Şi’den ‘yeni aile trendi’ çağrısı: Çocuk yapın

Nüfusun hızla yaşlandığı Çin'de gündem "yeni aile trendi." Çin devlet Başkanı Şi kadınlara seslendi, "çocuk yapın" çağrısında bulundu.

Dünya 31 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Çin Lideri Şi, Uygur Özerk Bölgesi'nde konuşurken. Fotoğraf: Xinhua/Shutterstock

Türkiye’de yaşayanlara hiç yabancı gelmeyecek bir açıklama bu sefer Çin gündemini meşgul ediyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, genç nüfusun oranından şikayetçi. “Yeni bir aile trendi” yakalamanın önemli olduğunu vurgulayan devlet başkanı, halka seslenip “Çocuk yapın” dedi.

2021 yılında üç çocuk politikasını terk eden Çin’de, ülke nüfusunun 60 yıl sonra ilk kez düşüşe geçmesi adeta kriz yarattı. Yaşlı nüfustaki artışın endişe yarattığı ülkede Devlet Başkanı Şi, vatandaşlardan çocuk yapmalarını istedi. Bu talebini de “yeni bir aile trendi” olarak niteleyen Şi çağrısını en çok da kadınlar için yaptı.

Ülkedeki ‘üç çocuk politikası’nın 2021 yılında terk edilmesiyle birlikte ülkede yaşlanan nüfus ve doğum oranlarındaki rekor düşüşe dikkat çeken Şi, “Yeni bir evlilik ve çocuk doğurma kültürünü aktif bir şekilde geliştirmek ve gençlerin evlilik, doğum ve aile konusundaki görüşlerine ilişkin rehberliği güçlendirmek gerek” dedi.

Çin devlet haber ajansı Xinhua’ya göre Şi, kadınların rolüne ilişkin söylediklerinin Tüm Çin Kadın Federasyonu’nun yeni liderlik ekibiyle yapılan bir tartışmanın parçası olduğunu da dile getirdi.

Şi bu açıklamasında kadın federasyonuna dikkat çekti çünkü Çinli kadınlar, yüksek çocuk bakım maliyetleri, cinsiyet ayrımcılığı, evlenmek istememe ve kariyer engelleri gibi faktörler nedeniyle daha bireysel bir alanda yaşamlarını sürdürmek istiyor. Bu nedenle Çinli kadınlar çocuk sahibi olmak istemiyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu ülke nüfusunun 60 yıldan bu yana ilk kez düştüğünü açıklamıştı. Genç nüfustaki düşüş doğru orantılı bir şekilde, nüfusun hızla yaşlanmakta olduğuna da işaret ediyor. Bu nedenle Çinli yetkililer son iki yılda ülkedeki doğum oranlarını artırmak için bir takım politikalara yöneldi. Bu politikalar içerisinde mali teşvikler ve çocuk bakım olanaklarının artırılması gibi kalemler de var.

Tek çocuk politikasından üç çocuk politikasına

Dünyada nüfusun en kalabalık olduğu ülkelerden Çin, 1980’lerden itibaren “tek çocuk” politikası uyguluyordu. Bu politika nazarında zaman içinde nüfusun yaşlanması ülkeyi 2021 yılında kabul edilen “üç çocuk politikasına” yönlendirmişti.

Çin yönetimi, 2013’te tek çocuklu ailelerden gelen ebeveynlerin ikinci çocuk sahibi olmalarına izin vererek politikada esnekliğe gitmiş, 2016’da ise herkes için çocuk sahibi olma sınırı 2’ye çıkarılmıştı.

Çin’de 3 çocuk sahibi olmaya izin veren yasa değişikliği 2021 yılında kabul edilmişti.

Ülkenin ana siyasi karar organı olan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbürosu, 31 Mayıs’ta yaptığı toplantıda, “3’üncü çocuğa sahip olmak isteyen çiftleri destekleme” kararı almıştı.Şi başkanlığındaki toplantının ardından yapılan açıklamada, kararın, “Çin’in nüfus yapısını geliştirmeyi, yaşlanan nüfus sorununa etkin yanıt vermeyi ve ülkenin insan kaynağı avantajını sürdürmeyi amaçladığı” kaydedilmişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.