İmamoğlu’na saldırı davasında avukatından ‘mahkeme’ çıkışı: Ağır cezaya gönderilmeli

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibine taşlı saldırı davasının dördüncü duruşması görüldü. Mağdur avukatlarından Kazım Yiğit Akalın "Dosya ağır ceza mahkemesine gönderilmeli" dedi.

Siyaset 30 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Erzurum mitingindeki taşlı saldırıyla davanın dördüncü duruşması yapıldı.

Erzurum 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İmamoğlu ve Murat Ongun’un avukatlarından Serkan Günel ile Kazım Yiğit Akalın katıldı. İmamoğlu’nun halk buluşmasında taşlı saldırıyı düzenleyen ve mahkemede hazır bulunan sanıklar savcılık ifadelerini tekrarladı.
Duruşmada söz alan Günel ve Akalın müvekkillerinin talimatla dinlenmesinden vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. Avukatlar ifade vermeyen ve duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını da talep etti.

Dosyadaki mağdurlardan 13 yaşındaki yurttaşın avukatı Sena Aslantaş taşlı saldırının kasıtlı olduğunu ve müvekkilinin yaralandığını söyledi. Aslantaş “Müvekkil 13 yaşından küçüktür. Olayda müvekkil ile birlikte orada mağdur olan kişilerin yaralanmasına sebebiyet veren sanıkların kasten hareket ettiklerini düşünüyoruz. Bu yüzden sanıkların tümünün cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

Duruşmayı 24 Haziran’a erteleyen Erzurum 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.

‘Dosya ağır ceza mahkemesine gönderilmeli!’

Mağdur avukatlarından Kazım Yiğit Akalın dava sürecini 10 Haber’e değerlendirdi. Davanın en başından, “Kasten Öldürmeye Teşebbüs” suçlamasıyla açılmış olması gerektiğini belirten Akalın “Mahkemenin ‘görevsizlik’ kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesine göndermesini talep ediyoruz” dedi.
İddianamedeki suç tasnifinin hatalı olduğunu da dile getiren Akalın “Ülkemizin yakın hafızası ortadadır, bu tür toplu linç girişimlerinde caydırıcılığın tek yolu bunu engelleyecek cezalarla mümkündür” diye konuştu.

Bir sonraki duruşmada kararın çıkmasını beklediklerini belirten Akalın şöyle devam etti:

“Bu celse en azından taleplerimiz doğrultusunda, dosyanın, eksiklikler tamamlanınca esas hakkında mütalaasını sunması için Savcılığa gönderilmesine karar verilmiştir. Mahkeme, herkes hazır olursa 24 Haziran’da karar verebiliriz dedi. Biz de 24 Haziran’daki celseye ona göre hazırlanacağız ve tüm Türkiye’nin önünde gerçekleşen linç girişimi neticesinde ne karar verileceğini hep birlikte göreceğiz.”

Ne olmuştu?

Erzurum Havuzbaşı’nda düzenlenen mitingde gerçekleşen taşlı saldırı sonucu 10’dan fazla kişi yaralanmıştı. Gerekli önlemleri almadığı ve ihmali olduğu için eleştirilen dönemin Valisi Okay Memiş seçimden sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevden alınarak AFAD Başkanlığı’na atanmıştı.

Olayın ardından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış ve 28 kişi hakkında “silahla kasten ve basit yaralamaya teşebbüs” suçundan dava açılmıştı. Sanıklar hakkında 2 yıl ile 9 yıl arasında hapis cezası istenmişti. Dosyada 15 mağdur, 20 müşteki, 28 de sanık var.

Öte yandan Erzurum Valisi, Erzurum Emniyet Müdürü ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili suç duyuruları dosyadan ayrıldı.

İmamoğlu'na siyasi yasak istenen dava ertelendiİmamoğlu’na siyasi yasak istenen dava ertelendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.