Sudan ordusu Kızılhaç konvoyuna saldırdı: İki ölü, yedi yaralı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne (ICRC) ait insani yardım konvoyu Sudan’ın başkenti Hartum’da saldırıya uğradı. Sudan ordusunun üstlendiği saldırıda iki kişi hayatını kaybederken yedi kişinin de yaralandığı bildirildi.

Dünya 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İnsani yardım taşıyan Kızılhaç konvoyu. / Fotoğraf: AA

Kızılhaç Sudan’ın başkenti Hartum’da bir yardım konvoyuna düzenlenen “kasıtlı saldırıda” iki kişinin öldüğünü, üçü Kızılhaç mensubu yedi kişinin de yaralandığını açıkladı. Kuruluş “Kızılhaç amblemiyle açıkça kaplı olduğunu” söylediği araçların yüzden fazla sivili tahliye etmek üzere yola düştüğünü söyledi.

ICRC’den saldırıya ilişkin yapılan açıklamada “üç ICRC aracı ve üç otobüsten oluşan ve hepsinin üzerinde Kızıl Haç amblemi bulunan insani yardım konvoyu yüzün üzerinde savunmasız sivili tahliye edecekti. İnsani yardım operasyonu çatışmanın taraflarınca talep edilmişti ve bu taraflarla koordinasyon halindeydi. Taraflar bu konuda mutabık kalmış, gerekli güvenlik garantilerini vermişlerdi” dendi.

İç savaşın ülkeyi kasıp kavurduğu bir ortamda saldırıyı gerçekleştiren Sudan ordusu konvoya belirlenen güzergahın dışına çıktıkları ve beraberlerinde Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) ait silahlı araç bulunduğu gerekçesiyle ateş açıldığını öne sürdü.

Kızılhaç Başkanı: Bu saygısızlık karşısında şok oldum

ICRC’nin Sudan Delegasyonu Başkanı Pierre Dorbes saldırıya ilişkin açıklamada şöyle dedi:

“Bu saldırı kabul edilemez ve hepimiz büyük bir üzüntü içindeyiz. Uluslararası insancıl hukuk uyarınca saygı gösterilmesi ve korunması gereken Kızılhaç amblemine karşı yapılan bu saygısızlık karşısında şok oldum. Görevimiz bu sivilleri güvenli bir yere götürmekti. Bunun yerine trajik bir şekilde hayatlar kaybedildi. Kalbim ölen insanların sevdikleriyle birlikte. Yaralıların tamamen iyileşmesini umuyoruz.”

BM’den açıklama: Genel Sekreter dehşete düştü

Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreter Antonio Guterres’in Sudan’da Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna yönelik saldırı karşısında dehşete düştüğünü açıkladı.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan BM Sözcüsü Stephane Dujarric “Sivillerin korunmasının en temel öncelik olduğunu vurgulayan Genel Sekreter sivilleri tahliye etmeye çalışan Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna yönelik saldırı karşısında dehşete düştü” dedi.

Sudan İç Savaşı

Sudan ordusu paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nın askeri ve güvenlik reformu kapsamında iki yıl içinde tamamen orduya entegre edilmesini istemişti.

HDK’nın sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü. Örgüt 15 Nisan’da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü. Sudan hükümeti uluslararası topluma HDK’yi “terörist grup” olarak kabul etmesi çağrısı yapmıştı.

Sudan’da taraflar başkent Hartum’un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki dokuz eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor. BM’ye göre çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan’da nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.

Sudan’da yaklaşık 6.8 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi veya komşu ülkelerde güvenlik arayışıyla evlerinden kaçtı.

Sudan'da katliam var: 800 kişi öldürüldüSudan’da katliam var: 800 kişi öldürüldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.