İsrail ABD’deki üniversite protestolarına da, antisemitizm yasasına da fesat karıştırmış

İsrail savaşın ilk ayından beri ABD'de halkın görüşünü değiştirmek için kampanyalar yürütüyor. İki milyon dolara mal olan kampanyalardan biri geçen aylarda ifşa oldu. Ancak böyle 80 kampanya daha var ve yabancı ajan yasası gereği kayıtlı değiller.

Dünya 25 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Gazze’de ateşkesin sağlanması ve üniversitelerinin savaşa destek veren şirketlerle işbirliğini kesmesi için harekete geçen öğrencilerin düzenlediği üniversite protestoları kendisini yıllarca fikir özgürlüğünün beşiği gibi gösteren ABD için darbe oldu. Yüzlerce öğrenci gözaltına alındı, İsrail yanlısı öğrenciler saldırana ve polisler zor kullanarak onları tutuklamaya çalışmadan önce barışçıl devam eden protestolar “antisemit” olarak nitelendirildi. Bundan kısa süre önce de Amerikan Kongresi siyonizmi eleştirmeyi “antisemit” davranış kabul ettiği bir karar aldı. Yaklaşık altı aydır ABD’de özgürlüğe vurulan darbede aslında İsrail için çalışan grupların yürüttüğü kampanyaların etkisi vardı. İngiliz gazetesi The Guardian İsrail hükümetinin fonladığı bu grupların Amerikan Kongresi’ni yönlendirici raporlar yayınladığını ve en önemlisi de hiçbirinin yabancı ülke tarafından fonlanan gruplar olarak kayıt yaptırmadığını ortaya koyuyor. Hikayenin biraz başına dönelim:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud’un bir üyesi ve Diaspora İşleri Bakanı Amichia Chikli Gazze savaşının en şiddetli yüzünün görüldüğü geçen kasım ayında Knesset’te milletvekillerine bir konuşma yaptı. Konuşmanın konusu ABD’de özellikle seçkin üniversitelerde gençlerin yükselen savaş karşıtı protestolarına karşı neler yapılabileceğiydi. Chikli o konuşmasında “Daha önce söyledim, şimdi de söylüyorum. Amerika’da atağa geçmemiz şart” demişti.

O gün bugündür de Chikli İsrail’i eleştirenlere karşı hedef odaklı bir mücadele veriyor. İngiliz gazetesi The Guardian İsrail’in Amerikan üniversitelerini hedef alan, Amerikan yasalarında antisemitizmin yeniden tanımlanmasın sağlayan kampanyayı nasıl yürüttüğüne dair birtakım kanıtlar bulduğunu belirtiyor. Chikli o oturumda milletvekillerini hükümetin normal şartlarda halkla ilişkiler ve ücretli reklam projelerinin dışındaki bu “geri püskürtme” kampanyası için ayrı bir bütçeleri olduğu konusunda bilgilendirdi. ‘Konser’ yöntemi denen bu savunma girişimlerine devam etmekte olan 80 program dahildi Chikli’ye göre.

Nedir bu Konser?

“Konser” ifadesi başta Kela Shlomo olarak bilinen tartışmalı İsrail programının yeniden başlatılmasına işaret ediyor. Bu programda İsrail hükümeti özellikle ABD ve Avrupa’yı hedef alarak “kitlesel bilinçlendirme” dediği çabalarda bulunuyor. Konser programı hakkında bilinenlerin çoğu Yahudi-Amerikan medya kuruluşu Forward ve İsrail merkezli bağımsız haber sitesi Seventh Eye sayesinde öğrenildi. Konser’in geçmişi 2017’ye kadar gidiyor. O zamanlar Stratejik İşler Bakanlığı kamuoyunu değiştirmek için gizli kampanyalar yürütmeye başlamıştı.

Yetkililer İsrail’in imajına zarar veren girişimlere karşı hızlı ve koordineli yanıt sağlamak için “hükümet dışı” bir araç olarak görüyordu bu programı. O zamanki Stratejik İşler Bakanı Gilad Erdan İsrail hükümetini eleştiren ünlülerin sosyal medyada kınanmasını sağlamak için “PR komando birimi” oluşturulmasını istemişti. Konser fonlarından faydalananların çoğu Hıristiyan Siyonist Amerikan kuruluşlarıydı.

8,6 milyon dolar harcadılar

Şimdilerde İsrail’in Sesleri olarak bilinen Konser daha önce İsrail ürünlerine boykot uygulayan kişi ve şirketlere misilleme yapılması için Amerika’da “boykot karşıtı” eyalet yasalarının geçirilmesi kampanyası yürüten gruplarla çalıştı. İsrail’in Sesleri öğrenci protestoları, insan hakları örgütleri gibi muhalif sesleri hedef alıyor. Grubun son faaliyetleri kim oldukları açıklanmayan şirketler ve diğer oluşumların sağladığı bağışlarla yürütüldü. Gazeteye göre İsrail ekimden mayıs ayına kadar kamuoyunun görüşlerini şekillendirmek için yaklaşık 8,6 milyon dolar harcadı.

