Altı yaşındaki Filistinli kız yardım çığlıklarından 12 gün sonra ölü bulundu

Altı yaşındaki Filistinli Hind Recep 29 Ocak'ta Gazze Merkez'de altı aile ferdinin ölü bedenleri arasında arabada sıkışıp kaldı. Filistin Kızılayı'nı arayan küçük kız yardım istedi, ancak kurtarma görevlileri de o da İsrail ateşinde öldü.

Dünya 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
6 yaşındaki Hind Recep. Fotoğraf: Hind'in ailesi

İsrail Gazze’deki işgalinde amacının Hamas’ı yok etmek olduğunu söylese de nihayetinde bu saldırılardan en çok etkilenenler çocuklar ve kadınlar. Bölgede şimdiye kadar 28 binden fazla kişi öldü ve Gazze Sağlık Bakanlığı can kayıplarının 12 bininden fazlasının çocuklardan oluştuğunu söylüyor. Ayrıca hava saldırılarında enkaz altında kalıp hâlâ kurtarılamayanlar da var. Bugün İsrail askerlerinin saldırısında ölen 6 yaşındaki Hind Recep’ten bahsedeceğiz.

Bu ayın başlarında Filistin Kızılayı altı yaşındaki küçük kızın telefonda yardım ekibine beni kurtarın diye yalvardığı bir ses kaydı yayınladı. Ses kaydı 29 Ocak’a aitti ve anlaşıldığı üzere Hind’in aile fertleri gözlerinin önünde öldürülmüş, küçük kız sevdiklerinin ölü bedenleri arasında arabada sıkışıp kalmıştı. Araç, savaşın başından beri dümdüz edilen Gazze Merkez’deki Tel El Hava mahallesinde duruyordu.

Kızılay yetkililerinin ses kaydında “Çok korkuyorum, lütfen buraya gelin. Lütfen gelip beni buradan alın” diyerek ağlayan küçük kızı sakinleştirmesi üç saatlerini almış. Ne var ki hem küçük kız hem de ambulansla kızı aramaya çıkan Yusuf Zeyno ve Ahmed el Mathun adındaki iki yardım görevlisi dün ölü bulundu. 

Filistin Kızılayı cumartesi günü İsrail güçlerinin ambulansı “Hind’in de içinde bulunduğu araca metreler kala” bombaladığını ve aracın içindeki kurtarma görevlilerinin öldüğünü açıkladı. Kızılay saldırının “İsrail ordusu ile önceden sağlanan koordinasyona rağmen” gerçekleştiğini de vurguladı ve ambulansın yanmış görüntüsünü sosyal medyada paylaştı.

Bu üç saatte yardım aracının bölgeye gönderilememesinin sebebi de zaten bölgeye güvenli bir şekilde ulaşabilmek için izin beklemeleriydi. Kurtarma görevlileri ses kaydının yayınlandığı gün 18.00 sularında aracın olduğu yere gelmiş, ama Kızılay yetkilileri bir daha onlarla irtibat kuramamış.

Aile olayı kendi gözlerinden anlattı

Hind’in Almanya’da yaşayan kuzeni Hamada olayların şöyle geliştiğini anlatıyor: Hind, küçük kızın amcası, yengesi ve dört kuzeni Gazze Merkez’deki bombardımandan kaçmaya çalışıyormuş. Ama aile Tel el Hava’da İsrail tanklarıyla karşılaşmışlar. Olaydan haberdar olan Hamada ve arabadaki 15 yaşındaki kuzeni Layan hemen Kızılay ile iletişime geçmiş. Hamada geri kalanı şöyle anlatıyor:

“Layan bana annesinin ve babasının vurularak öldüğünü söyledi. Hepsi ölmüştü. İsrail askerlerinin onları vurduğunu ve tankların yaklaştığını anlattı. Yaralı olduğunu söyledi, Hind de yaralıydı ve yardıma ihtiyaçları vardı. Anne babasını sordum, yüzlerine bakamadığını söyledi. Yaraları çok mu kötüydü yoksa arabadan uzağa mı düşmüşlerdi bilmiyorum. Layan hem kendisinin hem de Hind’in ayaklarından yaralı olduklarını söyledi. Ancak yaranın ne kadar kötü olduğunu bilmiyordu, çünkü kanla kaplıydı.”

Hamada daha sonra kuzeniyle birkaç kez daha konuşmuş ancak son konuşmada Layan korkuyormuş, ona ateş açıklarını haykırmış ve sonrasında ölmüş. Hamada bu anları, “Ona ateş ettiklerini duyuyordum. Birkaç dakika sonra onları tekrar arayabildim ama bu sefer telefonu Hind açtı ve Layan’ın öldüğünü söyledi” diye anlatıyor. Aile bir daha ikisine de ulaşamamış.

Kızılay’ın anlattıklarına göre küçük kız ve iki yardım görevlisini arama çalışmaları İsrail askerlerinin bölgedeki varlığı nedeniyle sekteye uğradı. Olay yerine daha fazla kurtarma görevlisi göndermek ise tehlikeli hale geldi. Çünkü İsrail ordusuna ait tank ve askerlerin bölgede kalmaya devam ettiği belirtiliyor. Hind’in annesi Vissam Hamada “Mahşer günü geldiğinde kızımın yardım çığlıklarını duyup da onu kurtarmayanlardan Allah’ın önünde hesap soracağım” dedi. 

Yardım kuruluşları her ne kadar yardıma ihtiyaç duyan kişilere ulaşabilmek için İsrail’le koordinasyon kursa da bazı yardım grupları konvoylarının ateş altında kaldığını söylüyor.

Kızılay sözcüsü Nebal Fersah ancak tanklar geri çekildikten sonra Hind’in ailesinden geriye kalanların oraya gidebildiğini söylüyor. Hind’i araçta ölü bulan aile Kızılay’a ait ambulansın vurulduğunu ve kurtarma görevlilerinin öldüğünü görmüş.

İsrail’e tepki gösterdiler

BM’nin Ortadoğu barış süreci özel koordinatörü Tor Wennesland sosyal medyadaki paylaşımında ambulansın bir çocuğa yardıma giderken saldırıya uğramasının cevaplanması gereken ciddi sorular doğurduğunu söyleyerek, “Küçük kız yardım çağrısından 12 gün sonra bulundu. Yaşadığı dehşeti hayal bile edemiyorum” dedi.

İsrail ordusu Kızılay’ın iddialarına henüz yanıt vermedi ama ordudan geçen hafta yapılan açıklamada böyle bir olaydan haberdar olmadıkları yönünde savunma gelmişti.

Uluslararası Kızılkaç Komitesi de Hind ve kurtarma görevlilerinin öldürülmesinin “yürek burkucu” olduğunu söyleyerek sağlık çalışanlarının hedef alındığı saldırıları şiddetle kınadı. Kızılhaç yetkilileri “Siviller korunmalı. Hiçbir çocuk aile üyelerinin cesetleriyle çevrili halde canından endişe etmemeli. Hind’in muhtemelen son anlarının böyle olması dayanılamaz bir şey” dedi.

Refah için endişe dolu bekleyiş: Netanyahu operasyon için seferberlik istiyorRefah için endişe dolu bekleyiş: Netanyahu operasyon için seferberlik istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.