Trump ve Vance, Harris’i ‘çocuk doğurmamış’ olmasından vurmaya çalışıyor

Seçim yaklaşırken Cumhuriyetçilerin adayı Trump ve başkan yardımcısı olarak seçtiği Vance, Harris'i sert eleştiri yağmuruna tuttu. Vance'in yıllar önceki "Onun çocuğu yok ki" çıkışı yeniden gündem olurken Trump da Harris'e "radikal solcu deli" dedi.

Dünya 25 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Charlotte mitinginden Trump. Fotoğraf: Trump Campaign/X

ABD’de kasımdaki başkanlık seçimlerinde geri sayım devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve başkan yardımcısı olarak seçtiği J.D. Vance Demokratların en olası adayı Kamala Harris’i daha şiddetli hedef almaya başladı. Trump, Biden çekildikten sonra düzenlediği ilk mitingde Harris hakkında “radikal solcu bir deli” derken Vance Demokrat kadının “çocuğu olmadığını” söyledi.

Biden çekildikten sonra ilk mitingini Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde düzenleyen Trump, Harris’i “radikal liberal” olmakla suçladı ve Biden yönetiminin “facia” olarak nitelediği politikalarından Harris’i sorumlu tuttu. Trump’ın saldırılarından biri de Harris’in kürtajı geri getirme konusunda seçmenlerine söz vermesi oldu. Kadınların kürtaj hakkını güvence altına alan Roe v. Wade Trump döneminde atanan yüksek mahkeme yargıçları tarafından bozulmuştu. Şimdi Harris ülke genelinde kürtaj hakkını geri getirme sözü veriyor.

Biden çekildikten beri Harris’in bağımsızlardan, beyaz olmayanlardan ve kadınlardan aldığı destek Trump’ı endişelendirmeye yetecek ölçüde. Ayrıca Harris ilk 36 saatte 100 milyon doları aşkın bağış topladı.

‘Çocuk doğurmamış’ olmasından vurmaya çalışıyorlar

Bu yılın başlarında gazetecilerin sıkıştırması sonucu kürtaj politikalarına eyaletlerin karar vermesi gerektiğini söyleyen Trump konu her açıldığında geçiştirmeye kalktı. Charlotte’taki mitingde de “kürtaj” kelimesini söylerken kekeledi, Harris’in konuya “tam bir radikal gibi yaklaştığını” söyledi ve onun “doğan bebeklerin bile idam edilmesini desteklediğini” iddia etti.

Çocuk konusu burada son bulmadı. Vance de katıldığı bir programda Harris’i “çocuk doğurmaması”yla eleştirdi. Vance, “Harris başta olmak üzere Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg ve New York Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez gibi önde gelen Demokratların ülkenin geleceğinde doğrudan pay sahibi olmadıklarını çünkü çocukları olmadığını” söylüyor. Vance ayrıca Demokratları “kendi hayatlarından ve yaptıkları seçimlerden mutsuz bir grup çocuksuz, kedi besleyen teyzeler” olarak niteliyor.

Aslında Vance’in açıklamaları yeni değil; 2021 yılında Fox News’te yayınlanan “Tucker Carlson Tonight” programına katıldığında söylediği sözler bunlar. Ama X’te pazartesi günü yeniden paylaşılan video kısa sürede 27 milyonu aşkın izlenme aldı.

Hem Trump’ın hem de Vance’in Harris’in kürtaj politikalarını ya da çocuk doğurmamış olmasını eleştirmesi kararsız seçmenleri uzaklaştırıcı bir etki yaratabilir. ABD’de kadınların seçimlere katılma oranı erkeklerden daha fazla ve kürtaj konusunda Harris’in kadınları etkileme ihtimaline daha olası bakılıyor.

Bir suç meselesi

Trump’ın mitingde eleştirdiği şeylerden biri de Harris’in savcılık zamanlarıydı. Harris’in San Francisco bölge savcısıyken suç konusunda çok gevşek davrandığını iddia eden Trump “Kamala Harris acımasız suçluların, yasadışı yabancıların başkanı olmak istiyor. Ben yasalara saygılı Amerikalıların başkanı olacağım” dedi. Benzer bir eleştiri Harris’ten, Biden çekildikten sonra Delaware’deki kampanya merkezinde yaptığı ilk konuşma sırasında gelmişti. Harris “Kadınları istismar eden adamları, tüketicileri kandıran dolandırıcıları, kendi çıkarları için kuralları ihlal eden hilekârları bilirim. O yüzden Donald Trump gibilerini bildiğimi söylediğimde bana kulak verin” diyerek Trump’ın yargılandığı davalara işaret etmişti.

Trump’ın bu noktadaki eleştirilerinden biri de Biden yönetiminin çıkmazları arasında yer alan göç sorunuydu. ABD’nin Meksika sınırından Teksas’a rekor sayıdaki geçişleri eleştiren Trump daha önce olduğu gibi bu konuşmasında da Harris’i “sınır çarı” olarak niteledi. Biden başkanlığa başladığı dönemde Orta Amerika’dan ABD’ye geçişlerin artmasına neden olan sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağını bulması için onu görevlendirmişti. Bu yüzden de başta Trump olmak üzere tüm Cumhuriyetçiler göçmen politikasının başarısızlığından Harris’i sorumlu tutuyor.

Harris’in kampanya sözcüsü Ammar Moussa ise Trump’ı seçmenlerin dikkatini asıl sorunlardan uzaklaştırmaya çalışmakla suçladı. Moussa “Kasımda halkın seçimi ya ülke genelinde kürtajı yasaklamak ve kontrolsüz güce sahip olmak için Proje 2025 gündemini öne sürecek Trump olacak ya da özgürlüğü korumak ve her Amerikalının adil bir şansa sahip olması için mücadele veren Harris olacak” dedi.

Trump destekçileri Harris tehlikesinin farkında

Peki ya mitinge katılanlar Harris hakkında ne düşünüyordu? Hem 2016’da hem de 2020’de Trump’a oy veren ve Charlotte’taki mitinge katılan, kendisini de merkezci olarak tanımlayan Jessica Castillo “Siyaseti falan bir yana bırakalım, Harris’in enerjisi olduğu aşikar. Trump’a gerçek bir rakip olacak” dedi.

18 yaşındaki Bryson Davis de “Artık daha aklı başında birine karşı yarışıyor. Kamala muhtemelen Joe’dan çok daha zorlu bir rakip olacak. Yaşlılık gibi bir sorununun olması ona büyük bir avantaj sağlayacak. Konuşabiliyor, gülebiliyor” dedi. Kendi seçmenlerinden bile böyle yorumlar duyan Trump mitingde biraz da isyankardı: “Üç dört hafta önce Amerika’nın en kötü siyasetçisiydi Harris. Şimdi de diyorlar ki ‘Harris ne kadar harika. Bakın ne kadar güzel, muhteşem’ diyorlar.”

Bir bağış krizi: Trump, Harris'e 'Hodri meydan!' dediBir bağış krizi: Trump, Harris’e ‘Hodri meydan!’ dedi

Harris geldi, oyunun kuralı değişti, şimdi Trump savunmadaHarris geldi, oyunun kuralı değişti, şimdi Trump savunmada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.