Seçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail’e yeni yardıma hazırlanıyor

İsrail'e ağır bomba sevkiyatını durduran ABD kara harekatında kullanılacak bir milyar dolarlık mühimmat yardımı için kolları sıvadı. İsrail'e gönderilecek yardımın Refah operasyonu ardından bir ilk olması dikkat çekiyor.

Dünya 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze’yi tam teşekküllü işgali devam ederken Washington da Kasım ayındaki seçimler öncesinde hem ABD’de yaşayan Müslümanların hem de İsrail diasporasının oylarını kaybetmeme derdinde. Bu nedenle de Beyaz Saray hem Filistinlileri öldüren silahlardan bazılarını İsrail’e göndermeme kararı alsa da bir yandan da Tel Aviv güçlerine savunma yardımlarına devam ediyor. Washington’un kafasının karışıklığı son aldığı kararla da iyice ayyuka çıktı. Beyaz Saray İsrail’in Refah saldırısı nedeniyle bazı silahların sevkiyatını durdurmasından yalnızca bir hafta sonra Tel Aviv güçlerine yaklaşık bir milyar dolarlık savunma yardımı gönderme kararı aldı. Paketin tank mühimmatıyla havan ve taktik tekerlekli zırhlı araçları kapsaması bekleniyor. Planın içeriği ve kapsamı belli olsa da yine ABD’li yasa yapıcılarca onaylanması gerekecek.

Sevkiyatın durdurulmasından sonraki ilk yardım

Kongre’ye gönderilen paket Biden yönetiminin geçen hafta İsrail’e silah transferini durdurmasından bu yana gündemine aldığı ilk yardım olma özelliği taşıyor. Associated Press (AP) haber ajansına göre paket 700 milyon dolarlık tank mühimmatı, 500 milyon dolarlık taktik araç ve 60 milyon dolarlık havan topu mermisi içeriyor.

Bu arada ABD’nin İsrail’e verdiği yardımlara yönelik eleştiriler ve protestolar da devam ediyor. Kasım ayında seçimlere gidecek olan ABD’de öne çıkan her iki isim de (Joe Biden ve Donald Trump) İsrail’e yakınlığıyla biliniyor. Ülkede başa baş geçecek başkanlık yarışı için de her bir oy oldukça önemli. ABD’de Hıristiyanlıktan sonra en yaygın din Yahudilik ve İslam. Ülkede altı milyon Yahudi yaşarken Müslüman nüfusu son verilerde dört milyona yakın olarak kaydedildi. Haliyle Beyaz Saray seçimlerden önce hiçbir oyu kaybetmemeye de oynuyor. Bu sebeple bir yandan İsrail’e silah sevkiyatını durdururken bir yandan da Filistinlileri öldüren mühimmatları göndermeyi de sürdürüyor.

Son silah yardımına ilişkin haberler aktivistlerin seçmenleri Biden’ın Gazze’de İsrail’i kayırması nedeniyle protesto oyu kullanmaya çağırdığı bir dönemde gündeme geldi.

ABD Dışişleri raporu: İsrail inandırıcı ve güvenilir

Cuma günü ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda İsrail’e verilen bazı Amerikan yapımı silahların uluslararası hukuka aykırı olarak kullanılmış olabileceği belirtildi. Raporda İsrail’in Gazze’deki bazı eylemlerine açık bir şekilde karşı çıkılırken İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) operasyonunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini kesin olarak ifade etmekten kaçınıldı. Söz konusu raporda ayrıca ABD silahlarının yasal kullanımına uyulması konusunda İsrail’den aldığı güvencelerin “inandırıcı ve güvenilir” olduğu da belirtildi.

Geçen ay Kongre İsrail’e, Ukrayna’ya ve Tayvan’a 95 milyar dolarlık yardım öngören bir tasarıyı kabul etmişti. Kongre’deki Cumhuriyetçiler de, ABD’nin müttefikine silah sevkiyatının daha fazla ertelemesini önlemek amacıyla harekete geçti. Demokrat yönetimin üzerindeki Gazze baskısını Yahudilerin oylarını Demokratlardan almak için kullanmayı amaçlayan Cumhuriyetçiler bir yasa tasarısı sundu. Bu tasarı söz konusu silahların derhal İsrail’e gönderilmesini öngörüyor. Tasarı için oylama bu hafta yapılacak. Beyaz Saray Senato’dan geçmesi halinde -ki bu pek olası görünmüyor- tasarıyı veto etme sözü verdi.

Biden bombaların sevkiyatını durdurmuştu

ABD Başkanı Joe Biden İsrail’in Refah’a büyük bir saldırı başlatması halinde silah sevkiyatını durduracağını açıklamış, Tel Aviv güçlerinin Refah’a girmesi nedeniyle ağır bombaların sevkiyatını durdurmuştu. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan Filistinliler dün İsrail tanklarının Gazze’nin güneydoğusundaki yerleşim bölgelerinin derinliklerine doğru ilerlediğini söylemişti. Biden yönetimi her ne kadar ağır bombaların sevkiyatını durdursa da kara harekatında kullanılan silahları İsrail için temin etmeye devam ediyor.

İsrail ordusu 7 Mayıs’ta Gazze’nin Mısır’a açılan sınır kapısı Refah’ı işgal etmişti. İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de gıda sıkıntısı ve açlık her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Refah Sınır Kapısı’nın İsrail güçlerince işgal edilmesi ve kapatılması nedeniyle Gazze’ye giren yardım tırları sayısında ciddi düşüş yaşandığı belirtiliyor. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 35 bin 173 Filistinli öldürüldü, 79 bin 61 kişi yaralandı.

Washington Post: Beyaz Saray İsrail'in saldırılarından rahatsız ancak çok az seçeneği varWashington Post: Beyaz Saray İsrail’in saldırılarından rahatsız ancak çok az seçeneği var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.