Suudi medyası ‘Atatürk’ demedi: Kurallara uyulmadığı için maç iptal edildi

Suudi Arabistan medyasına göre Fenerbahçe ve Galatasaray "Kurallara uymadığı için" maç oynanamadı. Suud medyasına göre Atatürk ve Cumhuriyet'in 100. yılıyla ilgili sloganlar 'siyasi' olduğu için izin alamadı.

Dünya 30 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Suudi Arabistan cephesinde ertelenen kupayla alakalı ilk açıklama geldi.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dün gece kopan futbol fırtınasının yankıları hala devam ediyor. Dün akşam oynanması planlanan Fenerbahçe-Galatasaray Süper Kupa finalinin Atatürk fotoğraflarına ve sözüne izin verilmemesi nedeniyle iptal edilmesi, dünya manşetlerinde hemen kendisini göstermişti. Yaşanan bu olay dün akşamın ardından bu gün de gündem de kalmaya devam ediyor.

‘Kurallara uymadılar’

Olayın yaşandığı Suudi Arabistan’ın devlet televizyonu, Saudi state TV, yayınında maçın iptal nedenlerine yer verdi. Suudi Devlet Televizyonu’nun yayınının haberleştiren Arab News’e göre, organizatörler Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Riyad’da oynanacak Türkiye Süper Kupası finalinin iptalinin “takımların maç kurallarına uymamasının bir sonucu olduğunu” söyledi.

Dün akşam, takımlar henüz Riyad’dan dönmeden önce konuya değinip “Türk taraftarlar tarafından stadyumda iki kulüple ve genel olarak sporla ilgisi olmayan sloganlar attı” diye yazan Akhbaar 24 bugün de maçın neden iptal edildiğine dair Arab News gibi organizatörlerin açıklamasına yer verdi. Krallığın, “hazırlık toplantılarında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile mutabakata varılan hususlara bağlı kaldığı ancak Türk takımları maçı yine de iptal ettiği” yazıldı. Şöyle denildi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal Marşı’nın çalınması ve Türk bayrağının stadyum ve tribünlerde sergilenmesi konusunda mutabakata varıldığı, bu anlaşmaya rağmen iki takımın uymaması talihsizlik oldu. Üzerinde anlaşmaya varılan şey maçın yapılmamasına yol açtı.” Bu açıklamalarda da Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafları ve “Yurtta sulh cihanda sulh” sözlerine yer verilmedi. Onun yerine, “Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kurallara ve anlaşmaya uymadığı” yazıldı. Öte yandan sitedeki açıklamada Atatürk’ün fotoğrafı ve sözünün Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için kullanılmak istenmesi “siyasi slogan” olarak nitelendirildi. Şöyle yazdı Akhbaar 24, “Maça ilişkin düzenlemeler uluslararası kural ve düzenlemelere uygun davranılmalı ve sporsa siyasi sloganlar kullanılmamalıdır.”

Sözkonusu ifadelerin ardından 2018’de İstanbul’da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle iplerin iyice gerildiği sonrasında da Türkiye’nin davayı devretmesiyle işlerin düzeldiği ikili ilişkiler için, “Krallığın Türkiye ile kalkınma ve büyüme ile karakterize edilen köklü tarihi ilişkileri var” denildi.

İngiltere merkezli Daily Mail de Riyad’da iptal edilen Türkiye Süper Kupası maçı için Suudi organizatörlerce yapılan açıklamayı gündemine aldı. Haberde, “Suudi Arabistanlı organizatörler, siyasi sembolizm konusundaki anlaşmazlık vurgusu yaptı” denildi.

“Suudi yetkililerin, modern Türkiye’nin saygı duyulan kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, ülkenin kuruluşunun yüzüncü yılında anmak için hazırlanan pankartları reddetmesi üzerine tartışma çıktı” diye yazan Daily Mail, maçın ertelenmesi üzerine Suudi organizatörlerin, “verilen sözlerin tutulmadığını” söylediğini yazdı.

Yapılan açıklamada “Maçın uluslararası futbol kurallarına ve düzenlemelerine uygun olarak yapılmasını sabırsızlıkla bekliyorduk. Bu da sporun kapsamı dışında herhangi bir slogan olmadan sunulmasını gerektiriyordu” denildiğini aktaran İngiliz gazete, “Suudi yetkililerin maç öncesinde Türkiye’nin milli marşının çalınmasını engellediği ileri sürülmüştü ancak bu iddia reddedildi” dedi.

