Trump’a suikast girişimi: Gizli servis şefi ‘Nihai sorumluluk bende’ dedi

ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle suikast girişiminden bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada güvenlik zaafını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve suçun bir kısmını yerel polise yükledi.

Dünya 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a suikast girişimi nedeniyle derinleşen incelemelerle karşı karşıya kalan ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle kurumunun saldırıyı önlemedeki başarısızlığının sorumluluğunu üstlendi, ancak istifa etmeyeceğini söyledi.

Cheatle ABC News’e verdiği röportajda “Bu kabul edilemezdi” diyerek cumartesi günü  Trump’ın Pensilvanya’nın batısındaki mitinginde yaşanan suikast girişiminden bu yana kamuoyuna ilk açıklamasını yaptı: “Sorumluluk bende bitiyor.”

Cheatle’ın açıklamaları İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas’ın silahlı saldırıyı güvenlik “zaafı” olarak nitelendirmesinden Beyaz Saray’da gazetecilere ABD Gizli Servisi ve direktörüne “yüzde 100 güvendiğini” söyleyerek suçlama yapmaktan kaçınmasından saatler sonra yayınlandı. Yetkililer olayda bir miting katılımcısının öldüğünü ve iki kişinin de yaralandığını açıkladı. Trump sağ kulağına onu “delen” bir kurşun isabet ettiğini söyledi.

Butler’daki silahlı saldırı, 1981 yılında Başkan Ronald Reagan’a düzenlenen suikast girişiminden bu yana bir ABD liderinin Gizli Servis koruması altındayken saldırıya uğradığı ilk olay olarak kayıtlara geçti. Teşkilatın silahlı saldırganın kullandığı çatı katının güvenliğini sağlayamaması -ki bu kamuya açık konuşma etkinlikleri için en temel hazırlıklardan biridir- personel, strateji ve liderlikle ilgili soruları gündeme getirdi.

Teşkilat bu hafta Milwaukee’de yapılacak olan Cumhuriyetçi Ulusal Kongre’yi korumaya odaklanırken bu gerginlikler yaşanıyor.

Trump, suikast girişiminin ardından ilk kez halk karşısına çıktı

Eski ABD Başkanı ve ABD seçimleri için Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump, suikast girişiminin ardından ilk kez halk karşısına çıktı. Eski Başkan Milwaukee’de düzenlenen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’ne katıldı. / Fotoğraf: AA

Suçu yerel yetkililere attı

Cheatle, ABC News’e verdiği mülakatta suçun bir kısmını cumartesi günü Gizli Servis ile koordinasyonu sağlayan yerel yetkililere atar gibi göründü. Mitinge katılanların tetikçiyi güvenlik çemberinin hemen dışındaki bir binanın tepesinde görmelerinin ardından ajanların onu durdurmak için hızla harekete geçtiğini, ancak adının Thomas Matthew Crooks olduğu belirlenen 20 yaşındaki tetikçi çatıdayken polis memurlarının o yapının içinde olduğunu söyledi.

Cheatle, Gizli Servis’in etkinliğin iç çevre güvenliğini sağlamakla görevlendirildiğini, yerel polisin binayı da içeren alanı korumakla görevli olduğunu belirtti.

Gizli Servis başkan eski başkan ve koruduğu diğer üst düzey yetkililerin katıldığı etkinlikler için genel güvenlik planını koordine etmekten sorumlu. Ayrıca yerel polise bir saldırgan için fırsat yaratabilecek binaların güvenliğini sağlama ya da buralarda nöbet tutma talimatı vermek de dahil olmak üzere, uzun menzilli bir saldırgan riskini ele alma ve görüş hatlarını engelleme konusunda birincil sorumluluğa sahip.

Cheatle ABC News’e “O binada yerel polis vardı – bölgede binanın dış çevresinden sorumlu olan yerel polis vardı” dedi.

Üçlü güvenlik zinciri: Son durak FBI

Butler polisi soruları Pensilvanya Eyalet Polisi’ne yönlendirdi ve Gizli Servis’in talep ettiği “tüm kaynakları sağladığını” söyledi. Eyalet polisi de soruşturmayla ilgili soruları FBI’a yöneltti.

Bakan Mayorkas Pensilvanya’nın batısında hafta sonu yaşanan şiddet olaylarının ardından Gizli Servis’in Trump, Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğerleri için koruma önlemlerini yeniden düzenlediğini ve Trump’ın yeni açıklanan aday adayı Ohio Senatörü J.D. Vance ile birlikte bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr. için de güvenlik detayları sağlanacağını belirtti.

Mayorkas ayrıca yetkililerin cumartesi günü görünürdeki ihmallerin bağımsız bir incelemesini yapmak üzere bir ekip oluşturacağını ifade etti. Bakan gazetecilere yaptığı açıklamada “Hızlı ve acil hareket etmemiz gerekiyor, çünkü bu bir güvenlik zorunluluğu” dedi ve çalışmanın “birkaç gün” içinde başlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD Gizli Servisi, Trump'a suikast girişiminin ardından mercek altında

ABD’de, başkan adayı eski Başkan Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından mevcut ve eski başkanları korumakla görevli ABD Gizli Servisi, saldırıda güvenlik açığı olduğu ve vakitlice hareket etmediği yönünde eleştirilere maruz kalıyor. / Fotoğraf: AA

Milletvekilleri kendi soruşturmalarını başlatıyor

Tüm bunlar olurken Cumhuriyetçiler de silahlı saldırıya ilişkin kendi soruşturmalarını başlatma kararı aldı. Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Başkanı Temsilci James Comer, Cheatle’a mektup yazarak perşembe gününe kadar mitingi korumakla görevlendirilen ajan ve memurların listesinin yanı sıra yaşananlara ilişkin her türlü kayıt ve kurum yönetiminin vurulma olayına ilişkin direktiflerini isteyen bir grup Cumhuriyetçiye öncülük etti.

Mektupta Cheatle’dan 29 Temmuz’a kadar güvenlik değerlendirmeleri, raporlar ve ajansın etkinliğe hazırlanmasına ilişkin planları içeren ek materyaller sunması isteniyor.

Comer sosyal medyada “Amerikalılar cevapları hak ediyor” diye yazdı ve Cheatle’ın 22 Temmuz’da komite önünde ifade vermesini beklediğini söyledi.

Planlama konusunda bilgi sahibi bir kişiye göre Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi salı günü suikast girişimiyle ilgili bir brifing alacak.

Mayorkas bağımsız incelemenin İç Güvenlik Bakanlığı dışından ve “hükümetin dışından biri tarafından yürütüleceğini, böylece bağımsızlığının sorgulanamayacağını” söyledi. Bulguların kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. “Bu bağımsız incelemenin halkın güvenini kazanması çok önemli” diye ekledi.

Mayorkas, Gizli Servis ve diğer kolluk kuvvetlerinin “vurulma öncesinde, sırasında ve sonrasındaki” eylemlerinin inceleneceğini söyledi ve günün erken saatlerinde CNN’e verdiği demeçte “Böyle bir olay olamaz” dedi: “Bir başarısızlıktan bahsediyoruz.”

Bu fotoğraf da yetmedi: Suikast girişiminden sonra ilk ankette sürprizBu fotoğraf da yetmedi: Suikast girişiminden sonra ilk ankette sürpriz

Ohioluların 'Obama'sı, Demokratların 'radikal' MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?Ohioluların ‘Obama’sı, Demokratların ‘radikal’ MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?

Ve Trump kendi halifesini de seçti: Kim bu JD Vance ve neden önemli?Ve Trump kendi halifesini de seçti: Kim bu JD Vance ve neden önemli?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.