Yenilenebilir enerjiye 50 milyar dolar yatıran Türkiye dünya sıralamasını değiştirdi
ABD'nin göçmen krizini bu kez gündeme getiren kişi sınırı geçmeye çalışan Lübnanlı Ebbadi'ydi. Teksas'ta yakalanan ve önce Hizbullah üyesi olduğunu söyleyen Ebbadi "Bomba yapmaya geldim" dedi ama sonra örgütten kaçtığını iddia etti.
ABD’de seçimler yaklaşırken en büyük iç sorun göçmen akını. Krizin merkezindeki eyalet de Teksas. Meksika üzerinden akın akın ABD’ye gelen göçmenlerin yolu Teksas’tan geçiyor. Bu göçmenler çoğunlukla aileler ama 9 Mart’ta sınırı geçmeye çalışan birinin o kadar da masumane hislerle hareket etmediği görüldü.
New York Post’un haberine göre 22 yaşındaki Basel Bassel Ebbadi sınırı geçmeye çalışırken ABD Sınır Devriyesi tarafından Teksas’ın El Paso taraflarında yakalandı. Gözaltına alınan Lübnanlı gence ABD’de ne işi olduğu sorulduğunda Ebbadi “Bomba yapmaya çalışacağım” yanıtı verdi. Ancak ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) belgelerine göre Ebbadi sonraki ifadesinde “insan öldürmek istemediği için” Lübnan ve Hizbullah’tan kaçmaya çalıştığını iddia etti. Belgelerde Ebbadi’nin “Bir kere girdiniz mi asla çıkamazsınız” dediği yazıyor.
Hizbullah’ı son dönemlerde Gazze’de yaşananları protesto etmek amacıyla sınırda İsrail’le girdiği çatışmalardan biliyoruz. Tüm dünya iki taraf arasında çıkacak savaştan endişeli. En son İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant “Saldırmamak için kendimizi zor tutuyoruz” minvalinde açıklama yapmıştı.
Ebbadi tutuklandıktan sonra verdiği yeminli ifadede yedi yıl boyunca Hizbullah’ta eğitim gördüğünü ve dört yıl boyunca da silahların bulunduğu depoları koruduğunu söyledi. Ebbadi’nin ABD’ye girerken yanında yasal belgeler olmadığı belirtiliyor. Genç Kosta Rika’da “bıçaklı soyguna” uğradığını iddia ediyor.
Bu arada Ebbadi ABD’ye gelmeden önce birkaç ülke daha gezmiş. Mesela İsveç’e gitmiş, babasının yaşadığını iddia ettiği Ekvador’da bulunmuş, Panama’yı görmüş. Gittiği her yerde sahte isim ve doğum tarihi kullandığını kabul ediyor. ABD’ye gelirken de amacı New York’a gidip sonra ülkeyi baştan sona gezmekmiş.
Tecrit altına alınan Ebbadi “terör tehdidi” nedeniyle Terörle Stratejik Mücadele Ekibi’ne sevk edildi. New York Post’a göre Ebbadi ABD’den sınır dışı edilecek, ancak hangi ülkeye, o belli değil.
Son aylarda veriler Teksas’tan geçişlerin rekor düzeyde olduğunu gösteriyor. Sınır ajanları 2022 yılında hem kuzey hem de güney sınırlarında terör listesinde yer alan 98 kişinin ülkeye girmeye çalıştığını söylüyor. 2023 verileri bunun neredeyse iki katı: 172. Federal verilere göre 2024 yılının ilk dört ayında terör listesine kayıtlı 59 kişi yakalandı.
Bu arada Ebbadi dışında ABD’de terörle bağlantılı kabul edilen başka bir kişi daha sınırı geçmeye çalıştı. Hem de bu geçiş ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın Teksas’taki Eagle Pass’i ziyaretinden birkaç gün önceydi. Bu kişi de Kolombiya vatandaşı 40 yaşındaki Carlos Obed Yepez-Bedoya’ydı.
