklara göre en az 300 ila 500 Hizbullah üyesi öldü. Bu 500 rakamı doğrulanırsa, bu Hizbullah’ın 2006’daki son büyük İsrail savaşında kaybettiğinden daha çok kayıp verdiği anlamına gelecek.

Geçen haftalarda İsrail ordusunun Hizbullah’ın saha komutanı da dahil olmak üzere beş üyesini öldürmesinin ardından örgüt 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yönelik en büyük roket saldırısını düzenledi. Saldırıda işgal altındaki Golan Tepeleri ve İsrail’in kuzeyi hedef alındı, 215 roket fırlatıldı.

Hizbullah Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmadığı sürece saldırılarını durdurmayacağını açıkladı. Sınır hattındaki gerilim artarken İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ABD’nin İsrail ile Hizbullah arasında daha büyük bir savaşı önlemeye çalıştığı, ancak Hizbullah ile topyekun savaş kararının yakında alınabileceği uyarısı yaptı.

Ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Kuzey Komutanlığı’nın başındaki Tümgeneral Ori Gordin ile Operasyonlar Direktörlüğü lideri Tümgeneral Oded Basiuk Lübnan için savaş planını onayladı.

Ardından BM insan hakları şefi Volker Turk yaptığı açıklamada gerilimin artmasından kendisinin de endişe duyduğunu söyledi ve “düşmanlıkların durdurulması ve nüfuz sahibi aktörlerin tam ölçekli bir savaşı önlemek için mümkün olan tüm önlemleri alması” çağrısı yaptı.

Lübnan kırmızıya boyandı: Peşpeşe uyarılar

İsrail ile Hizbullah örgütü arasında tırmanan gerilim ışığında dün Kanada’nın benzer bir uyarı yapmasının ardından Almanya ve Hollanda da vatandaşlarını Lübnan’ı terk etmeye çağırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınladığı güncel seyahat uyarısında İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların son haftalarda yoğunlaşması nedeniyle “bölgedeki güvenlik durumunun son derece değişken olduğu” uyarısında bulundu.

“Durumun daha da tırmanması ve çatışmanın genişlemesi göz ardı edilemez” ifadelerinin yer aldığı seyahat uyarısında şöyle dendi:

“Bu özellikle Beyrut’un güney kentsel bölgeleri ve Baalbek-Hermel bölgesi dahil olmak üzere Bekaa Vadisi ve tüm Lübnan’ın güney bölgeleri için geçerlidir. Daha ileri seviyede bir gerilim Refik Hariri Havaalanı’ndan hava trafiğinin tamamen durdurulmasına da yol açabilir. Bu durumda Lübnan’dan hava yoluyla ayrılmak artık mümkün olmayacaktır.”

Güncellenen seyahat uyarısı Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un bölgeye yaptığı ziyaret sırasında yapıldı.

Almanya gibi Hollanda da önceki uyarıların ardından Lübnan’da kalmayı tercih eden vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineliyor.

Bakanlık X hesabından “Dışişleri Bakanlığı Lübnan’a seyahat edilmemesi yönündeki acil çağrısını yineliyor” paylaşımı yaptı: “Hâlâ orada mısınız? Hala ticari uçuş varken ülkeyi terk edin.”

Hollanda Dışişleri Bakanlığı web sitesine göre Lübnan’ın tamamı “buraya girmeyin” anlamına gelen kırmızı renkte sınıflandırıldı.

Bakanlık Lübnan’da bulunan Hollanda vatandaşları için “eğer güvenli ise ülkeyi terk etmeleri” çağrısı yapıyor.

Çatışmalar sürüyor: Hizbullah Metulla’yı vurdu

Hizbullah Lübnan’ın güneyinden İsrail’in sınırındaki Metulla yerleşim bölgesinde bir askeri hedefi vurduğunu bildirdi. Örgüt Metulla’da İsrail askerlerinin kullandığı binaların doğrudan hedef alındığını, bu binalarda yangın çıktığını ve içerideki askerlerin öldüğü ve yaralandığını açıkladı.

Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre de Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Metulla yerleşim birimine dört tanksavar füze fırlatıldı. Saldırıda evlerde maddi hasar meydana gelirken can kaybı yaşanmadı.

İsrail ordusu ise Lübnan’ın güneyindeki Şuba, Ayta eş-Şab ve El-Hıyam bölgelerinde Hizbullah’a ait bir yapı, bir gözetleme noktası ve askeri bir binanın hedef alındığını açıkladı. Açıklamada Şeba, Kefr Şuba, Kefr Hammam ve El-Matmura bölgelerine de topçu ateşiyle saldırı düzenlendiği belirtildi.

Lübnan haber ajansı NNA ise Zabkin ve Yater kasabalarının etekleri ile çevresindeki vadilerin İsrail’in aralıklı topçu bombardımanına maruz kaldığını bildirdi. Haberde İsrail savaş uçaklarının El-Hıyam-Bab es-Seniyye ve Ayta eş-Şab bölgelerini karadan havaya füzelerle vurduğu, El-Vezzani kasabasının topçu ateşiyle hedef alındığı belirtildi.

Gazze'deki şiddetli savaş sona ererse sonraki aşamada ne olacak? İşte dört senaryoGazze’deki şiddetli savaş sona ererse sonraki aşamada ne olacak? İşte dört senaryo

Netanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağızNetanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağız

İsrail-Lübnan sınırında gergin bekleyişİsrail-Lübnan sınırında gergin bekleyiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.