Dilan Polat intikamı mı: Fenomen Ece Ronay ve eşinin iş yerleri kurşunlandı
Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) ait insani yardım konvoyu Sudan’ın başkenti Hartum’da saldırıya uğradı. Sudan ordusunun üstlendiği saldırıda iki kişi hayatını kaybederken yedi kişinin de yaralandığı bildirildi.
Kızılhaç Sudan’ın başkenti Hartum’da bir yardım konvoyuna düzenlenen “kasıtlı saldırıda” iki kişinin öldüğünü, üçü Kızılhaç mensubu yedi kişinin de yaralandığını açıkladı. Kuruluş “Kızılhaç amblemiyle açıkça kaplı olduğunu” söylediği araçların yüzden fazla sivili tahliye etmek üzere yola düştüğünü söyledi.
ICRC’den saldırıya ilişkin yapılan açıklamada “üç ICRC aracı ve üç otobüsten oluşan ve hepsinin üzerinde Kızıl Haç amblemi bulunan insani yardım konvoyu yüzün üzerinde savunmasız sivili tahliye edecekti. İnsani yardım operasyonu çatışmanın taraflarınca talep edilmişti ve bu taraflarla koordinasyon halindeydi. Taraflar bu konuda mutabık kalmış, gerekli güvenlik garantilerini vermişlerdi” dendi.
The International Committee of the Red Cross decried what it said was a “deliberate” attack on one of its humanitarian convoys in Sudan’s capital Khartoum, which killed two and injured seven others. https://t.co/6L72QxX3n0
— DW News (@dwnews) December 11, 2023
İç savaşın ülkeyi kasıp kavurduğu bir ortamda saldırıyı gerçekleştiren Sudan ordusu konvoya belirlenen güzergahın dışına çıktıkları ve beraberlerinde Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) ait silahlı araç bulunduğu gerekçesiyle ateş açıldığını öne sürdü.
The Sudanese army has attacked an International Red Cross (ICRC) delegation near Khartoum, according to Sudan’s Rapid Support Forces (RSF).
The media statement released by RSF says the army attacked the Red Cross convoy even though the vehicles were marked with the ICRC. pic.twitter.com/zsH0zdqYfF
— The Sudan Times (@thesudantimes) December 11, 2023
ICRC’nin Sudan Delegasyonu Başkanı Pierre Dorbes saldırıya ilişkin açıklamada şöyle dedi:
“Bu saldırı kabul edilemez ve hepimiz büyük bir üzüntü içindeyiz. Uluslararası insancıl hukuk uyarınca saygı gösterilmesi ve korunması gereken Kızılhaç amblemine karşı yapılan bu saygısızlık karşısında şok oldum. Görevimiz bu sivilleri güvenli bir yere götürmekti. Bunun yerine trajik bir şekilde hayatlar kaybedildi. Kalbim ölen insanların sevdikleriyle birlikte. Yaralıların tamamen iyileşmesini umuyoruz.”
Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreter Antonio Guterres’in Sudan’da Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna yönelik saldırı karşısında dehşete düştüğünü açıkladı.
A convoy of the Red Cross (ICRC) was attacked by #Sudan-ese army soldiers in El Shajara, Khartoum, yesterday. Two people were killed, seven others were wounded. The convoy was due to evacuate vulnerable civilians from the area. #SudanNews #SudanCrisis https://t.co/CZJB2dlbRl
— Radio Dabanga (@RadioDabanga) December 11, 2023
Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan BM Sözcüsü Stephane Dujarric “Sivillerin korunmasının en temel öncelik olduğunu vurgulayan Genel Sekreter sivilleri tahliye etmeye çalışan Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna yönelik saldırı karşısında dehşete düştü” dedi.
Sudan ordusu paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nın askeri ve güvenlik reformu kapsamında iki yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini istemişti.
HDK’nın sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü. Örgüt 15 Nisan’da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü. Sudan hükümeti uluslararası topluma HDK’yi “terörist grup” olarak kabul etmesi çağrısı yapmıştı.
Sudan’da taraflar başkent Hartum’un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki dokuz eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor. BM’ye göre çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan’da nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.
Sudan’da yaklaşık 6.8 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi veya komşu ülkelerde güvenlik arayışıyla evlerinden kaçtı.