Trump suikastçisinin baba evi cephanelik çıktı: Kayıtlı 20 silahı varmış

Eski ABD Başkanı Trump'a suikast düzenleyen 20 yaşındaki Crooks'un bunu neden yaptığı hâlâ çözüme kavuşmadı. Baba evi ise adeta cephanelik çıktı. Trump saldırıdan sonra ilk açıklamalarını New York Post'a yaptı. Suikastın son gelişmeleri burada.

Dünya 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a Pensilvanya’da düzenlenen suikast girişimi tüm dünyanın gündeminde. Saldırıyı yapan gencin bunu tek başına planlayıp planlamadığı sorusu ABD’nin kafasını kurcalamaya devam ediyor. Üstelik telefonunun büyük bir kısmı incelenen gencin neden böyle bir şey yaptığı hâlâ anlaşılabilmiş değil. Gencin babasının eviyse adeta cephanelik çıktı. Emniyet kaynakları Crooks’un babasının kayıtlı 20 silahı olduğunu söylüyor.

Öte yandan Trump saldırıdan sonra ilk kez New York Post’a konuştu. Hem ikonik fotoğrafından bahsetti, hem de ABD Başkanı Joe Biden ile kısa telefon görüşmesinden. Saldırı sonrası Gizli Servis ajanlarının yeterliliği sorgulanırken Trump kendisini korumaya çalışan ajanların işlerini iyi yaptığını savundu.

FBI: Saldırgan suikast girişiminde yalnızdı

Saldırıyı düzenleyen kişi hakkında ilk saatlerde ortaya birçok komplo teorisi atıldı. Saldırıyı antifaşist grupların gerçekleştirdiği ve saldırganın keskin nişancı olduğu söylentiler arasındaydı. Oysa saldırganın profili şekillenmeye başladıkça gerçeğin çok daha farklı bir yöne doğru evrildiği barizdi.

Bir kere saldırıyı 20 yaşında, liseden iki yıl önce mezun olmuş bir genç gerçekleştirmişti. Okul zamanlarında zorbalığa uğrayan, sessiz sakin ve akademik olarak başarılı bir gençti Thomas Matthew Crooks. Bir rehabilitasyon merkezinde yardımcı olarak çalışıyordu. İş arkadaşları ondan “kibar, yardımsever ve hiç de radikal görüşlere sahip olmayan” bir genç olarak bahsediyordu. Öyleyse bu saldırının motivasyonu neydi? FBI sorunun cevabını henüz bulamadı, ama merak edilen sorulardan birinin cevabını verdi: Crooks saldırıyı tek başına gerçekleştirmişti.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) şu ana kadar yürütülen soruşturmanın saldırganın tek başına hareket ettiğini gösterdiğini belirtti. Ancak yetkililer saldırıyla bağlantılı bir grup olup olmadığından emin olmak için incelemelerin devam ettiğini belirtti.

Adli analizler saldırı sırasında üç silah ateşlendiğini gösteriyor. Colorado Üniversitesi Adli Medya Merkezi Başkanı Catalin Grigoras ve yine aynı üniversitede kıdemli araştırma görevlisi Cole Whitecotton’un ses analizlerine göre ilk üç atış A silahından, sonraki beş atış B silahından ve son atış ise C silahından geliyor.

Adli tıp uzmanı Robert Maher’e göre ses analizi saldırganın miting sahnesinin 110-120 metre kadar uzağında olduğunu teyit ediyor. Montana Eyalet Üniversitesi’nde adli tıp derslerine giren Maher CNN International’a mermiler atıldıktan sonra duyulan “çat-çut” sesi ve ardından gelen patlama sesi arasındaki süreden yola çıkarak bu sonuca ulaştıklarını belirtiyor.

Telefonundan bir şey çıkmadı ama babasının evi cephanelikmiş

Bir emniyet yetkilisine göre yetkililer Crooks’un cep telefonundaki analizlerinin yaklaşık yüzde 70’ini tamamladı. Ancak şu ana kadar gencin Trump’a neden suikast düzenlemeye çalıştığına dair bir ipucuna rastlamadılar. Üst düzey bir emniyet yetkilisine göre Crooks saldırıdan birkaç saat önce kentte bir silah dükkanından 50 mermi satın almış.

En ilginç bilgiyse Crooks’un babasının üstüne kayıtlı 20’den fazla silah olması. Kolluk yetkilileri silahların tamamının yasal yollarla satın alındığını söylüyor. Emniyet yetkililerine göre Crooks ve babası, evinden arabayla yaklaşık 25 dakika uzaklıktaki Clairton Sportsmen’s Club adındaki silah kulübüne üyeydi ve orada birlikte atış yapmaktan hoşlanıyorlardı. CNN International’ın uydu görüntüleri üstünden yaptığı analize göre kulübün 182 metre uzunluğunda bir atış poligonu var ki bu Crooks’un çatıya tüneyip Trump’ı hedef aldığı mesafeden çok daha uzun. 

Crooks’un arabasında patlayıcı madde bulunduğu daha önce ortaya çıkmıştı. Şimdi yetkililer bu patlayıcının suikast planının bir parçası olup olmadığını araştırıyor. Emniyet kaynakları bu patlayıcıların dikkat dağıtma taktiği olarak kullanılma ihtimali üstünde duruyor. Buna göre Crooks patlayıcıları patlatarak dikkatleri kendisinden uzaklaştırıp arabaya çekmeyi planlıyor olabilirdi. Ancak çok erken fark edildiği için planını uygulayamadan saldırıyı apar topar gerçekleştirmiş olabilir.