Chikli’nin başında olduğu Diaspora Bakanlığı ile yakın koordinasyon içindeki Amerikan grubu Küresel Antisemitizm ve Politika Çalışmaları Enstitüsü’nün (ISGAP) zafer elde etmesi uzun sürmedi. Aralık ayında öğrenci protestolarıyla ilgili olarak Amerikan Kongresi’nde düzenlenen oturumda Cumhuriyetçi siyasetçiler üniversite rektörlerini sorgularken ISGAP araştırmalarına atıfta bulundu. Oturumdan kısa süre sonra UPenn rektörü Elizabeth Magill ile Harvard rektörü Claudia Gay istifa etmek zorunda kaldı.

2018’de fonlarının büyük kısmını İsrail’den aldığı bilinen ISGAP 7 Nisan’da Beach Country Club’da düzenlenen bir etkinlikte Amerikan Kongresi’nde elde ettikleri zaferi övdü. Kendisi de İsrail’in eski İçişleri Bakanı olan ve şu an ISGAP’ın başkanlığını yapan Natan Sharansky “Tüm o oturumlar Harvard başta olmak üzere o üniversitelerin Katar’dan para aldığına dair raporumuzun bir sonucuydu” dedi. Üniversite oturumlarını bir milyar kişi izlemişti ve bu Sharansky için bir zaferdi.

Protestoların antisemitizmle bağlantılı olduğu iddiaları üzerine devam eden kongre soruşturmalarını şekillendirmeye devam eden ISGAP, ABD’nin tartışmalı “Siyonizm karşıtlığının antisemitizm demek olduğu” kararını alması için yürütülen kampanyaya da dahil oldu.

Hiçbiri FARA’ya kayıtlı değil

İsrail’in Sesleri’yle bağlantılı diğer Amerikan grupları da İsrail’e sempatiyi artırmak için çeşitli girişimler başlattı. Bu gruplardan biri olan Ulusal Siyahi Güçlendirme Konseyi (NBEC) siyahi Demokratların İsrail ile dayanışma sözü verdiği bir açık mektup yayınladı. İsrail’in eski istihbarat ve İsrail’in Sesleri yetkililerinin yönettiği “dezenformasyon karşıtı” grup CyberWell grubu ise hem TikTok hem de Meta’da içerik taramalarına ve düzenlemelerine “yardım” etti. Grubun yakın zamanda yayınladığı bir raporda Meta’dan “Nehirden denize Filistin” sloganına sansür uygulaması çağrısı yaptı.

Haaretz ve New York Times yakın zamanda İsrail’in Amerikalı siyasetçilere gizli gizli baskı yapmak için propaganda yürüttüğünü ortaya çıkarmıştı. 10Haber’de de yer verdiğimiz o haberde İsrail’in anlaştığı propaganda şirketinin X, Facebook ve Instagram’da yüzlerce sahte hesap kullanarak İsrail yanlısı ve İslam karşıtı içerikler paylaştığı belirtiliyordu. Diaspora İşleri Bakanlığı kampanyaya dahil olduğunu reddetse de hükümetin bu şirkete iki milyon dolar verdiği biliniyor.

İki milyon dolarlık propaganda: İsrail ABD'de savaşa destek toplamak için sahte hesaplar kullanmışİki milyon dolarlık propaganda: İsrail ABD’de savaşa destek toplamak için sahte hesaplar kullanmış

Ancak Guardian o propaganda girişimlerinin birçok kampanyadan sadece biri olduğunu belirtiyor. Diaspora Bakanlığı hükümetin fonladığı grupların da dahil olduğu İsrail yanlısı öğrenci gruplarından gelen bildirimlerle haftalık raporlar hazırlıyor.

Örneğin dünyanın en büyük öğrenci gruplarından biri olan Hillel International İsrail hükümeti tarafından desteklenen Mosaic United adlı bir şirketten hem maddi hem de stratejik destek aldığını bildirdi. Hillel’in CEO’su Adam Lehmani “İdareleri değiştiriyoruz. Amerikan Kongresi’ne geçen yıl çıkmak zorunda kalan MIT rektörü geçen hafta Filistin için Adalet Arayan Öğrenciler grubunu ‘Yahudi öğrenciler için hoşgörüsüz ortam yarattıkları’ gerekçesiyle okuldan uzaklaştırdı” diyerek MIT Rektörü Sally Kornbluth’a atıfta bulundu.

İşin can alıcı kısmı da haberde adı geçen grupların hiçbirinin “Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası” (FARA) kapsamında kayıt yaptırmamış olması. Bu yasa yabancı ülkelerden fon alan ya da yönlendirilen grupların ABD Adalet Bakanlığı’na açık bildirimde bulunmasını gerektiriyor.

Netanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağızNetanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.