Sudan’da ordu ve RSF ateşkesi bir hafta daha uzatmayı kabul etti

Sudan'da fiili lider Abdülfettah El Burhan'ın ordusu ile Muhammed Hamdan Dagalo öncülüğündeki paramiliter RSF arasındaki ateşkesin bir haftalığına uzatılması kararlaştırıldı. Ancak her iki taraf da daha önceki 6 ateşkesi ihlal etmişti. Bu ateşkese uyulup uyulmayacağı muamma.

Dünya 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yeni ateşkesin, 4 Mayıs Perşembe gecesi başlayacağı ve 11 Mayıs'ta sona ereceği belirtildi. Fotoğraf: AA

Fiili lider Abdülfettah El Burhan öncülüğündeki Sudan ordusu, 15 Nisan’da Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri (RSF) ile başlayan çatışmalarda yapılan ateşkesin bir hafta daha uzatılmasını kabul etti.

Sudan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 550’ye yükselirken, yaralıların sayısı da 4 bin 926’ya çıktı. Ülkeden şu ana kadar ayrılanların sayısı ise 100 bin’i buldu.

Ordunun ateşkesin bir hafta uzatılmasını kabul etmesinin arkasında Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) bulunuyor. IGAD; Güney Sudan, Kenya ve Cibuti devlet başkanlarından oluşan üst düzey bir mekanizma ile ateşkes müzakereleri için her iki taraftan birer temsilcinin atanmasını öngörüyor. Buna göre her iki tarafın temsilcisinin de Güney Sudan’ın başkenti Cuba’ya gönderilmesi planlanıyordu. Bu planı hoş karşıladığını söyleyen ordu, RSF’nin bunu kabul etmediğini söyledi. 

Silahlı kuvvetler, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunu dikkate aldığını söylese de Afrika Birliği daha çatışmaların başında Afrika kıtasında meydana gelen meselelere dış güçlerin müdahale etmemesi gerektiğinin altını çizmişti. Ordu da Afrika Birliği’nin vurguladığı bu ilkeye uygun hareket edeceğini söyledi.
Öte yandan çatışmalar başladığından beri iki taraf da tam altı kez ateşkesi ihlal edici hareketlerde bulundu. Uluslararası, bölgesel ve yerel tarafların çağrısı üzerine kabul edilen ateşkeslerin ihlalinde iki taraf da birbirine suçluyor.

Siviller felaketle karşı karşıya: Sudan'da çatışmalar nedeniyle 100 bin insan ülkeyi terk ettiSiviller felaketle karşı karşıya: Sudan’da çatışmalar nedeniyle 100 bin insan ülkeyi terk etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.