Trump saldırı sonrası ilk kez konuştu

Bu arada Trump saldırıdan iki gün sonra bugün New York Post’a konuştu. Suikast girişiminden sağ kurtulmasını değerlendiren Trump “Neredeyse ölecektim” dedi. Muhabire sağ kolundaki çürüğü gösteren Trump ajanların kendisini korumak için “defans oyuncuları” gibi sahneye koşuştuklarında kolunun bu hale geldiğini belirtti.

“İster şans eseri ister Tanrı sayesinde deyin, birçok insan Tanrı sayesinde hâlâ burada olduğumu söylüyor” diyen Trump saldırıdan hemen sonra yüzünden kanlar akarken yumruğunu havaya kaldırmasından da bahsetti: “Pek çok insan bunun şimdiye kadar gördükleri en ikonik fotoğraf olduğunu söylüyor. Haklılar, üstelik ben ölmedim. Genelde ikonik fotoğrafa sahip olmak için ölmeniz gerekir” dedi.

Aslında vurulduktan sonra seçim konuşmasına devam etmek istediğini, ancak Gizli Servis ajanlarının hastaneye gitmesi için ısrar ettiğini belirten Trump “Konuşmaya devam etmek istiyordum, ama vuruldum işte” dedi.

Trump’ın saldırı sonrası sahneden inmeden önce Gizli Servis ajanlarıyla yaptığı konuşma da dikkat çekmişti. Bu konuşma sırasında Trump’ın ısrarla ayakkabılarını geri istediği öğrenilmişti. “Ajanlar bana o kadar sert vurdu ki ayakkabılarım düşüverdi, üstelik benim ayakkabılarım dardır” diyen Trump öte yandan ajanların 20 yaşındaki Crooks’u vurmasını da övdü. Crooks’u kast eden Trump “Onu tam alnının ortasından tek atışla indirdiler” dedi.

Post’a göre Trump ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisini aramasından da memnun. Biden’ın hareketini “çok hoş” bir davranış olarak niteleyen Trump bundan sonraki seçim sürecinin “daha medeni geçebileceğini” düşündüğünü belirtti.

Yatırım devi BlackRock soğuk terler döktü

Zaman ilerlerken Crooks hakkında yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden BlackRock’ın 2022 reklamında Crooks’un kısa süreliğine görülmesiydi.

BlackRock Pensilvanya’daki Bethel Park Listesi’nde çekilen reklamda Crooks’un yanı sıra başka öğrencilerin de olduğunu ve öğrencilere reklam için para ödenmediğini belirtti. Crooks okuldan iki yıl önce mezun olmuştu. Şirket reklamı yayından kaldırdığını ancak inceleyebilmeleri için yetkililerin erişimine açık olacağını açıkladı. Şirket videoyu kaldırmış olsa da reklam sosyal medyada hızla yayıldı.

Fon endekslerinin bazıları silah üreticilerinde olduğu için daha önce silahlı saldırı olaylarından sonra hakkında soruşturma başlatılmış olan BlackRock yazılı açıklamasında şöyle yazdı: “Eski Başkan Trump’ı hedef alan suikast girişimi iğrenç. Ciddi bir şekilde yaralanmamış olmasına şükrediyor ve başta öldürülen kişi olmak üzere bu korkunç deneyimi yaşamış herkesin aklımızda olduğunu belirtmek istiyoruz.”

Ölen ve yaralanan seçmenler hakkında ne biliyoruz?

Malum, saldırı sırasında bir kişi ölmüş, diğer iki kişi de ağır yaralanmıştı. Bu kişilerin kimlikleri biliniyordu ama kamuoyu ile paylaşılmamıştı. Sadece ölen kişinin itfaiyeci olduğu ve ailesini korumak için kendini kalkan yaparken vurulduğu öğrenilebilmişti. Peki yaralananlar kimdi?

Yaralılardan biri New Kensington’da yaşayan 57 yaşındaki David Dutch’tı. Yıllardır Siemens’te çalışan Dutch bir zamanlar Deniz Kuvvetleri’ndeydi. Uzun zamandır Trump destekçisi olan Dutch’ın saldırıda karaciğeri hasar gördü, kaburgaları kırıldı. Şimdi bir ameliyata daha girmesi gerekiyor. Kız kardeşi Veri-Grazier New York Times’a “Hakkını kullanıp mitinge gitmişti. Bunların hiçbirini hak etmemişti” dedi.

Diğer yaralıysa Moon Township’te yaşayan 74 yaşındaki James Copenhaver’dı. Copenhaver’ın seçmen kimliğinde Demokrat olarak kayıtlı olduğu belirtiliyor. Evli ve bir çocuk babası olan Copenhaver yerel siyasete ilgili ve topluluğunu ilgilendiren toplantılara katılan biriydi. 74 yaşındaki yaşlı adamın nereden yaralandığı konusunda ayrıntılı bir bilgi olmasa da iyileşme süreci konusunda yakınları iyimser.

Adım adım: Trump'a suikast böyle düzenlendiAdım adım: Trump’a suikast böyle düzenlendi

Trump'ın havaya kalkan ikonik yumruğu: ABD siyasetinde yeni bir sayfa açıldıTrump’ın havaya kalkan ikonik yumruğu: ABD siyasetinde yeni bir sayfa açıldı

ABD'nin kanlı siyasi geçmişi: 43 yıl sonra ülkede ilk suikast girişimiABD’nin kanlı siyasi geçmişi: 43 yıl sonra ülkede ilk suikast girişimi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.