Toplu tecavüzler İtalya’yı ayağa kaldırdı

İtalya Katanya'da halka açık bir parkta 13 yaşındaki bir kız çocuğuna erkek arkadaşlarının önünde toplu tecavüz edildiği iddiasıyla sarsıldı. Son aylarda üç ayrı toplu tecavüz yaşandı, ancak aşırı sağcı hükümet yalnızca birine odaklandı.

Dünya 13 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Katanya. Fotoğraf: Shutterstock

Yer Katanya. 13 yaşındaki bir kız çocuğu geçen ay erkek arkadaşının gözleri önünde toplu tecavüze uğradı. Bu küçük kızın yaşadıkları geçen yaz yine İtalya’da yaşanan iki ayrı toplu tecavüz olayını anımsatıyor. Yaşları 15 ile 18 arasında değişen yedi erkekten oluşan bir grup geçen ağustosta Palermo’da 19 yaşında bir kıza tecavüz suçlamasıyla yargılanıyor. Haftalar sonra bu kez Napoli yakınlarında dokuz erkek 10 ve 12 yaşında iki kuzene tecavüz ettikleri ve saldırılarını sosyal medyada canlı olarak yayınladıkları gerekçesiyle tutuklandı. Onlar da yargılanıyor.

Katanya’da yaşandığı iddia edilen toplu tecavüz olayı İtalya’da kadına şiddetin sembolü haline gelmekle kalmadı, İtalya’nın aşırı sağcı hükümeti içinde de hareketlenmeye yol açtı. Katanya polisine göre tecavüz zanlısı yedi erkeğin hepsi Mısırlı göçmendi ve üçü 18 yaşın altındaydı. Şüphelilerin avukatlarına ulaşan CNN International üçünün avukatının tecavüz iddialarını reddettiğini söylediğini aktarırken diğerlerinin avukatları müvekkillerinin reşit olmadığını söyleyerek yorum yapamayacaklarını belirtti.

Olay ülke genelinde dalga dalga yayıldı, göçmen karşıtları olayı “göçmenlerin ülkeye girişinin engellenmesi gerektiğine” dair kanıt olarak göstermeye başladı. İtalya’nın aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni Eylül 2022’de göçmen karşıtı vaatlerle iktidara gelse de ülkeye düzensiz göçü engelleme çabaları şimdiye kadar başarılı olamadı. Geçen yıl İtalya’ya 145 binden fazla göçmen girdi. Meloni’nin henüz seçilmediği 2021’de ülkeye giren göçmen sayısı 52 bin civarında seyretmişti.

Katanya polisine göre Sicilya’daki toplu tecavüz davasında yargılanan erkekler 2021 ve 2022 yıllarında kaçak teknelerle aileleri olmadan ülkeye giriş yapan çocuklar. Ülkenin önde gelen aşırı sağcı figürlerinden Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini “bu kişilerin İtalya’da kalmasına izin vermemek gerektiğini söyledi. Meloni ise Katanya’yı ziyaret ederek tecavüz mağduru olduğu iddia edilen kişi ve ailesiyle dayanışma içinde olduğunu belirterek “Devlet yanınızda olacak ve adaletin yerini bulmasını sağlayacak” dedi.

CNN’in haberine göre İtalyan suçlular ile Mısırlı suçluların davalarının ele alınış şekilleri birbirinden farklı. Palermo’daki toplu tecavüzden İtalyan erkekler sorumlu tutuluyordu ve o davada hızlı yargılama hakkı tanındı. Yani davaları gözden uzakta görülecek.

Şüphelilerden ikisini temsil eden avukat Alessandro Fidone CNN International’a Sicilya davasında Mısırlı şüphelilere daha önce hiç savunma yapmamış avukatlar atandığını, davaya bakan savcının şüphelilere yasadışı göçle bağlantılı ek suçlama yönelttiğini söyledi.

Geldikleri zaman “refakatsiz çocuk” kategorisinde ülkede kalmalarına izin verilen çocuklardan artık 18 yaşını aşmış olanların bu kategoriye alınamayacakları için ülkede kalma hakları yok. Mısırlıların İtalya’da sığınma hakkı da yok. Ayrıca İtalya İçişleri Bakanlığı benzer örneklerin olup olmadığını görmek için refakatsiz çocukların tutulduğu merkezlerin kapsamlı şekilde incelenmesi talimatını verdi.

Kadına şiddetin tek sorumlusu göç mü?

Kadına şiddet dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İtalya’da da büyük sorun. Kasım ayında parlamentonun üst ve alt kanadı kadına şiddet faillerine yönelik yaptırımları güçlendiren ve hayatından endişe duyan kadınlara yönelik koruyucu tedbirleri artıran yeni bir düzenlemeyi oybirliğiyle kabul etti.

Yasanın hazırlanmasına zemin oluşturan davada erkek arkadaşı tarafından öldürülen 22 yaşındaki Giulia Cecchettin’di. Cecchettin geçen yıl İtalya’da öldürülen 118 kadından biriydi. Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı’na göre 2022 yılında aile fertleri, partnerleri ya da eski partnerleri tarafından işlenen cinayetlerin yüzde 91’inde mağdur kadınlardı. Geçen yıl Türkiye’de ise 315 kadın öldürülmüş, 248 kadın ölümü “şüpheli” olarak kayıtlara geçmiş.

Şiddet karşıtı merkezlerle kadın sığınma evlerinin koordineli çalışmasına yardım eden D.i.Re derneğinin Başkan Yardımcısı Elena Biaggioni geçen haziran hamile bir kadının partneri tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü bir olayın ardından düzenlenen protestolarda yaptığı konuşmada “Kadına şiddet tüm ülkelerde az ya da çok var olan, kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik, kalıplar ve önyargılar gibi yapısal nedenlerden kaynaklanan bir olgu” dedi ve ekledi: “Ancak tabii ki İtalya gibi maçoluğun ve cinsiyetçiliğin güçlü olduğu ülkelerde şiddet olayları farklı şekillerde meşrulaştırılıyor.”

Sicilya davasında öne çıkan ise suçtan ziyade failin kimliği oldu. Davanın sorgu yargıcı Carlo Umberto Cannella şüphelilerin “medeniyete alışkın olmadıkları için yeniden suç işleme ihtimallerinin yüksek olduğunu” söyledi. Soruşturma devam edeceği sürece yedi Mısırlının da cezaevinde kalmasına karar verildi. Cannella geçen çarşamba şüphelilerin kefaletle serbest bırakılmaması gerektiğine karar verdikten sonra “Dehşetin kızın kendini kurtarma çabaları sayesinde sona erdiği göz önünde bulundurulursa suçun tekrarlanma ihtimali olduğu açıkça görülüyor” dedi.

İtalya'da feshedilmiş tahtın varisine sessiz vedaİtalya’da feshedilmiş tahtın varisine sessiz veda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.