Trump’a suikast girişiminden sonra hedefteydi: Gizli Servis Direktörü Cheatle istifa etti

Trump'a suikast girişiminin en çok konuşulan isimlerinden ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa ettiğini duyurdu.

Dünya 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle. / Fotoğraf: AA

Eski ABD Başkanı ve başkan adayı Donald Trump 13 Temmuz’da Pensilvanya eyaletinin Butler kentindeki seçim mitinginde suikaste uğramıştı. Saldırgan yine Pensilvanya’ya bağlı Bethel Park’tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks’tu. Crooks AR-15 tipi bir tüfekle yakındaki bir binanın çatısından sekiz el ateş etmiş, Trump kulağından vurulmuş, izleyicilerden Corey Comperatore hayatını kaybetmiş ve iki kişi de ağır yaralanmıştı. Crooks ise Gizli Servis keskin nişancıları tarafından olay yerinde vurularak öldürülmüştü.

Trump yara aldıktan sonra sahnede yere düşmüş ve Gizli Servis ajanları tarafından koruma altına alınmıştı. Sahneden kaldırılmadan önce kanlı yüzüyle yumruğunu havaya kaldırarak destekçilerine iyi olduğunu göstermişti. Hastaneye kaldırılan Trump birkaç saat sonra taburcu edilmiş ve iki gün sonra Milwaukee kentindeki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nde (RNC) yeniden sahneye çıkmıştı.

ABD'de Trump'a suikast girişimi zanlısı Crooks'un babasının polisi aradığı iddia edildi

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Trump’a suikast girişimine ilişkin soruşturmayı sürdürüyor. / Fotoğraf: AA

Suikast girişiminin en çok konuşulan isimlerinden biri “Nihai sorumluluk bana ait” diyerek güvenlik zaafını üstlenen ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle’dı. CNN ve Associated Press (AP) dahil ABD’deki basın kuruluşlarının bildirdiğine göre Cheatle ABD Gizli Servisi personeline gönderdiği e-posta ile istifa ettiğini duyurdu.

Temsilciler Meclisi’nde uzun mesai ve istifa çağrıları

Bu hamle milletvekillerinin ve hükümet içi bir gözlemcinin teşkilatın Trump’ın korunmasıyla ilgili tutumuna ve suikast girişimine dair Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) soruşturmayı ilerletmesiyle geldi.

Cheatle iki gün önce Temsilciler Meclisi oturumunda eski Başkan Trump’a suikast girişimiyle ilgili soruları yanıtlamış fakat verdiği yanıtlar pek tatmin edici olmamıştı.

Trump’a suikast girişimini “Gizli Servisin çok uzun yıllardır yaşadığı en büyük operasyonel başarısızlık” diye tanımlayan Cheatle olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması ve bu tür güvenlik açıklarının bir daha yaşanmaması için servis içinde gerekli görüşmeleri yaptıklarını söylemişti.

Dört saatten uzun süren oturumda iki partiden Kongre üyeleri Cheatle’ı sorgulayarak suikast girişiminin engellenememesi nedeniyle sert eleştiriler yöneltmiş ve “derhal istifa et” çağrısı yapmıştı.

Cheatle Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi’ndeki konuşması sırasında mitingin güvenliğiyle ilgili “önemli” ve “büyük” sorunlar olduğunu kabul etmiş ancak yine de istifa talebini geri çevirmişti. “Şu an Gizli Servis’i yönetecek en iyi kişi olduğumu düşünüyorum” demişti.

Trump suikastının detayları mercek altında

İstifa mektubunda ise Cheatle kurumdan ayrılma gibi “zor” bir kararı “büyük bir üzüntüyle” aldığını ve ayrılışının ajanların dikkatini görevlerinden uzaklaştırmasını istemediğini belirtti. Mektubunda “Son olaylar ışığında, müdürünüz olarak istifa etmek gibi zor bir kararı büyük bir üzüntüyle almış bulunuyorum” diyen Cheatle silahlı saldırının gerçekleştiği 13 Temmuz günü teşkilatın “ulusumuzun liderlerini koruma” misyonunda “yetersiz kaldığını” kabul etti.

Biden çiftinden teşekkür: Minnettarız

Başkan Joe Biden ise yaptığı açıklamada kendisinin ve First Lady Jill Biden’ın Cheatle’ın onlarca yıllık kamu hizmeti için “minnettar” olduklarını ve “yakında” yeni bir direktör atayacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Biden'ın eşi Jill Biden'ın Kovid-19 testi tekrar 'pozitif' çıktı

5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğini açıklayan Başkan Joe Biden ve eşi Jill Biden. / Fotoğraf: AA

Biden, Cheatle için “Bir lider olarak kamu hizmetindeki en zorlu işlerden biriyle görevlendirilmiş bir kuruluşun tüm sorumluluğunu üstlenmek onur, cesaret ve inanılmaz bir dürüstlük gerektirir” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson: Gecikmiş bir istifa

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson gazetecilere istifanın “gecikmiş” olduğunu söyledi. Johnson “Şimdi parçaları toplamamız gerekiyor” dedi. “Amerikan halkının bir kurum olarak Gizli Servis’e olan inancını ve güvenini yeniden inşa etmeliyiz. Başkanları, eski başkanları ve yürütme organındaki diğer yetkilileri korumak gibi son derece önemli bir sorumluluğu ve yapmamız gereken çok iş var.”

Cheatle 2022 yılında Gizli Servis’in başına Biden tarafından atanmıştı. Deneyimli bürokrat PepsiCo’daki Küresel Güvenlik yöneticiliği görevinden ayrılarak Gizli Servis direktörlüğünü üstlenmiş ve özel sektördeki görevinden önce 27 yıl boyunca Gizli Servis’te çalışmıştı.

Suikast girişiminin etrafındaki koşullar hakkında daha fazla bilgi edinildikçe Gizli Servis çatıya erişimi kontrol etmedeki başarısızlık ve yerel kolluk kuvvetleri tarafından iletilen bilgileri nasıl ele aldığı da dahil olmak üzere o gün Trump’ı nasıl koruduğu konusunda sorgulandı. Mitingin güvenlik çalışmalarına yardımcı olan Gizli Servis ve Pensilvanya emniyet güçleri, yaşananlar ve ihmallerden kimin sorumlu olduğu konusunda zaman zaman anlaşmazlığa düştü. CheatleGizli Servis’in o günkü yaklaşımına ilişkin kongre ve hükümet içi incelemelerde kurumunun tam işbirliği sözünü vermişti.

13 yıl önceki çeki bozdurma vakti: Trump zamanında Harris'e altı bin dolar bağış yapmış13 yıl önceki çeki bozdurma vakti: Trump zamanında Harris’e altı bin dolar bağış yapmış

Biden'ın gidişiyle Trump artık o kadar da rahat değilBiden’ın gidişiyle Trump artık o kadar da rahat değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.