Trump için kendini ateşe verdi

New York'ta Trump'ın "sus payı" dava duruşmasının görüldüğü sırada bir kişi adliye önünde kendini ateşe verdi. Hastaneye kaldırılan şahsın Trump destekçisi olduğu anlaşıldı.

Dünya 19 Nisan 2024
Trump'ın "sus payı" dava duruşmasının görüldüğü sırada bir kişi adliye önünde kendini ateşe verdi. / Fotoğraf: X

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın New York’ta yargılandığı sırada mahkeme binası önü ilginç anlara sahne oldu. Trump ‘ın “sus payı” davasına ilişkin duruşmasının görüldüğü Aşağı Manhattan adliyesinin önünde bir kişi kendini ateşe verdi. Alevler içindeki kişinin görüntüleri televizyonda canlı olarak yayınlandı ve daha önce Twitter olarak bilinen sosyal medya ağı X’te hızlıca yayıldı.

Olay, Yargıç Juan Merchan’ın eski başkanın dolandırıcılıktan yargılandığı davanın üçüncü gününde öğle yemeği için ara verdiği sırada, 12 kişilik tam jüri ve altı yedek üyenin salona gelmesinden kısa bir süre sonra meydana geldi.

Duruşmanın başladığı pazartesi gününden bu yana her gün az sayıda protestocunun toplandığı plazanın çitlerle çevrili alanına yakın bir yerde meydana gelen olayın görüntülerinde, bir adamın yerde diz çöktüğü ve alevler kendisini adeta sararken kollarını başının iki yanına götürdüğü görülüyor.

Olay anında bir kişi alevlere montu ya da battaniyesiyle müdahale etmeye çalışırken, bir diğeri de yangın söndürme tüpüyle alevlere müdahale etti.

Associated Press’in (AP) haberine göre eylemci uzun bir süre hareketsiz kaldı ve sonunda bir sedyeyle hastaneye kaldırıldı. Polis, şahsın götürülmesinin ardından kendini ateşe verdiği alanı inceliyor ve hala dumanı tüten kömürleşmiş bir malzeme yığınına yakından bakıyordu.

Bir görgü tanığı olayı şöyle anlattı: “Bir ses çıkardı ve elindeki tüm broşürleri bir anda fırlattı. Bu şok ediciydi. Parkta ağlayan insanlar var. Böyle bir durumda yapabileceğiniz hiçbir şey yok.”

BBC’nin aktardığına göre yetkililer, adamın kimliğini Maxwell Azzarello olarak teşhis etti. 1987 doğumlu şahsın Florida’da ikamet ettiği belirlendi. Ayın 13’ünden sonra New York’a geldiği ve ailesinin adamın burada olduğundan habersiz olduğu anlaşılıyor.

Yetkililer Azzarello’nun herhangi bir kişi ya da grubu hedef aldığına inanmıyor. Şimdilik Azzarello’nun görüşleri nedeniyle bu eyleme yönelmiş bir komplo teorisyeni olduğunu düşünüyorlar. Şahsın sosyal medya paylaşımları ve yangından hemen önce dağıttığı broşürler bu sonuca dayanak oluşturuyor ancak yetkililer soruşturmanın henüz yeni başladığını söylediler.

Öte yandan mahkeme salonunun içinde, dışarıdaki olaylardan habersiz görünen yargıç Merchan, yeni seçilen jüri üyelerine açılış konuşmalarının pazartesi günü saat 09.30’da yapılacağını söylemiş ve duruşmaya öğle yemeği için ara vermişti.

Öte yandan CNN, mahkeme salonunda bir kişinin olay öğrenildikten sonra Trump’a doğru yürüdüğünü ve kulağına sessizce fısıldadığını bildirdi.

Trump’ın ‘sus payı’ davası: Konuşma yasağı almıştı

Anketlere göre 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinin favorisi olarak görülen eski Başkan Donald Trump’ın karşı karşıya olduğu ve porno yıldızı Stormy Daniels’a yapılan sus payı ödemesiyle ilgili olan davada bu ay önemli gelişmeler yaşanmıştı. Trump’ın, görülmekte olan bu davanın hakiminin aile üyelerine yönelik de sözlü saldırılarını durdurması emredilmişti.

Bu karar, Yargıç Juan Merchan’ın kızının bir sosyal medya paylaşımında “kuduz bir Trump düşmanı” olarak tanımlanmasının ardından geldi.

Savcı Matthew Colangelo ise şu uyarıda bulunmuştu: “Davaya katılanların aile üyeleri kesinlikle davaya alınmamalıdır. Sanığın aksi yöndeki ısrarı, mahkeme salonunda gördüğü kişilerin sevdiklerine korku salmak ve hatta fiziksel zarar vermek için tehlikeli bir hak görme durumuna işaret etmektedir.”

Bu, Trump’ın tanıklar ve mahkeme personeli hakkında kamuoyu önünde yorum yapmasını yasaklayan ve halihazırda yürürlükte olan bir kararın uzantısıydı.

Trump bu emri ihlal ederse hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir ancak bu karar onun Merchan’ı ya da geçen yıl suçlamaları yönelten Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg’ı eleştirmesini engellemiyor.

Duruşma 15 Nisan’da Manhattan’da başlamadı. Trump, gerçek adı Stephanie Clifford olan Daniels ile cinsel ilişkiye girdiği iddialarını reddediyor.

Mal varlığı artık tehlikede değil: Trump 175 milyon doları ödediMal varlığı artık tehlikede değil: Trump 175 milyon doları ödedi

Tarihi duruşma: Trump başkanlık seçimlerine hükümlü olarak mı girecek?Tarihi duruşma: Trump başkanlık seçimlerine hükümlü olarak mı girecek?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.