Sisi ve Erdoğan görüştü, Kahire’deki masada Türkiye de olacak

Filistin ve İsrail arasındaki gerilim sürerken diplomasi trafiği de hız kesmeden devam ediyor. Barış zirvesine ev sahipliği yapacak Mısır Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ı aradı. Zirvedeki masada Türkiye de olacak.

Dünya 20 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Erdoğan ve Sisi'nin el sıkıştığı an.

İsrail’in kesintisiz saldırıları 15 gündür sürüyor. Hamas tarafından gerçekleştirilen Aksa Tufanı ardından adeta fırtınaların dinmediği bölgeye çözüm üretmek için diplomatik görüşmeler de devam ediyor.

Bu görüşmelerin bir adresi Ürdün olacaktı, ancak yaklaşık 500 kişinin öldüğü Ehli Arap Hastanesi saldırısı ardından Filistin, Mısır ve ABD’nin de olacağı masadan kalktığını açıklamıştı. Bu zirve gerçekleşemezken gözler Kahire’de olacak. Gazze’ye yönelik insani yardımların ulaşmasında kilit rol oynayan ve aynı zamanda göçmen akını endişeleriyle gündeme gelen Mısır’da ‘Uluslararası Gazze Barış Zirvesi’ düzenlenecek.

Mısır medyası zirvede Türkiye’nin de olacağını duyurmuştu. Zirveye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gidip gitmeyeceği tartışılırken Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamaya göre Mısır’daki zirveye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılacak.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada Fidan’ın “21 Ekim 2023 tarihinde Kahire’de düzenlenecek, Gazze’deki gelişmeler, Filistin davasının geleceği ve barış sürecinin ele alınacağı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Mısır’ı ziyaret edecektir” dendi.

Sisi ve Erdoğan görüştü

2022 yılında Katar’da bir tokalaşma ile başlayan normalleşme süreci ağır aksak ilerleyen Kahire ve Ankara arasında telefon görüşmesi de yaşandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah es-Sisi ile konuştu. Gündemlerinde tabii ki İsrail ve Filistin arasında 15 gündür süren gerilim ve insani kriz vardı.

Taraflar arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Görüşmede İsrail-Filistin çatışmasında giderek daha vahim hale gelen tablo, Gazze’deki masum sivillere karşı İsrail’in sergilediği insan hakları ihlalleri ve çözüm için atılabilecek adımlar ele alındı” dendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Filistin topraklarına yönelik vahşetin giderek derinleştiğini, hastane, okul ve ibadet yerlerinin bombalanmasına Batılı ülkelerin sessizliğinin Gazze’deki ateşi büyüttüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze’deki Filistinlilerin yurtlarından göç etmeye zorlanmasının kabul edilemez olduğunu, Türkiye’nin hem barışın sağlanması hem de bir an önce Gazze’ye insani yardım ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması için her türlü gayreti ortaya koymaya devam edeceğini belirtti.

İngiltere merkezli Reuters’ın aktardığı listeye göre zirveye katılacak isimler ise şöyle:

Liderler düzeyinde temsiliyet

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi (Ev sahibi)

Filistin devlet Başkanı Mahmud Abbas

Ürdün Kralı Abdullah

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife

Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani

Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis

Bakanlık düzeyinde temsiliyet:

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide

Üst düzey diplomatlar

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov

Çin Ortadoğu Elçisi Zhai Jun

Birleşmiş Milletler genel Sekreteri Antonio Guterres

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Kahire Haber Kanalı Kahire Barış Zirvesi’nin Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin davetine yanıt olarak geniş uluslararası ve bölgesel katılımın olduğu zirvenin bugün yapılacağını bildirmişti.

Barış zirvesi kararı yapılması planlanan ‘Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Mısır-Filistin-Ürdün’ dörtlü zirvesinin iptalinin ardından geldi.

Türkiye-Mısır ilişkileri

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler 2013 yılında kopmuştu. Türkiye, Temmuz 2013’te Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi’nin Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ilişkilerini en alt seviyeye indirmişti.

Anahtar Sisi'de, izin Netanyahu'da: Dünya Refah Kapısı'na bakıyor ancak hareketlilik yokAnahtar Sisi’de, izin Netanyahu’da: Dünya Refah Kapısı’na bakıyor ancak hareketlilik yok

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.