ABD, Mısır, Fransa, Almanya, AB: Erdoğan’a dünya liderlerinden tebrik mesajları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın galibiyetinin netleşmesinin ardından dünya liderlerinden kutlama mesajları gelmeye başladı. İlk kutlamayı Katar Emiri yaparken, Azerbaycan, Rusya, Fransa, Mısır, Venezuela, Macaristan liderlerinin yanı sıra eski ABD Başkanı Donald Trump da Erdoğan'a tebriklerini iletti.

Dünya 28 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda sonuçların netleşmesinin ardından, Cumhur İttifakı adayı mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilk tebrik Katar Emiri Temim Bin Hamed Es Sani’den geldi.

Erdoğan’a ABD’den ilk tebrik eski ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. Kendi sosyal medyası Truth Social üzerinden açıklama yapan Trump, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye’deki büyük ve hak edilmiş zaferinden dolayı tebrik ederim. Kendisini iyi tanırım, dostumdur ve ülkesini yeni bir önem ve saygı düzeyine yükselttiğini, Türkiye’nin büyük insanlarını ne kadar sevdiğinin ilk elden tanığıyım” ifadelerini kullandı.

ABD’den de kutlama mesajı çok gecikmedi. Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesini tebrik eden Başkan Joe Biden, “NATO müttefikleri olarak ikili meselelerde ve paylaştığımız küresel sorunlarda birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum” diye yazdı. Biden’ın mesajından dakikalar sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Biden gibi Erdoğan’ı kutladı ve seçime yüksek katılım oranından dolayı Türk halkını tebrik ederek, “Türkiye değerli bir NATO müttefiğidir. Türk halkının seçtiği hükümetle çalışmalarımıza devam etmeyi

Erdoğan’ı kutlayanlar arasında Rusya Lideri Vladimir Putin de yer alırken, Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in mesajında, “Sevgili dostum, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine kişisel katkılarınızı çok takdir ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Erdoğan’ın zaferinin Türk halkının bağımsız dış politikaya desteğinin kanıtı olduğunu söyleyen Putin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kişisel çabasını takdir ettiklerini de belirtti.

Sputnik’in haberine göre Erdoğan’ın seçim zaferini Türkiye’nin başındaki kişi olarak özverili çalışmasının meşru bir sonucu olarak nitelendiren Putin, Türk lider ile güncel konularda yapıcı diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu teyit ettiğini vurguladı. Putin ayrıca Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve gaz dağıtım merkezinin kurulması gibi ortak projelerin tutarlı bir şekilde uygulanmasına büyük önem verdiğinin altını çizdi.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, “Tebrikler Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ticaretimizi daha da geliştirmekten NATO müttefikleri olarak güvenlik tehditleriyle mücadeleye kadar ülkelerimiz arasında var olan güçlü işbirliğini sürdürmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron da Türkçe paylaştığı tweet’te mesafeli bir yaklaşımla şu ifadeleri kullanarak Erdoğan’ı kutladı: “Fransa ve Türkiye’nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa’ya barışın geri gelmesi, Avrakdeniz İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz.”

Erdoğan’ı tebrik eden bir diğer Avrupa lideri de Almanya Başbakanı Olaf Scholz oldu. Scholz mesajında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ederiz. Şimdi ortak konularımızı taze bir güç ile ileriye götüreceğiz” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Erdoğan’ı tebrik ederek, “AB-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye devam etmek için sabırsızlanıyorum” mesajını paylaştı. von der Leyen, Avrupalıların çıkarı için Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin ‘stratejik öneme sahip olduğu’nu belirtti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Erdoğan’ı tebrik etti ve, “Avrupa ile Türkiye’nin ilişkilerini derinleştirmek için önümüzdeki yıllarda yeniden sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum” mesajını paylaştı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yeniden seçildiği için tebrik ettiğini duyurdu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Twitter mesajında, Erdoğan’ı kutlayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik beraber çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Katar Emiri Es Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ettiği, eden bir mesaj paylaştı. Twitter mesajında, “Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, zaferinizi kutluyor, yeni döneminizde başarılar diliyor, kardeş Türk halkının ilerleme ve refah açısından arzuladıklarını gerçekleştirmenizi ve iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin daha da gelişip büyümesini temenni ediyorum” dedi.

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı da Başbakan Molla Muhammed Hasan Ahund’un kutlama mesajını paylaştı. Mesajında Türkiye’yi ‘dost ve kardeş ülke’ olarak tanımlayan Ahund Erdoğan’ı kutladı. Türk ve Afgan dostluğunun devam etmesini dilediğini belirten Ahund, Türkiye’nin hem dünyada hem de bölgede özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aradı. Görüşme Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı sitesinde duyurulurken, açıklamada “Bu zaferi Türk halkının Recep Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı politikaya duyduğu güven olarak değerlendirerek, Türkiye’nin kapsamlı kalkınmasının Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinden emin olduğunu söyledi” denildi.

Aliyev’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı resmi ziyaret için Azerbaycan’a davet ettiği ve Erdoğan’ın bu daveti minnetle kabul ettiği belirtildi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Erdoğan’a tebrik mesajı iletenler arasındaydı. Orban Twitter üzerinden Erdoğan’ın tartışmasız bir başarı elde ettiğini kaydederek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tartışmaya kapalı seçim zaferi için kutluyorum. Tebrikler, sayın cumhurbaşkanı!” ifadesini kullandı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de Twitter üzerinden Türkçe paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı: “Sevgili kardeşim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçecek bir seçimde yeniden seçildiği için tebrik ederim. Kendisi siyasetini kamu hizmetine adamış olan birkaç dünya liderinden biridir. O, mazlum Müslümanlar için sağlam bir direk ve onların vazgeçilmez hakları için ateşli bir ses olmuştur. Kendisinin Cumhurbaşkanlığı seçimindeki ve AKP’nin milletvekili seçimlerindeki zaferi, Türk halkının onun dinamik liderliğine olan güvenini ve inancını yansıtmakla pek çok açıdan önemlidir. Pakistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, yukarıya doğru giden bir yörüngede kalmaya devam edecektir. İki halk arasındaki mükemmel kardeşlik bağları doğrultusundaki stratejik ortaklığımızı daha da derinleştirmek için kendisiyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.”

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Venezuela, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini kazanan kardeşimiz ve dostumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferini kutluyorum. Yeni dünyayı inşa etmek için birlikte çalışmaya devam etmek dileğiyle Türk halkını bu zaferden dolayı kutluyoruz. Yaşasın Türkiye!” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tekrar seçildiği için kutladı.

Erdoğan'ın 'Körfez'den geldi' dediği para nerede? İki ihtimal varErdoğan’ın ‘Körfez’den geldi’ dediği para nerede? İki ihtimal var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.