Trump’tan Iowa saldırısına 36 saat sonra ilk tepki: Aşın bunu

Trump, geçtiğimiz günlerde bir silahlı saldırıyla gündeme gelen Iowa'da 15 Ocak'taki ön seçim için konuştu. Saldırıdan 36 saat sonra ailelere, "aşın bunu" dedi.

Dünya 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Trump, kendi başkanlık döneminde yüksek mahkemeye üç muhafazakar yargıç atayarak, Roe v. Wade'in kaldırılmasına katkıda bulundu. Fotoğraf: Shutterstock

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, seçim startının verileceği Iowa’da seçmenlere hitap etti. Geçtiğimiz günlerde 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı okul saldırısının yaşandığı Iowa’da konuşan Tump, eyalet sakinlerine, saldırıdan tam 36 saat sonra, “Unutun gitsin, korkunç ama aşmamız lazım, ilerlemek lazım” dedi.

Trump bu sözleri ön seçimler için kritik bir eyalet olarak bilinen Iowa’da sarf etti. Trump’ın Cumhuriyetçi rakipleri de geçtiğimiz günlerde yine Iowa’da Trump’ı hedef almıştı. Iowa’da düzenlenen parti toplantılarında Cumhuriyetçi aday adayları, adaylık için seçmenleri ikna etmeye çalışıyor. Ön seçimlerde aday olabilmek için yürütülen bu yarışta Trump’ın hem seçim için önemli bir merkez olan hem de geçtiğimiz günlerde silahlı saldırı şokunu yaşayan Iowa’da bu sözleri sarf etmesi ise hoş karşılanmadı.

‘Empatiden yoksun olduğun biliyorduk’

Trump’ın bu sözlerine eleştiriler de gecikmedi. Demokratik Super PAC (siyasi eylem komitesi) American Bridge İletişim Direktörü Brandon Weathersby, “Trump’ın başkalarına karşı empatiden yoksun olduğunu biliyorduk, ancak kimse onun bu kadar alçalabileceğini ve ülke çapındaki toplulukların çok iyi bildiği bir durumdan dolayı acı çeken Iowalılara basitçe ‘bu durumu aşmalarını’ söyleyebileceğini düşünmemişti. Bu Trump için bile alışılmışın dışında bir durum” dedi.

Trump’ın silahlı şiddet yorumları daha önce de gündeme gelmişti

Trump’ın laf silahlı şiddet vakalarına geldiğinde kaçamak cevap vermesi, alışılmamış bir durum değil. Keza, Nisan 2023’te Ulusal Tüfek Birliği’nde yaptığı konuşma da buna benzerdi. Trump burada yaptığı konuşmasında, okullara yönelik silahlı saldırının ülkede uzun bir geçmişi olduğunu, bunun da aslında “silahlarla ilgili olmadığını” iddia edip ardından kendince gerekçelerini sıralamıştı: “Demokratlar, uyuşturucu madde kullanımı, akıl sağlığı bozuklukları ve LGBTİ+ hareketi.”

91 suçlamayla karşı karşıya olan Trump’ın ön seçimler için kritik bir eyalet olan Iowa’daki tepki çeken bu konuşması seçmenleri etkileyebildi mi, bunu da zaman gösterecek.

Iowa’daki silahlı saldırı

Iowa eyaletinin Perry bölgesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan silahlı saldırı gözlerin ABD’ye çevrilmesine neden olmuştu. Saldırıda, 6’ncı sınıf öğrencisi ölmüş, 7 kişi de yaralanmıştı. Polis, saldırganın aynı kampüste liseye giden 17 yaşında bir çocuk olduğu ve saldırganın kendisinin sebep olduğu silah yarası nedeniyle öldüğünü duyurmuştu.

ABD medyası saldırının, 2024 Başkanlık yarışı için eyalette Cumhuriyetçi Parti’nin 15 Ocak’taki ön seçimlerine yakın bir zamanda ve parti kongrelerinin yapıldığı bölgeye çok uzak olmayan bir yerde düzenlendiğine dikkat çekmişti.

Trump'a sempati artıyor: Gözler, yarışın başlangıç noktası Iowa'daTrump’a sempati artıyor: Gözler, yarışın başlangıç noktası Iowa’da

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın Colorado itirazını dinleyecekABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın Colorado itirazını dinleyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.