Tartışmalı Japon tapınağına sprey boyalı saldırı: Bir Çinli tutuklandı

Japonya'da İkinci Dünya Savaşı mazisi nedeniyle tartışmalara neden olan Yasukuni Tapınağı sprey boyalı saldırının hedefi oldu. Polis şüpheli üç kişiden biri olan Çinli bir adamı tutukladı.

Dünya 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı. / Fotoğraf: Shutterstock

Yerel basında çıkan haberlere göre tartışmalı bir Japon tapınağına “tuvalet” kelimesini yazmak için kullanılan sprey boyayı satın almakla suçlanan bir Çinli tutuklandı. Ülkenin savaşta ölenlerini, aralarında savaş suçlarından hüküm giyenlerin de bulunduğu kişileri onurlandıran Yasukuni Tapınağı’nda meydana gelen olay Japonya’da büyük bir infiale yol açtı.

Hatta Tokyolu bir iş insanı, bir sütunun üzerine işemeyi de içeren ve Çin sosyal medyasında paylaşılan eylemin arkasındakileri yakalamak için ödül bile teklif etti.

Polis üç şüpheliden ilkini tutukladı ve diğer iki kişi için yakalama emri çıkardı. Japon haber ajansı Kyodo’ya göre tutuklanan kişi videoda kullanılan sprey boyayı satın almakla suçlanıyor.

Diğer iki kişinin ise 4.2 milyon yen (26 bin dolar) tutarında hasara yol açan gösteriye katıldıktan bir gün sonra ülkeyi terk ettikleri bildirildi.

Videoda kendisini ‘Demir Kafa’ olarak tanıtan fail, Japonya’nın arıtılmış atık suları serbest bırakma kararından bıktığını söylüyor. Bu ifade, muhtemelen depremden zarar gören Fukushima nükleer santralinden salınan suya bir göndermeydi. Japonya’nın bu kararı Çin’de birçok kişiyi öfkelendirmişti.

Üç komşu arasında krize neden olan tapınak

Yasukuni Tapınağı, yıllar boyunca Japonya ile komşuları Çin ve Güney Kore arasında bir sürtüşme kaynağı olmuştur. Tapınak, Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan ve Japon savaş ölülerini anmak için inşa edilen bir Şinto tapınağı. Tapınak Japonya’nın modern tarihi, savaşları ve bu savaşlarda hayatını kaybedenler konusunda derin bir sembolik öneme sahip. Ancak bu sembolizm hem Japonya içinde hem de uluslararası alanda farklı şekillerde yorumlanmakta ve çeşitli tartışmalara yol açmakta

Japon yetkililerin belirli festivallerde ve Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda teslim olmasının yıldönümünde Yasukuni Tapınağı’nı ziyaret etmeleri ise aslında yaygın bir adet.

undefined

Üç ülke arasında tartışmalara konu olan Yasukuni Tapınağı. / Fotoğraf: Wikipedia

İlk olarak 1869’da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı’nda ölen 2.5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı ancak tapınak keşişlerinin binden fazla savaş suçlusunu 1978 yılında “aziz” kabul etmesi nedeniyle tartışmalı statüsünü koruduğu biliniyor.

Çin ve Güney Kore, Yasukuni Tapınağı’na yapılan resmi ziyaretleri, Japonya’nın saldırgan geçmişini ve sömürgecilik dönemini onayladığı şeklinde yorumlamakta. Bu ziyaretler genellikle bu ülkelerde diplomatik gerilimlere yol açmakta.

2014 yılında dönemin Japonya Başbakanı Şinzo Abe türbeyi ziyaret ettiğinde Çin, bu ziyaretin “Japonya’nın görevdeki kabinesinin tarihe karşı benimsediği hatalı tutumu” yansıttığını söylemişti. Güney Kore de benzer şekilde “Japon sömürgeciliğini ve saldırganlık savaşını romantikleştirdiğini” söyleyerek ziyareti kınamıştı.

Japonya: Yalnız ölen, öldüğü de aylarca fark edilmeyenler ülkesiJaponya: Yalnız ölen, öldüğü de aylarca fark edilmeyenler ülkesi

 

Japonya nüfusu ne kadar mı yaşlı: Bez üretimi bebeklerden yetişkinlere kaydıJaponya nüfusu ne kadar mı yaşlı: Bez üretimi bebeklerden yetişkinlere kaydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.