Tayland’da 8’li masa: Koalisyondan politika ve yol haritası anlaşması

Tayland'da hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayan bir parti çıkmadı, 8'li koalisyon kuruldu. 8 parti bir araya gelerek politika ve yol haritalarını içeren bir ortak metne imza atarak en önemli aşamayı geride bıraktı.

Dünya 24 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Tayland’da 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından hükümet kurmak için oluşturulan koalisyonun 8 ortağı, politika ve yol haritalarını içeren bir anlaşmaya imza attı.

Bangkok Post’un haberine göre, seçimde en yüksek oyu alan ancak tek başına hükümet kuracak yeterliliği bulunmayan İleri Hareket Partisi’nin (MFP) lideri Pita Limjaroenrat ve koalisyon hükümetindeki ortakları 23 maddelik bir anlaşma imzaladı.

Anayasanın yeniden yazılması dahil demokrasinin inşası, ülkenin güneyindeki bölgelerde sürdürülebilir barışın sağlanması, hukuk siteminde reform gibi konular da maddeler arasında yer alıyor. Anlaşmada, monarşinin dokunulmaz konumu vurgulanıyor.

MFP seçimlerde, monarşi ve ordu karşıtı reformist kampanyasıyla temsilciler meclisinde genel seçim ve nispi temsil ile birlikte 151 koltuğu kazanarak birinci parti olmuştu.

Ülkedeki en büyük iki partinin şu anda 292 temsilcisi bulunuyor. Fakat yeni hükümeti kurmak için Temsilciler Meclisi ve Senato’dan toplamda 376 üyenin desteği gerekiyor. Askeri cunta tarafından atanan Senato’nun destek vermemesi durumunda, kurulacak yeni hükümetin 500 kişilik temsilciler meclisinin yüzde 75’inin desteğini alması şart.

Dün sandığa giden tek ülke değildik: Tayland'da sandıktan demokrasi yanlısı muhalefet çıktıDün sandığa giden tek ülke değildik: Tayland’da sandıktan demokrasi yanlısı muhalefet çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.