Finlandiya’dan sonra şimdi de Fransa’da zorbalık saldırısı: 14 yaşındaki çocuğu komalık ettiler

Fransa'da 14 yaşındaki bir kız çocuğu yaşıtları tarafından öldüresiye dövüldü. Komaya girdiği belirtilen kızın bilinci yerine gelse de durumu kritik. Samara olarak isimlendirilen kurbanın annesi kızının 2 yıldır zorbalığa maruz kaldığını açıkladı.

Dünya 5 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Arşiv / AA

Avrupa’da son zamanlarda okullarda yaşanan saldırılar, dünyanın içinde bulunduğu durum nedeniyle gözleri ilk etapta terör ihtimaline çevirse de arkasından ikidir zorbalık çıkıyor. Bunun en son örneği geçtiğimiz günlerde bir okulda 12 yaşındaki bir çocuğun arkadaşlarını silahla hedef aldığı saldırı. Finlandiya okuldaki saldırı ardından terör ihtimali üzerinde dursa da saldırganın motivasyonunun zorbalık olduğu ifade edilmişti. Şimdi ise benzer bir olay Fransa’da yaşandı. Fransa’nın güneyinde 14 yaşındaki bir kız çocuğu, okulunun önünde yaşıtı üç genç tarafından öldüresiye dövüldü. Ağır yaralanan kız çocuğunun komaya girdiği bildirildi. Sonrasında bilinci yerine gelse de kızın durumu ciddiyetini koruyor.

Fransız hükümeti olayla ilgili acil soruşturma başlattı.

Ülkenin güneyinde yer alan Montpellier şehrinin banliyölerinde kurbanla aynı okulda okuyan bir kızın da aralarında bulunduğu üç saldırgan, reşit olmayan birini öldürmeye teşebbüsten tutuklandı. Olay, Fransa’da güvenlik endişelerinin arttığı bir döneme denk geldi. The Guardian, son zamanlarda Fransa’da, okul içi mesajlaşma sistemleri aracılığıyla düzinelerce tehdit mesajlarının gönderildiğini yazdı.

Savcılar, Samara olarak adlandırılan kurbanın sonradan komadan çıktığını ancak Salı günü öğleden sonra La Mosson-La Paillade bölgesindeki Arthur Rimbaud kolejinin civarında maruz kaldığı saldırıda, “ağır yaralandığını” söyledi. Soruşturmayı yürüten savcının açıklamasında, sanıklardan birinin aynı okuldan 14 yaşında bir kız çocuğu olduğu ve çarşamba günü tutuklandığı ifade edildi. Açıklamaya göre gözaltındaki kız çocuğu mağduru dövdüğünü itiraf etti. Tutuklanan diğer iki çocuk da 14 ve 15 yaşlarında. Eğitim Bakanı Nicole Belloubet, bakanlığına bağlı müfettişlerin Cuma gününden itibaren sekiz iş günü içinde saldırıya neden olan sebepler hakkında rapor vermek üzere bir soruşturma başlatması talimatını verdi.

İki buçuk yıldır zorbalığa maruz kalıyor

Bakan, BFMTV’ye verdiği demeçte “Bu soruşturma hem gerçeklerin ortaya çıkmasını hem de sorumlulukları belirlemeyi amaçlayacak” dedi. Belloubet, Samara’nın “gerçeği” öğrenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Kurbanın annesi Hassiba, basına verdiği demeçlerde kızının iki buçuk yıl boyunca bir öğrenci tarafından zorbalığa maruz kaldığını söyledi ve bunun, davranışlarının ve kıyafetlerinin İslami olmadığı gerekçesiyle yapılmış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Samara olarak isimlendirilen çocuğun annesi TV demecine şöyle devam etti: “Aslında bu çocuğun Samara’ya sürekli saldırmasının nedenlerini anlamıyorum ama bir şey var. Bence Samara’nın belki de bazı öğrencilerden biraz daha özgür olması.”

Gözaltına alınan kız çocuğunun saldırının “sponsoru” olduğunu söyleyen anne, bu kız öğrencinin Haziran 2023’te, sosyal ağlarda kızının fotoğrafını paylaşarak “tecavüz edilmesi çağrısında” bulunduğunu da söyledi. Bu olayın ardından söz konusu kızın okuldan iki gün uzaklaştırıldığı ifade edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron televizyonda yaptığı açıklamada kurbanlar “dayanışma” içinde olduğunu ifade etti ancak saldırının koşullarıyla ilgili sonuçlara varırken dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Macron, “Bu aşamada ihtiyatlı davranılmasını ve tüm gerçeğin sakin bir şekilde ortaya çıkarılmasını isterim” dedi.

Finlandiya’da zorbalık silahlı saldırıyla bitmişti

Finlandiya’da bir okulda geçtiğimiz günlerde meydana gelen silahlı saldırıda 12 yaşında bir çocuk hayatını kaybetmiş, iki çocuk ağır yaralanmıştı. Polis öğrencinin arkadaşı olan şüphelinin ateş ettikten sonra kaçtığını ancak sonra yakalandığını duyurmuştu. Zanlının elinde yakın bir akrabasına ait ruhsatlı tabanca olduğu ve ilk sorgusunda silahlı saldırıyı itiraf ettiği belirtilmişti.

Silahlı saldırı 2 nisan sabah saatlerinde başkent Helsinki’nin banliyösü Vantaa’daki Viertola okulunda meydana gelmişti. Polis, şüpheli ve kurbanların 12 yaşında olduğunu açıklamıştı. YLE haber ajansına göre Finlandiya emniyeti, 12 yaşındaki şüphelinin sorgu sırasında okulda “zorbalığa” uğradığını belirttiğini söylemişti.

Finlandiya'da bir ölü, iki yaralının olduğu okul saldırısında şüpheli 12 yaşında bir çocukFinlandiya’da bir ölü, iki yaralının olduğu okul saldırısında şüpheli 12 yaşında bir çocuk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.