Trump’ın oğlu ilk kez hakim karşısında: Makyaj yapmalıydım

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın büyük oğlu Donald Trump Jr. New York'ta devam eden dolandırıcılık davasının duruşmasında ifade verdi. Trump Jr. hakim karşısına çıkan ilk aile ferdi oldu.

Dünya 2 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın en büyük oğlu, Donald Trump Jr, devam eden babası ve aile şirketi aleyhine açılan dolandırıcılık davasında ifade verdi.

Trump’ın en büyük oğlu olan 45 yaşındaki Trump Jr, New York Savcısı Letitia James tarafından açılan davada “aile üyesi” olarak ifade veren ilk kişi oldu.

Trump Jr. mahkemeye gelişi sırasında fotoğraflarını çeken gazetecilere “Makyaj yapmalıydım” diyerek espri yaptı. Esprilerine devam eden Trump Jr’dan yavaş konuşması istendiğinde ise “Özür dilerim, Sayın Hakim. Florida’ya taşındım ama New York temposunu korudum,” dedi.

Trump Jr, dolandırıcılık davasının temelini oluşturan muhasebe raporları hakkındaki sorulara, şirketin muhasebe işleri konusunda kendisinin fazla bilgisi olmadığını söyleyerek, “Bu hususları muhasebecilerimize bırakıyorum. Onların fikir ve değerlendirmelerine güvenip karar veriyorum” şeklinde yanıt verdi. Babası Donald Trump’ın başkan olup Beyaz Saray’a geçmesinin ardından Trump Organizasyonu’nda sahip olduğu rolleri ve sorumlulukları hakkında soruları cevaplayan Trump Jr, Faherty’nin “Başsavcının bu davadaki şikayeti hakkında bilginiz var mı?” sorusuna “Belirsiz bir şekilde, evet” dedi.

Trump Jr’ın ifadesi sırasında en çok kullandığı cümle ise “hatırlamıyorum,” oldu. Babasının hâlâ vakfın mütevellisi olup olmadığı sorulduğunda Trump Jr, “Hatırlamıyorum” dedi. 2021’de istifa ediş nedeni de dahil olmak üzere vakfa geri döndüğü dönem arasında yaşananlara dair pek pek bir şey hatırlamadığını söyleyen Trump Jr. davanın merkezinde yer alan mali tablolar için de muhasebecileri işaret ederek kendi rolünü geri plana attı. Trump Jr “Muhasebeciler bunun üzerinde çalıştı. Bu yüzden onlara para ödüyoruz” dedi.

Eski başkanı Trump’ın küçük oğlu Eric’in de bugün, Trump ile kızı Ivanka’nın gelecek hafta mahkemede ifade vermesi bekleniyor. Ancak Ivanka’nın durumu biraz karışık. Trump’ın kızı Ivanka’nın sözkonusu 250 milyon dolarlık hukuki davada ifade vermemek için Yargıç Arthur Engoron’un talimatını temyize götürdüğü belirtildi. Ivanka’nın avukatının, Trump Jr’nin dün ifade verdiği saatlerde, müvekkilinin 2017’den beri New York’ta yaşamadığını, dolayısıyla davada sanık olarak yargılanmasına gerek bulunmadığı gerekçesiyle Yargıç Engeron’un kararının gözden geçirilmesi için New York temyiz mahkemesine başvurduğu kaydedildi.

Sözkonusu temyiz bildiriminin, haftaya ifade vermek için mahkemeye çıkması planlanan Ivanka Trump’ın durumunu nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor.

Dava, Aralık ortasına kadar sürebilir

Aralık ortasına kadar sürmesi beklenen söz konusu yargılama sonucunda Yargıç Engoron, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği, New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği gibi konular üzerinde karara varacak. Davanın cezai değil hukuki bir dolandırıcılık davası olması nedeniyle yargılama sonucunda herhangi birinin hapis cezası alması öngörülmüyor.

2 Ekim’den bu yana New York mahkemesinde devam eden davanın aralık ortasına kadar sürmesi bekleniyor. Daha önce hakkında “cinsel taciz” ve “vergi dolandırıcılığı” suçlamalarıyla açılan davaların duruşmalarının birçoğuna katılmayan eski ABD Başkanı Trump’ın, bu davanın duruşmalarına, ifade verme zorunluluğu bulunmamasına rağmen defalarca katılması “sürpriz bir gelişme” olarak medyanın yoğun ilgisine neden olmuştu.

Hakkında açılan davaları “siyasi” olduğu gerekçesiyle eleştiren Trump, çocuklarının ifadeye çağırılmasıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yargıç için “Engoron, çocuklarımı rahat bırak. Sen hukuk mesleğinin yüz karasısın!” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Dolandırıcılık davası

New York Başsavcı Letitia James, Trump’ın, üç çocuğunun ve şirketinin servetini 3,6 milyar dolar fazla gösterdiğini öne sürdüğü iddianamede, yargıçtan, Trump ve çocuklarının New York’ta bir daha şirket kurmamasını, 5 yıl boyunca ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklamasını ve 250 milyon dolar para cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

“Emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı” suçlamasıyla açılan davada Yargıç Arthur Engoron, eski Başkan ve “Trump Organization” adlı şirketinin anlaşmalarda ve finansman sağlama evrakında, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve iş dünyasından kişileri dolandırdığına ilişkin suçlamaların mahkemede görülmesine hükmetmişti.

Engoron, 35 sayfalık kararında, Trump ile şirketinin ve yöneticilerinin, yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söyleyerek uygun şartlarda kredi ve düşük sigorta primi elde ettiklerini belirtmişti. Trump’ın avukatları da Engoron’un Trump ve diğer sanıkların dolandırıcılıktan sorumlu olduğu hakkındaki kararına yönelik New York temyiz mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruda, Yargıç Engoron’un karar verirken “hukuki ve/veya gerçek hatalar yapıp yapmadığının, takdir yetkisini kötüye kullandığının ve/veya yetkisini aşarak hareket edip etmediğinin” değerlendirilmesi talep edilmişti.

'6 milyar dolarlık başkan' yargılanmaya devam ediyor... Trump'ın eski avukatı suçlamaları kabul etti‘6 milyar dolarlık başkan’ yargılanmaya devam ediyor… Trump’ın eski avukatı suçlamaları kabul etti

Katibe 'partizan' dedi 'susmadın' cezasını yedi: Trump, 10 bin dolar ödeyecekKatibe ‘partizan’ dedi ‘susmadın’ cezasını yedi: Trump, 10 bin dolar ödeyecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.