Seçim hazırlığındaki Trump’a mahkemeden bir kötü haber daha

ABD Yüksek Mahkemesi eski Başkan Donald Trump'ın cezasını da etkileyebilecek bir dava başvurusunu kabul etti. Mahkemenin Kasım ayındaki seçimlerden önce kararını vermesi bekleniyor.

Dünya 14 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Trump'ın mali sıkıntıları nedeniyle inişe geçen hisseler, yeni hisse satışı için resmi başvuru yapıldığının ortaya çıkasının ardından pazartesi günü yüzde 12 oranında değer kaybetti.

5 Kasım 2024’teki seçimlerde yeniden ABD’nin başına geçebilmek için kolları sıvayan eski Başkan Donald Trump’a bir kötü haber daha geldi. Yüksek Mahkeme, aralarında eski Başkan Donald Trump’ın da bulunduğu çok sayıda kişinin 6 Ocak Kongre baskını sebebiyle aldığı cezanın yerinde olup olmadığıyla ilgili bir dava başvurusunu kabul etti.

Mahkemeden yapılan açıklamada, 6 Ocak Kongre baskınında yasal bir sürecin ilerlemesini engellediği gerekçesiyle suçlu bulunan ve bunu temyize götüren Joseph Fischer adlı davacının başvurusunun kabul edildiği bildirildi. Buna göre Yüksek Mahkeme, aralarında Trump’ın da bulunduğu ve Kongre baskınında suçlu bulunan 300’den fazla kişinin aldıkları cezanın durumunu etkileyebilecek önemli bir davayı ele alacak.

Söz konusu suçlama, Joe Biden’ın 2020 başkanlık seçimlerinde Trump’a karşı kazandığı zaferin Kongre tarafından onaylanmasının engellenmesine atıfta bulunuyor. Dava sürecinde mahkeme üyeleri, Kongre baskınına katılan kişilerin, seçim sonuçlarının resmileştirilmesini engelleyip engellemedikleri konusunda bir karar verecek.

Mahkemenin başvuruyu yapan Fischer lehinde karar vermesinin, Trump da dahil diğer isimlerin de “Kongre baskını ile seçim sonuçlarının resmileştirilmesini engellemeye” yönelik bir eylemde bulunmadıkları anlamına gelebileceği ve bu durumda Trump’ın önemli bir suçlamadan kurtulabileceği belirtiliyor.

Öte yandan Yüksek Mahkeme’nin engelleme suçlamasına ilişkin vereceği karar, Trump’ın 4 Mart’ta görülmesi planlanan duruşmasının başlamasını tehlikeye atabilir. Yargıçlar ayrıca Trump’ın başkanlık görevi kapsamında gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle yargılanamayacağı iddiası hakkında da hızlı bir karar verip vermeyeceklerini değerlendiriyorlar. Bir federal yargıç bu iddiayı zaten reddetmişti.

Mart 2024’te söz konusu ceza ile ilgili duruşmalarının başlaması beklenen Trump’ın bu yeni gelişmeyle birlikte davayı ötelemek üzere harekete geçeceği iddiası da ABD medyasına yansıdı. Mart ya da Nisan ayında sanıkları dinleyecek olan mahkemenin yaz başında kararını vermesi bekleniyor.

Kongre baskınına ilişkin 3 davası sürüyor

Eski ABD Başkanı Trump hakkında 6 Ocak Kongre baskınının ardından ülkedeki seçim sürecini etkilemeye çalıştığı iddiasıyla dava açılmıştı. 2024 başkanlık seçimlerine hazırlanan Trump hakkında ayrıca 3 dava daha devam ediyor. Trump ayrıca resmi bir işlemi engellemek için komplo kurmakla da suçlanıyor.

Yüksek Mahkemede 6 muhafazakar yargıca karşı 3 liberal yargıç görev yapıyor.

ABD'de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilirABD’de seçim anketi: Trump rövanş maçından tarihi zaferle çıkabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.