Slovakya’da cumhurbaşkanlığı seçimi: Terazide Rusya yanlısı aday ağır bastı

Slovakya cumartesi günü bir kez daha, bu sefer cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitti. Kazanan Ukrayna'ya askeri ve para yardımı gönderilmesine karşı çıkan aday Peter Pellegrini oldu. Böylelikle Rusya Orta Avrupa'da biraz daha güç kazandı.

Dünya 7 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Slovakya'nın altıncı cumhurbaşkanı Peter Pellegrini. Fotoğraf: Shutterstock

Slovakya’da ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 53’ünü alan Peter Pellegrini kazandı. Ülkede cumhurbaşkanının yetkileri sınırlı olsa da seçim Rusya konusunda birbirine taban tabana zıt görüşlere sahip siyasi gruplardan hangisinin terazide ağır bastığını görmek açısından önem taşıyordu.

Yüzde 46.7’lik oy oranıyla seçimlerden mağlup ayrılan eski Dışişleri Bakanı İvan Korcok Ukrayna’yı gönülden destekleyen Avrupalı siyasetçilerden ve Ukrayna’ya yardıma karşı çıkıp Avrupa Birliği içindeki popüler görüşlere meydan okuyarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yarışacak duruma gelen Başbakan Robert Fico’yu en çok eleştirenlerden biriydi. Dolayısıyla Korcok cumhurbaşkanı seçilseydi iki makam arasındaki çelişki dikkat çekecekti. Ama seçilen Fico’nun müttefiklerinden Pellegrini oldu.

Aslında Korcok 23 Mart’taki ilk turda dokuz aday arasında birinci çıkan isim olmuştu. İkinci turda ise Pellegrini muhtemelen ilk turdaki NATO karşıtı milliyetçilerin oylarını çekmeyi başardı.

Seçim kampanyası döneminde Pellegrini Macaristan’da 2022’de yapılan Orban’ın kullandığı taktikleri uyguladı. O zamanlar Orban ana muhalefeti Macar askerlerini Ukrayna’daki savaşa Rusya’ya karşı savaşmaya göndermeyi istemekle suçlamıştı. Aynı suçlamayı Pellegrini de Korcok’a yaptı. Korcok böyle bir planı olmadığında ısrar etse de halkın çoğunluğunu ikna edememiş görünüyor.

Pellegrini’yi zaferinden dolayı tebrik eden Korcok yeni cumhurbaşkanının kampanya sürecine tepki göstermeyi de unutmadı: “Bu kampanya diğer aday savaş yanlısı gösterilerek kazanıldı. Bunu unutmayacağım. Belirleyici olan katılımın yüksekliğiydi, buna saygı duyuyorum ama kararı etkileyen korkuydu… Yaydıkları korku ve nefret.”

Macaristan’la bir olup Ukrayna karşıtı tutum sergileyebilir

Fico da başbakanlık koltuğuna geçen ekim ayında oturmuş, oturur oturmaz da ülkenin dış politikasını daha Rus yanlısı görüşlerle donatmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları, politikalarını uygularken muhtemelen artık herhangi bir müdahaleyle karşılaşmayacak Fico için bir avantaj.

Fico’nun Rusya yanlısı politikalarına ve yargının yetki alanlarını kısıtlama çabalarına şimdiye kadar direnmeye çalışan Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova “mesleki ve insani açıdan yorulduğunu” söyleyerek yeni dönem için adaylığını koymadı. Caputova’nın aktif olduğu dönemde Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvelerinde Ukrayna konusunda diğer üyelerle karşı karşıya gelmekten kaçınan Fico’nun Pellegrini döneminde nasıl davranacağı merak konusu. Fico oy kullandıktan sonraki açıklamasında “AB ve NATO’nun güçlü bir üyesi olmaya devam edeceğiz” demişti.

48 yaşındaki Pellegrini kendi zaferiyle hükümetin hedeflerini gerçekleştirirken istediği desteği bulacağını, “muhalif, fırsatçı bir güç merkezi” ile karşılaşmayacağını belirtti. Pellegrini’nin burada muhalif ve fırsatçı diye bahsettiği kişi tahmin ettiğiniz üzere Caputova. Kampanya merkezinden seçmenlerine seslenen Pellegrini “Hükümetin insanlarımızın hayatlarını iyileştirmedeki çabalarına destek veren bir cumhurbaşkanı olacağım. Slovakya’nın daima barışın yanında olan, hiçbir zaman savaşa taraf olmayan bir ülke olması için elimden geleni yapacağım” dedi.

Basına yaptığı açıklamalarda Ukrayna ve Rusya’nın bir an önce müzakere masasına oturmamasının savaşın sonsuza dek sürmesine neden olacağını savunan Fico, Kiev’i barışı kabul etmeye zorlamak gerektiği konusunda Orban’a destek verdi. Ancak Ukrayna ve Batı ülkeleri Rusya işgal ettiği topraklardan çekilmezse savaşın sona ermesinin mümkün olmayacağını düşünüyor. Korcok da tıpkı Ukrayna ve destekçileri gibi barış çağrısının Rusya’nın zaferini ilan etmekten farksız olacağını savunuyor.

Bu arada Pellegrini 1993’te Çekoslovakya’nın dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan ülkenin altıncı cumhurbaşkanı oldu.

Slovakya'da 'Moskova'ya yakın' Fico koalisyonuSlovakya’da ‘Moskova’ya yakın’ Fico koalisyonu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.