Yüzlerce taraftar karşıladı

Takımların İstanbul’a dönüşü ardından havalimanlarında yüzlerce kişi tarafından karşılandığını da aktaran Daily Mail, “Takımlar, Cuma gecesi geç saatlerde İstanbul’a geri döndü ve havaalanında yüzlerce taraftar tarafından karşılandı; birçoğu Türk bayrakları sallıyor ve Atatürk’ün resimlerini tutuyordu” dedi.

Haber şöyle devam etti: “Türkiye federasyonu ertelemeyi ‘organizasyonundaki bazı sorunlar’ şeklinde niteledi ve Suudi Futbol Federasyonu’na organizasyonun düzenlenmesindeki çabalarından dolayı teşekkür etti. Atatürk, 1923’ten 1938’deki ölümüne kadar Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanıydı; laik ve devrimci reformları nedeniyle de saygı duyulan ulusal bir kahraman.”

İspanya’nın önde gelen spor gazetelerinden ESPN haberinde şu ifadelere yer verdi: “Galatasaray ve Fenerbahçe arasında Cuma günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan Türkiye Süper Kupası finali, kulüplerin organizasyonda ‘bazı sorunlar’ olarak nitelendirdikleri nedenlerle ertelendi. Basında yer alan haberlere göre bu sorunların başında, iki İstanbul takımının akşamki başlama vuruşundan önce ısınma sırasında modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yer aldığı tişörtler giyme isteği geliyordu.”

Mundo Deportivo haberinde şu ifadelere yer verdi: “Türk futbolu son zamanlarda skandaldan skandala koşuyor. Bu kez Galatasaray ve Fenerbahçe, bu Cuma Suudi Arabistan’da oynanması gereken Süper Kupa maçını oynamayı reddetti. Maç Cristiano Ronaldo’nun Al-Nassr Futbol Kulübü’nün sahası olan Al Awwal Park’ta oynanacaktı. İki takım 24 Mayıs’taki 0-0’lık beraberliğin ardından hararetli bir haftayı geride bırakırken, oyuncuların sahaya çıkmasını engelleyen bir anlaşmaya vardılar ve hemen Türkiye’ye dönmek üzere yola çıktılar.”

La Gazetta Dello Sport: Anlaşma yoksa maç da yok

İtalya’nın önde gelen spor gazetelerinden La Gazetta Dello Sport haberinde şu ifadelere yer verdi: Türkiye Süper Kupası için geçerli olan İstanbul derbisi, Suudi hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu için çeşitli anma törenlerine izin vermemesi nedeniyle oynanmadı. Anlaşma yoksa maç da yok.”

Riyad’dan yapılan açıklama

Riyad’da oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçının ertelenmesinin ardından organizatör şirket açıklama yaptı. Riyadh Season’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Öncelikle, kardeşimiz Türkiye Cumhuriyeti ile çeşitli alanlardaki yakın ilişkilerimizden duyduğumuz gururu vurgulamak isteriz. Bunların arasında spor sahaları da vardır. Maçın, kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın spor yapılmasını gerektiren uluslararası futbol yönetmelikleri ve düzenlemelerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk; özellikle de bu konu maç öncesinde yapılan hazırlık toplantıları çerçevesinde Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşüldüğü için ve uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeler uyarınca bu maç için yönetmeliklerin gerekliliklerine uyulması gerektiğini vurguladığımız zamandan beri… Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu anlaşmaya rağmen, iki takım da anlaşmaya uymaması üzücü oldu ve bu da maçın yapılamamasına yol açtı.”

Ne olmuştu?

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçının ertelenmesinin ardından organizatör şirketten açıklama geldi. Şirket, “Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardık” dedi ancak iki takımın da anlaşmaya uymadığını öne sürdü.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dün oynanacak olan Turkcell Süper Kupa maçı öncesi “Atatürk pankartı” ve “Atatürk tişörtü” krizi yaşandı. Takımların maç öncesinde sahaya Atatürk tişörtleriyle ve seremoniden önce sahaya Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkmak istemesi, Suudiler tarafından kabul görmedi. Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri, Maçtan önce Atatürk tişörtleriyle sahaya çıkılmasına izin verilmediği için sahaya çıkmayı reddetti. Süper Kupa maçı iptal edildi.

Dünya basını 'süper krizi' böyle gördü: 'Suud'lar Gazze savaşında taraf gözükmek istemedi'Dünya basını ‘süper krizi’ böyle gördü: ‘Suud’lar Gazze savaşında taraf gözükmek istemedi’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.