Trump şimdiye kadarki en kritik davayla karşı karşıya: Başkan seçilse bile cezasını kaldıramayabilir

Eski ABD Başkanı Donald Trump neredeyse senenin başından beri bazı eyaletlerde suçlamalara hedef olarak mahkemeye çıkmak zorunda kaldı. Ancak şimdiye kadar özel muamele gören Trump için Georgia davası, seçim sonrası planlarına çomak sokacak kadar zorlu geçebilir.

Dünya 24 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Trump'ın teslim olacağı cezaevi çevresinde güvenlik önlemleri artırılacak.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump bu sene tutuklanarak mahkemeye çıkmaya doyamadı. Mahkemeye çıkıp ifade vereceği son dava ise Georgia’da hakkında hazırlanan ‘seçim sonuçlarına müdahale’ iddianamesiyle ilgili. Trump’ın en geç cuma gününe kadar teslim olması gerekiyor.

Eski başkan bundan önceki davalarında devlet güvenliğine dair çok gizli belgeleri özel mülkünde saklamak, 2016’daki seçim kampanyası döneminde erotik film yıldızı Stormy Daniels’a ‘kampanya harcaması’ niyetine 300 bin dolar vererek vergi kaçırmak ve 6 Ocak Kongre baskınını gerçekleştirmeleri için destekçilerini kışkırtmak suçlarından üç kez hakim karşısına çıkıp hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

Ancak bu seferki süreç diğerlerinden çok farklı olabilir, zira daha önceki mahkeme süreçlerinde Trump’a özel muamele uygulanmıştı. Özel muameleden kasıt ne diye soracak olursanız, Trump tutuklandığı süreçte diğer suçlularla muhatap olmak zorunda kalmamış, polis dosyası için fotoğrafı çekilmemişti.

Georgia’nın Fulton şehrinin şerifi Patrick Labat ise diğer zanlılara nasıl davranılıyorsa Trump’a da aynı şekilde davranılacağını söylüyor. Eğer Trump’a gerçek bir suçlu gibi davranacaksa tıbbi taraması, parmak izinin alınması ve adli fotoğrafının çekilmesi gibi birtakım işlemlerden geçmesi gerekecek.

İlk kez mahkeme salonunda görüntüsü alınabilir

Ancak Trump için büyük sorun çok daha başka olabilir. BBC Türkçe’ye göre Georgia’nın Atlanta kentinde avukatlık yapan Rachel Kaufman, Fulton hapishanesi epey zorlayıcı koşullara sahip. Bununla birlikte Kaugman, Trump’ın diğer zanlılar gibi geceyi bir hücrede geçirmesini beklemiyor.

Bunlara ek olarak önceki ifade süreçlerinde mahkeme salonuna kamera sokulamamıştı. Bunun nedeni de New York eyaletindeki federal mahkemelerde genel olarak video ve mikrofon kaydına izin verilmemesiydi. Ancak Georgia’da böyle bir sorun yok, dolayısıyla Trump’ı ilk kez mahkeme salonunda görmemiz mümkün. Yine de kararı yargıç Scott McAfee verecek. McAfee’nin şeffaf biri olduğunu söyleyen Kaufman, “Benim tahminim gözünün önünde ne olacaksa bunun televizyonda da yayımlanmasına izin vereceği” dedi.

Öbür davalar gibi cezasını affedemeyebilir

En can alıcı noktalardan biri de şimdiye kadar yargılandığı bütün davalardan 2024’te yeniden başkan seçilirse kendini affedebilecek durumda olan Trump, Georgia’da aynı stratejiyi uygulayamayabilir. Zira ABD başkanının yetkileri sadece federal suçlamaları affetmekle sınırlı. Oysa Georgia’daki dava eyalet düzeyinde açıldı. Ayrıca Trump cezasını affetmesi için Georgia eyaletinin valisine yanaşsa bile bir faydası olmaz, çünkü bu eyalette valinin öyle bir yetkisi yok.

Bu durumda Trump’ın önünde ancak beş yıl cezasını çektikten sonra komiteye başvurma seçeneği kalıyor. Trump, kendisine yöneltilen en ağır suçlama olan ‘şantaj’dan suçlu bulunursa 20 yıl hapis cezası alabilir.

Trump'ın Georgia seçimine müdahale davasında kefaleti belli: 200 bin dolarTrump’ın Georgia seçimine müdahale davasında kefaleti belli: 200 bin dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.