Teksas Kamu Güvenliği Güvenliği Departmanı (DPS) sorumlusu Chris Olivarez, The Post’a “Bu durum hem kamu güvenliğine hem de ulusal güvenliğe yönelik olası tehditler belirginleştikçe ve güvenlik açıklarından faydalandıkça sınır güvenliğine duyulan ihtiyacın altını çizmektedir” diyor.
Yine de aralık ayından bu yana sınırdan yasadışı geçişlerde azalma yaşanmış. Örneğin sınır güçleri pazartesi günü sınırda yaklaşık 4300 göçmeni yakalamış. Bu sayı çok gibi görünebilir ama aralık ayında her gün yakalanan göçmen sayısı 9 binden fazlaydı. ABD Gümrük ve Sınır Koruması’na göre ocak ayında yakalanan göçmenlerin aralık ayındakilere göre sayılarındaki düşüş yüzde 50 oranında. Ocak ayında sınır görevlileri güney sınırında 176 bin 200’den fazla göçmenle karşılaşmış. Aralık ayında bu sayı 302 binlerde seyrediyordu. Şubat ayı verileri ise henüz açıklanmadı.
Sınır güvenliği sorunu nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden ve Teksas Valisi Greg Abbott arasında ipler kopma noktasına geldi. Abbott, Biden yönetimini sınır güvenliği konusunda yeterli önlem almamakla suçladı, düzensiz göçmenlerin ülkeye geçmesini önlemek için sınıra dikenli tel çekilmesini emretti. Bu arada bir dönem de protesto için ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kapısının önüne göçmen bırakılan olaylar yaşandı.
Beyaz Saray aralık ayının başlarında sığınmacılara sınırlamalar getireceğini, izinsiz sınırı geçenlerin gözaltına alınacağını ve sınır dışı etme önlemlerinin genişletilmesini kabul edeceğini ima etmişti ki bu Biden’ın Beyaz Saray’a girdiğinde gevşettiği göçmen yasaklarını tam tersine çevirmek demekti. Ama sonra yönetim geri adım attı.
Biden yönetimi eyalet polislerine şüpheli gördükleri kişileri tutuklama, eyalet yargıçlarına da gerekli gördüklerinde göçmenleri sınır dışı etme yetkisi tanınmasının federal yetkilerin gasbına yol açacağını (çünkü göç mevzularına federal yetkililer bakıyor), uluslararası ilişkilere zarar vereceğini ve göçmenlik yasasının uygulanmasında kaos yaratacağını savunarak tedbirin iptali için dava açtı. Sivil hak grupları da yasanın sivil hak ihlallerine yol açabileceğini savundu.
Aslında yüksek mahkeme de pazartesi günü Teksas’ta alınan kararın uygulanmasını süresiz olarak durdurmuştu. Ancak hemen ertesi günü Teksas’ın aldığı kararı uygulamasına yeşil ışık yakıldı. Mahkemenin liberal üç üyesi karara itiraz etse de bu yeterli olmadı.
Teksas’ta alınan eyalet düzeyindeki kararın federal temyiz mahkemesinde görülmesi devam ediyor. Ama sonuç olarak göçmen politikası konusunda Biden ile zıtlaşırken Abbott’a geçici de olsa zafer kazandırdı.
Sınırdaki bu geçişlerin bir sebebi Meksika’nın artık eskisi gibi göçmenleri tutmaması. Meksikalı yetkililer gerekçe olarak finansman yetersizliğini gösteriyor. Teksas’ın elindeki yetkiyle göçmenleri muhtemelen Meksika’ya sınır dışı etmesi bekleniyor. Ama Meksika’nın Kuzey Amerika’dan sorumlu üst düzey diplomatı Roberto Velasco Alvarez, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ülkesinin Teksas eyaleti tarafından yapılan sınırdışıları kabul etmeyeceğini ve göçmenlik mevzusunun federal hükümetler arasında müzakere edilecek bir konu olduğunu söyledi.