Sudan’dan çıkışı 10 Haber’e anlattı: Altunkaş ailesinin endişeli yolculuğu
Sudan'da ordu ile paramiliter grup RSF arasında beş aydır devam eden çatışmaların en büyüklerinden biri hafta sonu yaşandı. Adalet Bakanlığı ile 18 katlı bir gökdelenin tahrip edildiği patlamalar, başkent Hartum'un yapısına büyük darbe vurdu.
Sudan’da nisan ayında başlayan savaş, hızından hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor. Başkent Hartum iki gündür üst üste saldırılarla sarsılıyor. Pazar günü paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’nin (RSF) ordu karargahına saldırdığı bildirildi. Adını vermek istemeyen bir Hartumlu, The Guardian’a verdiği demeçte, “Şu anda ordu karargahı çevresinde çatışmalar yaşanıyor” dedi.
Hartum’un güneyindeki diğer tanıklar ise ordunun RSF’in üslerini topçu ateşiyle vurması nedeniyle ‘büyük patlamalar’ duyduklarını aktardı. 44 yaşındaki Neval Muhammed, fiili lider Abdülfettah El Burhan’ın kontrolündeki ordu ile General Muhammed Hamdan Dagalo öncülüğündeki RSF arasında hafta sonu gerçekleşen çatışmaların ‘savaşın başından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalar’ olduğunu söyledi.
Ailesiyle çatışmalardan yaklaşık 3 km uzakta yaşayan Muhammed, patlamaların şiddetiyle ‘kapı ve pencerelerin sallandığını’, Hartum’un merkezindeki birkaç binanın ise ateşe verildiğini söyledi. Aralarında Sudan Adalet Bakanlığı ve 18 katlı Greater Nile Petroleum Company gökdeleni de dahil olmak üzere Hartum’un simge yapılarının üzerinde alevlerin yükseldiği görüldü. Başkentin doğusunda yaşayan Bedraldin Babiker, “Bu kurumların bu şekilde yok edildiğini görmek çok üzücü” dedi.
Greater Nile Petroleum Operating Company’nin eski başkan yardımcısı Fadl Abdullah, BBC Arabic’e verdiği demeçte gökdelenin inşasının yaklaşık 20 milyon dolar tuttuğunu ve binanın yıkımının ‘çok büyük mali kayıp’ olduğunu dile getirdi.
Silahlı Çatışma Yerleri ve Olay Verileri Projesi’nin tahminine göre ordu ile RSF arasındaki savaşın başından beri yaklaşık 7 bin 500 kişinin ölmüş olabileceğini belirtiyor. Siviller ve yardım görevlileri, yaralanan ve ölenlerin birçoğunun hastanelere ulaştırılamadığı için gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor.
Bu savaş, istikrarı zaten sallantıda olan Sudan’ın altyapısını tahrip etti. Ülkedeki hastanelerin yüzde 80’i kapatılırken, milyonlarca kişi açlıkla mücadele ediyor. Hartum’un yoğun nüfuslu mahallelerindeki hava saldırıları, topçu ateşi ve sokak çatışmalarından kaçan 2.8 milyon kişi de dahil olmak üzere ülke genelinde 5 milyondan fazla insan yerinden edildi. Hartum’u terk edemeyenler ise su, gıda ve elektriğin karneye bağlandığı şehirde kalmaya devam ediyor.