Suudi Arabistan’dan yeni turist politikası: LGBTİQ+ turistler de hoş karşılanıyor

Suudi Arabistan, ülkeye gelen turist sayısını artırmaya çabaları kapsamında LGBTİQ+ bireylerin ülkeye ziyaretini hoş karşılayacağını söylüyor. Araştırmalar LGBTİQ+ bireylerin çok daha fazla harcama yaptığını gösteriyor. Ancak LGBTİQ+ karşıtı yasaları olan Arabistan'a ilgi gösterecekleri tartışmalı.

Dünya 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Suudi Arabistan'da eşcinsel ilişkiler suç teşkil ediyor.

Suudi Arabistan turizm sektörünü genişletmeye odaklanıyor. Bu çerçevede neredeyse 2.000 yıldır el değmemiş kalıntıların bulunduğu AlUla gibi yerler ile arkeoloji meraklılarına hitap ediyor, turistlerin ilgi gösterebileceği yeni şehirler kuruyor. Ülke bunun yanı sıra turist skalasını da çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

Suudi Turizm Otoritesi’nin (STA) internet sitesindeki soru-cevap kısmı, LGBTİQ+ turistler Suudi Arabistan’da hoş karşılanacağı şeklinde güncellendi. İnternet sitesinde, “LGBTİQ+ turistler Suudi Arabistan’a gelebilir mi?” sorusuna verilen cevapta, “Herkes Suudi Arabistan’ı ziyaret edebilir. Ziyaretçilerden bu tip kişisel bilgilerini ifşa etmeleri istenmez” denildi.

İnternet sitesinin tam olarak ne zaman güncellendiği ise bilinmiyor. STA’den bir sözcü, bu turist politikasının daha önce de yürürlükte olduğunu ancak internet sitesinin 14 Mart 2023 ve öncesindeki arşivlenmiş versiyonunda böyle bir soru cevabın olmadığını belirtiyor.

LGBTİQ+ bireyler daha çok para harcıyor

Suudi Arabistan’da aynı cinsiyetten kişilerin cinsel ilişkiye girmesi yasalara göre suç teşkil ediyor. LGBTİQ+ bireylerin hakları için dünya genelinde çalışmalar yürüten Human Dignity Trust’a göre, trans bireyler de Suudi Arabistan’da tutuklanabiliyor, örgütün raporuna göre ‘LGBTİQ+ karşıtı yasanın uygulandığına dair somut kanıtlar’ mevcut.

Öte yandan lüks seyahat planlama hizmeti sunan Out Of Office ve dünyanın en büyük LGBTİQ+ seyahat sitesi olan Travel Gay’in CEO’su Darren Burn’e göre LGBTİQ+ ziyaretçiler, turizm için kazançlı bir hedef kitlesi. Araştırmalar, LGBTİQ+ çiftlerin gittikleri ülkede heteroseksüel çiftlerden daha fazla para harcadıklarını ve bir yılda çok daha fazla kez seyahat ettiklerini gösteriyor.

Bununla birlikte LGBTİQ+ turistlerin Suudi Arabistan’a seyahat ederken kendilerini rahat hissedip hissetmeyecekleri ayrı bir konu. Burns, Suudi Arabistan’ın oldukça muğlak ifadeler sunduğunu ve LGBTİQ+ turistleri güvende hissettirecek bir çalışmasının olmadığını, “Eşcinsel bir çiftin herhangi bir sorun yaşamadan bir otele giriş yapabileceğini ve çift kişilik bir yatak alabileceğini mi söylüyorlar? Benim önsezim bunun gerçek olmadığı yönünde” diyor.

Aman Soylu duymasın: Uganda başkanı LGBTİQ+ yasasını 'idam cezası yetmez' diye veto ettiAman Soylu duymasın: Uganda başkanı LGBTİQ+ yasasını ‘idam cezası yetmez’ diye veto etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.