Suudi Arabistan Kralı Selman zatürre oldu, kliniğe kaldırıldı

Suudi Arabistan'ın 88 yaşındaki Kralı Selman akciğer iltihabı nedeniyle saraydaki klinikte tedaviye alındı. Bu durum ülkenin Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman El Suud'un Japonya'ya yapmayı planladığı geziyi ertelemesine neden oldu.

Dünya 21 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud. / Fotoğraf: AA

Suudi haber ajansı SPA, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud’un akciğer iltihabı geçirdiğini ve tedavi gördüğünü bildirdi. Ajansın aktardığına göre 88 yaşındaki Kral Selman’a tıbbi testlerin ardından akciğer iltihabı teşhisi kondu. Selman’ın Cidde’deki Es-Selam Sarayı’nda yer alan kliniklerde muayene edildiği, antibiyotik tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Bu ülkenin Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman El Suud’un Japonya’ya yapmayı planladığı geziyi ertelemesine neden oldu. Japon makamları da bunu teyit ederek Veliaht Prens ve Suudi Arabistan’ın fiili lideri Selman’ın babasının sağlık sorunu nedeniyle Tokyo’ya seyahat planlarını iptal ettiğini açıkladı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı seyahati daha sonraki bir tarihte yeniden düzenlemeye çalışacağını söyledi.

Kral Selman 2020 yılında safra kesesini aldırmak üzere bir ameliyat geçirdi. Selman nisan ayında da Kral Faysal İhtisas Hastanesi’nde rutin sağlık kontrollerinden geçmesinin ardında taburcu edilmişti.

Suudi Kral, Kral Abdullah’ın 2015 yılında ölümünden bu yana Suudi Arabistan Kralı. Selman 2017 yılında Muhammed bin Nayif’i veliaht prenslikten azlederek yerine oğlunu atamıştı.

Suudi diplomasisinde yoğun günler: Bin Selman-Sullivan görüşmesi

Suudi Arabistan diplomasisi bir yandan İsrail ile normalleşme, bir yandan da Gazze’deki savaş nedeniyle hareketli günler geçiriyor. SPA’nın haberine göre pazar günü erken saatlerde Bin Selman doğudaki Zarhan kentinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya gelmişti.

Görüşmede Gazze’deki çatışma, “savaşı durdurma ihtiyacı” ve “iki devletli çözüme doğru güvenilir bir yolun” nasıl bulunacağı da dahil olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alınmıştı.

İkili ayrıca, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik ilişkiler ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirmenin yolları ile tamamlanmak üzere olan bazı stratejik anlaşmaları da değerlendirmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby önceki geçen hafta yaptığı açıklamada ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan’ın cumartesi günü Suudi Arabistan’ı, pazar günü de İsrail’i ziyaret edeceğini belirtmişti.

Bölgeye ziyaretinde Sullivan’ın Gazze’deki son durumu ve ateşkes sürecini muhataplarıyla ele alacağını söyleyen Kirby, bu kapsamda Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Bin Selman ve İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geleceğini duyurmuştu.

ABD sınırı çekti: İsrail olmadan Suudi Arabistan ile güvenlik anlaşması yapılmayacakABD sınırı çekti: İsrail olmadan Suudi Arabistan ile güvenlik anlaşması yapılmayacak

Haaretz: Suudi Arabistan İsrail ile normalleşmeyi planlıyorHaaretz: Suudi Arabistan İsrail ile normalleşmeyi planlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.