Rusya, KKTC’de konsolosluk açmayacak ama konsolosluk hizmeti verecek

Türkiye gündemi 'Rusya KKTC'de konsolosluk açıyor, KKTC'yi tanıyacak' şeklindeki haberlerle dün kısa bir süreliğine sarsılsa da KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rusya'nın sadece ofis açacağını söyleyerek haberleri yalanladı.

Dünya 10 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
KKTC'de 50 bin Rus vatandaşı yaşıyor.

Rus haber ajansı Tass’ın bildirdiğine göre, Batı’nın Ukrayna savaşı sebebiyle sırt döndüğü Rusya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) konsolosluk hizmeti vermeye başlayacak. Ancak KKTC hükümetinin bildirdiğine göre, Rusya sanıldığı gibi KKTC’de konsolosluk açma konusunda herhangi bir talepte bulunmadı.

Tass’ın dün öğlen saatlerinde ‘Rusya, KKTC’de konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacak’ şeklindeki haberi, ‘Rusya KKTC’de konsolosluk açıyor’, ‘Rusya, KKTC’yi tanıyacak’ şeklinde yorumlanarak bu türden başlıklarla sunulunca KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Rusya’nın ‘konsolosluk açmak gibi bir talebinin olmadığını’ belirten Tatar, “Ofis açma girişimleri vardı. İngiltere’nin de ofisi var. Rusya’nın da olması bizim için sakıncalı değildir. Burada bir çok Rus var, tabii ki bir ofis açıp bir takım işlerini sürdürmeleri normaldir. Açarlarsa iyi olur” dedi.

KKTC’de yaklaşık 20 bin Rus vatandaşının yaşadığı belirtiliyor. ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa KKTC’yi tanımasa da bölgede yaşayan vatandaşları için uzun zamandır konsolosluk hizmeti veriyor.

Haberleri yalanlayan bir diğer isim de KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu oldu. Ertuğruloğlu, “Bir ofis açma girişimleri vardır fakat konsolosluk açmak bambaşka bir şeydir, böyle bir şey yoktur” derken, Rusya’nun Lefkoşa Büyükelçisi Murat Zyazikov da, “Kıbrıs’ı kuzeyinde konsolosluk hizmetleri sağlama kararının siyasi anlamı yok” sözleriyle, kararın sadece KKTC’de yaşayan Rus vatandaşları için alındığını dile getirdi.

KKTC’yi Türkiye hariç tanıyan başka bir ülke yok. Rusya’nın sanıldığı gibi gerçekten konsolosluk açma kararı alması Batı’ya tepki olarak yorumlanabilirdi. Zira pek çok Avrupalı ülke, KKTC topraklarını ‘işgal altındaki topraklar’ olarak görüyor. Türk diplomat Tugay Uluçevik, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Rusya’nın gerçekten de konsolosluk açmak gibi bir kararı Avrupa’ya nispet olsun diye almasının ‘milli davaya fayda değil zarar vereceği’ ve KKTC’nin dünya genelindeki tecridini günümüz koşullarından daha kötü hale getireceği şeklinde değerlendirdi.

Kıbrıs kredi kartına taksit yasağından muaf olmak istiyorKıbrıs kredi kartına taksit yasağından muaf olmak istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.