Türk kargo gemisini kaçırma girişimine İtalyan özel kuvvetlerinden operasyon

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Türkiye'den Fransa'ya giden Türk kargo gemisinin kontrolünü ele geçiren kaçak göçmenlerin, İtalyan özel kuvvetlerinin operasyonuyla yakalandığını ve operasyonun sorunsuz şekilde tamamlandığını duyurdu.

Dünya 11 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türk bayraklı kargo gemisi Galata Seaways'e yönelik kaçırma operasyonu İtalyan güvenlik güçlerinin müdahalesiyle önlendi.

Türkiye’den Fransa’ya giden, Türk bayraklı kargo gemisi Galata Seaways’e yönelik kaçırma girişimi İtalyan özel kuvvetlerinin operasyonuyla engellendi. 

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Twitter hesabından yaptığı duyuruda, “Gemi korsanları yakalandı. Her şey iyi şekilde bitti. San Marco birliğinin mensuplarını, polisleri, mali polisleri harika bir işbirliği içinde yürüttükleri operasyondan ötürü tebrik ediyorum. Tebrikler” ifadelerini kullandı.

Crosetto, ‘Rete4’ televizyonuna bağlanarak, kaçak göçmenlerin kaçma girişiminde bulunduklarını anlatarak, “Helikopterin sesini duyduklarında bazıları gece karanlığında denize atlayarak kaçmaya çalıştı. Ama geminin etrafı zaten sarılıydı. Askerler geminin kontrolünü ele almalıydı ve bunu çok kısa sürede yaptılar. Silahlı güçler bu tür durumlar için de lazımdır” yorumunu yaptı.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Türk bayraklı kargo gemisi Galata Seaways’e özel kuvvetlerin ardından çıkan İtalyan Mali Polisi ve polis ekipleri, bir tercüman vasıtasıyla iletişim kurdukları kaçak göçmenlerin kimliklerini belirlerken, 2’si kadın 15 kaçak arasında Suriye, Afganistan ve Irak uyrukluların olduğu kaydedildi. 15 kaçak göçmen gemiden indirilerek Napoli Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler.

Bu arada, olayla ilgili Napoli Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma açtığı belirtildi. Olayın baştan sona nasıl gerçekleştiğini aydınlatmaya çalışan savcıların, gemi kaçırma olayına karışan kaçak göçmenleri tespit etmeye, gerçek niyetlerini ve terörle bağlantıları olup olmadığını ortaya çıkarmaya uğraştığı ifade edildi.

Yaşanan olay şu şekilde gelişmişti: DFDS Denizcilik ve Taşımacılık AŞ yetkililerinden Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine (AAKKM) gelen ihbarda, Yalova’dan Fransa’nın Sete limanına seyretmekte olan Türk bayraklı Galata Seaways isimli gemide yaklaşık 15 kaçak şahıs tespit edildiği, kaçakların gemi içinde ellerinde muhtemel kesici aletlerle dolaştıklarının kameralarla belirlendiği, gemi personelinin kendilerini yaşam mahalli ve makine dairesine kilitleyerek güvene aldıklarının bildirildiği aktarılmıştı.

Daha sonra resmi kurumlar ve güvenlik güçleriyle yapılan görüşmeler neticesinde geminin İtalya’nın Napoli limanına doğru seyrine karar verilmişti. İtalyan yetkililer de gemiye müdahale için planlama yapmış ve geminin varmasını takiben operasyonu gerçekleştirmişlerdi.

Hiç böyle görmediniz: İşte Titanik enkazının en net görüntüsüHiç böyle görmediniz: İşte Titanik enkazının en net görüntüsü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.