Türk iş insanından Japonya’da depremzedelere ücretsiz yemek

Yeni yılın ilk günlerinde depremlerle sarsılan Japonya'da Türk iş insanı ücretsiz yemek dağıtarak gönülleri fethetti.

Dünya 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yeni yılın ilk günlerinde Japonya’nın batısındaki İşikawa eyaletinde ve bu bölgedeki Noto Yarımadası kıyısında meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 92’ye yükseldi. 240 kişinin akıbeti ise bilinmiyor.

Depremin vurduğu Japon kenti Wajima’da soğuk cuma sabahı Muhammet Aydın ve çalışanları, tahliye edilenler için bir toplum merkezinin önünde kase kase dumanı tüten çorba ve pilav dağıttı. Türk vatandaşı olan Muhammet’in Japonya’nın orta kesiminde sahibi olduğu inşaat şirketinden 10 kişilik gönüllü ekibi perşembe günü öğleden sonra işbaşı yaptı ve 7.6 büyüklüğündeki depremin kentin büyük bölümünü yerle bir etmesinden bu yana mağdurlara ilk sıcak yemeklerini sundu.

Bu, Mart 2011’de Japon takımadalarının diğer tarafında meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne neden olan büyük deprem ve tsunamiden bu sonra felaket bölgelerine koşan Muhammet’in ikinci yardımseverlik faaliyeti oldu.

Son 30 yıldır Japon eşinin doğduğu topraklarda yaşayan Muhammet, televizyonda yıkım haberlerini gördüğünden beri “yardım götürmek için sabırsızlandığını” söyledi. Wajima’ya giden yolların açıldığını öğrenir öğrenmez hemen harekete geçmiş.

‘Bir şeyler yapmam gerekiyordu’

Haberi alır almaz telefonuna sarılıp marketlerden erzak aradığını söyleyen Türk iş insanı, 7 Japon ve iki Vietnamlı ile perşembe günü 03.00 sularında Nagoya’daki evlerinden çıktığını söyledi. Muhammet ayrıca kış mevsimini yaşayan karlı bölgeleri kar lastiği olmadan geçtiklerini anlattı.

“Sadece bir şeyler yapmam gerekiyordu” diyen Muhammed, beş kamyonluk ekibiyle normalde bunun yarısı kadar sürecek 300 kilometrelik yolculuk sonrası nihayet 11 saat sonra bölgeye varmış ve sudan çocuk bezine ve hazır yemeklere kadar her şeyi dağıtmak üzere hemen işe koyulmuş.

“Yorgun olmamız gerekirdi ama buraya geldiğimizde enerjiktik” diyen 46 yaşındaki yardımsever, motivasyonunun insanların yardım gelmediğini gördüklerinde hissedebilecekleri çaresizlik ve yalnızlık durumunu bilmekten kaynaklandığını söyledi.

Reuters’a Japonca demeç veren Türk iş insanı “Başka afet bölgelerinde de bulundum, bu yüzden biz buradayken mağdurların mutluluğunu hissediyorum. Bu da bana bunu yapmaya devam etmek istediğimi hissettiriyor” dedi.

En çok lake resim sanatıyla tanınan yaklaşık 30 bin nüfuslu Wajima, çok sayıda ev ve işyerinin yıkıldığı en kötü enkazlardan bazılarını gördü.

72 yaşındaki Matsuo Yata şu ana kadar tahliye edilen 700’den fazla kişiye ev sahipliği yapan salondaki diğer kişilere bir tepsi pirinçli sebze çorbası dağıtıldıktan sonra “Gerçekten minnettarız. Sıcak bir yemek şu an bizler için en iyisi” dedi.

Muhammet 2011’deki felakette daha az hazırlıklı olduğunu ancak tsunaminin vurduğu bir kasabadaki bazı mağdurlara ulaşmayı başardığını ve Nagoya’daki evinden çok uzakta olmayan bir sel felaketinin ardından yardım çalışmalarına katıldığını söyledi.

Can kaybı artıyor

Japonya Meteoroloji Ajansına (JMA) göre 1, 2, 3 ve 4 Ocak’ta İşikawa’nın Noto Yarımadası ve açıklarında büyüklükleri 4 ile 7 arasında değişen depremler meydana gelmişti.

Yarımada bölgesinde bugün yerel saatle 00.04’te 4.4, 08.06’da 4, 09.27’de 4,1 ve 09.39’da 4.2 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Artçı sarsıntıların sürdüğü bildirildi.

İşikawa Eyalet Valiliği, bölgedeki depremlerde 92 kişinin yaşamını yitirdiğini, bölge genelinde 300’den fazla yaralının tedavi gördüğünü açıkladı. Bölge genelinde 40’tan fazla kişinin enkaz altında olduğu, kapanan yollar nedeniyle 700’ü aşkın kişinin farklı noktalarda mahsur kaldığı kaydedildi. Eyalet genelindeki 165 okul ve tesiste kısmi hasar saptandığı, yaklaşık 33 bin kişinin 370 tahliye notasında konakladığı duyuruldu.

Noto Yarımadası genelinde süren yağışların toprak kaymalarını tetikleyebileceği uyarısı yapıldı. Bölge genelindeki 30 bin eve elektrik ve 80 bin eve su tedarikinde sorun yaşandığı, 240’tan fazla kişinin akıbetinin bilinmediği belirtildi.

SDF personelinin sayısı artırıldı

Arama kurtarma faaliyetleri için bölgeye sevk edilen Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personel sayısının 4 bin 600’e yükseltildiği bildirildi.

SDF’ye ait helikopterlerin ihtiyaç malzemelerinin tedariki için kullanıldığı bilgisi paylaşıldı.

Felaket üstüne felaket: 2024 Japonya'ya yaramadıFelaket üstüne felaket: 2024 Japonya’ya yaramadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.