Türkçe propaganda yapan siyasetçiye ceza verilmişti: AİHM, Bulgaristan’ı mahkûm etti

Bulgaristan'da, 2013 yerel seçimlerinde Türkçe konuştuğu için idari para cezasına çarptırılan Türk siyasetçi Lütfi Mestan, AİHM'deki davasını kazandı. Mahkeme cezayı ifade özgürlüğü ihlali sayarken, Mestan'a tazminat ödenmesine hükmetti.

Dünya 3 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
AİHM, 2015'teki başvuruyu bu yıl karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2013’te Bulgaristan’daki genel seçim kampanyasında propaganda sırasında Türkçe konuşan siyasetçi Lütfi Mestan’a kesilen 250 euroluk idari cezaya ilişkin kararını verdi.

Mahkeme, Bulgaristan’daki Seçim Kanunu’na göre kampanyalarda resmi dil Bulgarda haricinde dil kullanımının yasak olduğunu hatırlattı ancak, demokratik bir toplumda çoğulculuğun, hoşgörünün ve azınlıkların korunmasının önemini vurguladı ve cezanın AİHM’nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10’uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Buna göre Bulgaristan mahkeme masrafları için 3200 euro, tazminat olarak da Mestan’a 3 ayda toplam 1200 euro ödeyecek.

Bulgar yetkililer, Mestan’ın Seçim Kanunu’nu ihlal ettiğini ileri sürerken, 1000 euro para cezası kesmiş, itiraz sonucu bunu 250 euro olarak düzeltmişti.

Mestan, AİHM’e 2015’te başvurmuştu.

Bulgaristan'da polis bir operasyonda Jackson Pollock'un hiç bilinmeyen bir tablosunu ele geçirdiBulgaristan’da polis bir operasyonda Jackson Pollock’un hiç bilinmeyen bir tablosunu ele geçirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.