Soğuk savaş tarihini şekillendiren isimdi: Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger 100 yaşında öldü

ABD'nin en tartışmalı ve etkili dışişleri bakanlarından biri olan, Soğuk savaş tarihindeki rolüyle hafızalara kazınan Henry Kissinger 100 yaşında hayatını kaybetti. Eski diplomat, Connecticut'taki evinde yaşamını yitirdi.

Dünya 30 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Washington DC, USA, January 6, 1983

ABD dış politikasının tartışmalı ismi, oynadığı kilit rolle dünya tarihinde önemli yeri olan eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın ölümünü siyasi danışmanlık şirketi Kissinger Associates duyurdu. Kissinger’ın Connecticut’taki evinde öldüğü belirtildi.

Eylül 1973-Ocak 1977 arasında, Richard Nixon ve Gerald Ford’un başkanlıkları döneminde ABD Dışişleri Bakanı olan Kissinger, 1969-1975 arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de yürütmüştü. Türkiye’nin 1974’deki Kıbrıs Harekâtı sırasında ABD Dışişleri Bakanı da Henry Kissinger’dı.

Tarihin en tartışmalı Nobel Ödülü

1923 Almanya doğumlu Kissinger, ailesiyle birlikte Nazi Almanyası’ndan kaçarak 1938’de ABD’ye yerleşti. 20 yaşında ABD vatandaşı olan Kissinger, Vietnam Savaşı’nda ateşkes anlaşmasının imzalanmasındaki rolü nedeniyle 1973’te Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı ama bu en tartışmalı Nobellerden biri oldu. Kissinger ödüle, Kuzey Vietnamlı lider Le Duc Tho ile birlikte layık görülürken Vietnamlı lider ödülü reddetti. Nobel Ödül Komitesi’nden iki kişi de Kissinger’a ödül verilmesini protesto etmek için istifa etti. New York Times da ödüle Nobel Savaş Ödülü adını verdi.

Kissinger dünyayı şaşırttı: Ukrayna, Rusya’nın şartlarını kabul edip barış yapsınKissinger dünyayı şaşırttı: Ukrayna, Rusya’nın şartlarını kabul edip barış yapsın

Dünyanın Soğuk Savaş’ta olduğu dönemde Kissinger, Sovyetler Birliği ile rekabeti insan haklarının önüne koymakla ve Şili’deki Augusto Pinochet rejimi gibi, dünyadaki baskıcı rejimleri desteklemekle eleştirildi.

Çin'in 'eski dostu' Kissinger, Şi ile görüştüÇin’in ‘eski dostu’ Kissinger, Şi ile görüştü

Kissinger, 1977’de resmi görevlerinden ayrılsa da aktif olarak çalışmayı sürdürdü. Son olarak 100 yaşındayken temmuz ayında Pekin’e gitti ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’le görüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.