Finlandiya’da bir ölü, iki yaralının olduğu okul saldırısında şüpheli 12 yaşında bir çocuk

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye bağlı banliyödeki bir okulda meydana gelen silahlı saldırıda bir öğrenci öldü, iki öğrenci de ağır yaralandı. İçişleri Bakanı Rantanen saldırıyı "dehşet verici" olarak nitelendirdi.

Dünya 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Finlandiya’da bir okulda meydana gelen silahlı saldırıda 12 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti, iki çocuk ağır yaralandı. Polis öğrencinin arkadaşı olan şüphelinin ateş ettikten sonra kaçtığını ancak sonra yakalandığını duyurdu. Zanlının elinde yakın bir akrabasına ait ruhsatlı tabanca olduğu ve ilk sorgusunda silahlı saldırıyı itiraf ettiği belirtildi.

Silahlı saldırı sabah saatlerinde başkent Helsinki’nin banliyösü Vantaa’daki Viertola okulunda meydana geldi. Yerel belediyeye göre okulda birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar yaklaşık 800 öğrenci ve 90 kişilik bir personel bulunuyor.

Polis şüpheli ve kurbanların 12 yaşında olduğunu söyledi. YLE haber ajansına göre Finlandiya emniyeti 12 yaşındaki şüphelinin sorgu sırasında okulda “zorbalığa” uğradığını belirttiğini açıkladı. Bu bilgi yetkililer tarafından ön soruşturmada teyit edilmiş.

İçişleri Bakanı: Böyle bir gün yaşanmamalıydı

Polis şefi Seppo Kolehmainen Vantaa’da düzenlediği basın toplantısında “Hep birlikte toplum olarak daha önceki okul saldırılarından ders almış olacağımızı düşündük. Böyle bir gün yaşanmamalıydı” dedi.

Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen de X’te yaptığı paylaşımda “Gün korkunç bir şekilde başladı. Vantaa’daki Viertola okulunda bir silahlı saldırı olayı yaşandı. Bu dehşet verici bir olay. Şu anda pek çok ailenin yaşadığı acı ve endişeyi tahmin edebiliyorum. Şüpheli fail yakalandı” açıklaması yaptı.

Polis yerel saatle sabah 9’dan kısa bir süre sonra silahlı saldırıdan haberdar edildiklerini, bunun ardından çevredekileri bölgeden uzak durmaları ve yabancılara kapılarını açmamaları konusunda uyardıklarını söyledi. Fin yayın kuruluşu Yle’nin aktardığına göre okuldaki veliler saldırganın altıncı sınıf öğrencisi olduğunu bildirdi.

Vantaa şehrinin eğitim ve öğretimden sorumlu şehir müdür yardımcısı Katri Kalske Yle’ye yaptığı açıklamada olay karşısında büyük şok yaşadığını ve önceden herhangi bir uyarı olmadığını belirtti: “Bu herkes için büyük bir sürpriz oldu.”

Kalske silahlı saldırının toplum için bir “uyanış çağrısı” olmasını umduğunu söyledi.

Bir dönem Finlandiya’yı sarsan silahlı saldırılar

Finlandiya’da daha önce meydana gelen okul saldırıları ülkenin bireysel silahlanma politikasına odaklanmasına neden olmuştu. Pekka-Eric Auvinen 2007 yılında Helsinki yakınlarındaki Jokela lisesinde altı öğrenciyi, bir okul hemşiresini, okul müdürünü ve sonra da kendisini tabancayla vurarak öldürmüştü.

2008 yılında bir başka öğrenci olan Matti Saari Finlandiya’nın kuzeybatısındaki Kauhajoki’de bir meslek okuluna silahla saldırmıştı. Katil silahı kendine doğrultmadan önce dokuz öğrenciyi ve bir çalışanı öldürmüştü.

Finlandiya 2010 yılında silah mevzuatını sıkılaştırarak tüm ateşli silah ruhsatı başvuruları için bir yetenek testi getirmişti. Ayrıca başvuranlar için yaş sınırı 18’den 20’ye çıkarılmıştı.

Avcılık ve nişancılığın popüler aktiviteler olduğu 5,6 milyon nüfuslu ülkede 1,5 milyondan fazla ruhsatlı ateşli silah ve yaklaşık 430 bin ruhsat sahibi bulunuyor.

77 kişiyi öldüren Norveçli seri katil devlete açtığı davayı kaybetti77 kişiyi öldüren Norveçli seri katil devlete açtığı davayı kaybetti

ABD'de Super Bowl kutlamasına silahlı saldırı: Bir ölü, 20'den fazla yaralı varABD’de Super Bowl kutlamasına silahlı saldırı: Bir ölü, 20’den fazla yaralı var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.