Sudan’da Türk tahliye uçağına ateş açıldı: Ordu RSF’i, RSF orduyu suçluyor

Çatışma halindeki Sudan'dan Türk vatandaşlarını tahliye etmek için gönderilen C-130 tipi tahliye uçağına ateş açıldı. Ülkenin filli lideri Abdülfettah El Burhan yönetimindeki ordu, saldırıdan RSF'i sorumlu tuttu.

Dünya 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
C-130 tipi tahliye uçağı. Fotoğraf: Mahmoud Hjaj/AA

Türkiye, Sudan’da 15 Nisan’da Abdülfettah El Burhan öncülüğündeki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında başlayan çatışmanın ortasında kalan Türk vatandaşları kurtarmak için uçak göndermeye başladı.

Bu kapsamda dün sabah Sudan’ın Vadi Seyyidna Havalimanı’na gelen C-130 tipi Türk tahliye uçağı, iniş yapamadan saldırıya uğradı. Ordudan yapılan açıklamada uçağın yakıt depolarının hasar gördüğü ve mürettebat üyelerinden birinin yaralandığı bildirildi. Uçağın iniş yaptığı ve havaalanında tamir edildiği bildirildi. 

RSF ise ordunun iddialarını reddederek, Vadi Seyyidna’da hiçbir askeri güçlerinin olmadığını ve ilan edilen 72 saatlik ateşkese sıkı sıkıya bağlı kalındığını söyledi. RSF açıklamasının devamında tüm sorumluluğunun orduya ait olduğunu, “Dolayısıyla bütün sorumluluk güçlerimizi suçlamaya çalışan, kardeş ve dost ülkelerle ilişkilerimizi sabote etmeye çalışan ve her defasında gerçekler ortaya çıkarılarak alçakça planları boşa çıkan darbecilere aittir” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı ise hafif silahla ateş açıldığını kabul etse de ordunun iddia ettiği gibi yaralanan olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise her iki tarafın da Türkiye’ye bir kastı olmadığını söyleyerek, uçağa yapılan saldırı üzerine incelemelerin devam ettiğini söyledi.

14 gün önce başlayan çalışmalarda sebebi ideolojik çatışma değil iktidar savaşı oluşturuyor. Hem Dagalo hem de El Burhan Sudan’a demokrasiyi kendisinin getireceğini söylüyor. İki liderin güç savaşında şimdiye kadar 512 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 193 kişi ise yaralandı.

Türkiye şimdiye kadar Sudan’dan 1,834 kişiyi tahliye etti, çalışmalar ise devam ediyor. Sosyal medyada Nyala’daki sağlık çalışanlarının yurda dönmeyi beklediği yönünde paylaşımlar yapılıyor.

Sudan'da 72 saatlik ateşkes: Erdoğan arabuluculuk teklifinde bulunmuşSudan’da 72 saatlik ateşkes: Erdoğan arabuluculuk teklifinde bulunmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.