77 kişiyi öldüren Norveçli seri katil devlete açtığı davayı kaybetti

Norveç'te 2011 yılında 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı seri katil Breivik tecrit şartlarından ötürü devlete açtığı davayı kaybetti.

Dünya 16 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik'in Oslo'daki bombalama eyleminde 8, Utöya Adası'ndaki saldırısında ise 69 kişi ölmüştü. / Fotoğraf: AA

2011’de Norveç’te bombalı ve silahlı saldırılarla 77 kişiyi tasarlayarak öldüren aşırı sağcı Anders Behring Breivik insan haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek hapishanedeki tecridine son verilmesi için devlete açtığı davayı kaybetti.

Seri katilin duruşmada yaptıklarından dolayı üzgün olduğunu ve hapishanedeki tecrit hayatının “her gün intiharı düşünmesine neden olan bir kabus” olduğunu söylerken gözyaşı döktüğü görüldü.

Breivik hakkında yeni bir risk değerlendirmesi yazan bir psikolog katilin depresyonda veya intihara meyilli olmadığını, “çok iyi” durumda olduğunu ifade etti.

Oslo Bölge Mahkemesi’nin kararında da “Özetle mahkeme ceza koşullarının orantısız şekilde ağır olmadığı sonucuna varmıştır” dendi ve insan haklarının ihlal edilmediği açıkça belirtildi.

Avukatı Oeystein Storrvik ise Breivik’in karara itiraz edeceğini söyledi ve gerekçeli karar hakkında onunla konuştuklarını anlattı:

“Karar onu hayal kırıklığına uğrattı. Kendisi 12 yıldır tecrit altında tutuluyor ve koşullarının hafifletilmesi hapishanedeki refahı için hayati önem taşıyor.”

Breivik işlediği suçlar nedeniyle Norveç Anayasası’na göre en yüksek ceza olan 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı ve ceza toplum için tehdit olarak görüldüğü sürece uzatılabilecek.

Norveçli seri katil 22 Temmuz 2011’de Oslo’da bomba yüklü bir araçla sekiz kişiyi öldürdüğü, ardından Utöya adasında 69 kişiyi daha vurduğu günden bu yana tecritte tutuluyor.

Dava Breivik’in Utöya’nın da içinde olduğu Tyrifjorden gölünün kıyısındaki yüksek güvenlikli cezaevinde görüldü. Hükümeti temsil eden avukat Andreas Hjetland cezaevi yönetiminin Breivik’e karşı iyi iş çıkardığını söyledi.

Hjetland “Bu durum Breivik’in hangi koşullara sahip olması gerektiği göz önünde tutulduğunda cezaevinin profesyonel olarak sağlam ve yasal olarak doğru bir iş yaptığını gösteriyor” dedi.

Norveç’i sarsan 2011 saldırıları

Norveç’te 2011’de çoğu çocuk 77 kişiyi öldüren ve 21 yıl hapis cezasına çarptırılan aşırı sağcı Anders Behring Breivik’in saldırısının üstünden neredeyse 13 yıl geçti. Breivik 22 Temmuz 2011’de önce Oslo’da bakanlık binalarının önünde park ettiği patlayıcı dolu arabayı infilak ettirmiş, sonra Utöya Adası’na geçip burada İşçi Partisinin yaz kampında çevreye rastgele ateş açmıştı.

Oslo’daki bombalama eyleminde 8, Utöya’da 69 kişi ölmüş, 319 kişi yaralanmıştı. Olay yerinde yakalanan Breivik 21 yıl hapse çarptırılmıştı. Ülkede idam cezası kaldırıldığı için en uzun hapis süresi olan 21 yılla cezalandırılan Breivik’in cezasının müebbet hapse çevrilmesinin önü halen açık.

“Norveç katili” lakaplı Breivik ülkesini göçmenlerden korumak için terör eylemlerinin gerekli olduğunu savunmuştu.

Irkçı manifestosu satışa çıkmıştı

Breivik hapishanede kaldığı süre içinde 1998’de lise eğitimini yarıda bırakarak ayrıldığı Oslo Ticaret Okulu’nda derslerini tamamlayıp diploma almış, üniversite eğitimine başlamak için Oslo Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’ne başvurmuştu.

Norveçli teröristin hapishanede yazdığı ırkçı metinlerinden oluşan “2083 Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi” isimli ırkçı manifestosunun basılarak 2019’da Adlibris sitesi üstünden çevrim içi satıldığı duyurulmuştu.

77 kişiyi öldüren seri katil Breivik'ten Norveç hükümetine yeni dava77 kişiyi öldüren seri katil Breivik’ten Norveç hükümetine yeni dava

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.