Türkiye karşıtı Menendez davasında kilit isim: Wael Hana

ABD'nin New Jersey Senatörü, Türkiye karşıtı eylemleriyle dikkat çeken Bob Menendez'in rüşvet davasında öne çıkan Mısırlı iş insanı Wael Hana, masumiyetini kanıtlamak için gönüllü olarak geldiği ABD'de gözaltına alındı. Menendez'in ayrıldığı Dış İlişkiler Komitesi'nin yeni Başkanı Ben Cardin oldu.

Dünya 29 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Wael Hana, masum olduğunu kanıtlamak için gönüllü olarak ABD'ye gelmişti.

22 Eylül’de duyurulan federal iddianamede, New Jersey Senatörü Bob Menendez’in, sektörde tecrübesi olmamasına karşın ABD genelindeki helal sertifikasyonunu üstlenen Wael Hana’nın startup firması IS EG Halal’in ihaleyi kazanması karşılığında rüşvet aldığı belirtiliyor.

Hana’nın, ABD’den Mısır’a yardım konusunda Menendez’in etkisini güçlendirmek hedefiyle Menendez ve eşi Nadine Arslanian için Mısırlı yetkililerle gizli toplantı ve akşam yemekleri düzenlenmesinde rol oynadığı ifade edilirken söz konusu görüşmelerde, Mısırlı yetkililerin, Menendez ile ABD’nin Mısır’a uyguladığı silah ambargosu hakkında görüştüğü ve ambargonun kaldırılmasını istediği aktarıldı.

2018’de Menendez ile Mısırlı yetkililerin görüşmelerinin ardından senatörün, eşinden, Hana’yı Mısır’a milyonlarca dolarlık silah satışı anlaşmasını imzalayacağı konusunda bilgilendirmesini istediği kaydedildi. Menendez’in Ocak 2022’de de Mısır’a yaklaşık 2,5 milyar dolarlık askeri alanda satışa ilişkin eşi aracılığıyla Hana ile benzer şekilde iletişim kurduğu belirtildi. İddianamede, Menendez’in Mısır’a ve Hana’ya faydası olacak eylemlerde bulunduğuna işaret edildi.

Menendez’in eşi Arslanian’ın Hana ile uzun yıllar süren arkadaşlığı olduğu biliniyor. İddianamede, Menendez’in evinde yapılan aramalarda, ele geçirilen 150 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolarlık gizli nakit para ve eşi için lüks bir araç edinme gibi yolsuzluk işlerine karıştığı aktarılmıştı.

Masum olduğunu kanıtlamak için döndü

Mısırlı iş insanı Wael Hana, Menendez’e binlerce dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle 26 Eylül’de John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Hana’nın avukatı Lawrance Lutsberg, CBS News’e yaptığı açıklamada, Hana’nın “masum olduğunu kanıtlamak için Mısır’dan gönüllü olarak döndüğünü ve mahkemede masumluğunu kanıtlayabileceklerine inandıklarını” ifade etmişti. Mısırlı iş insanı Hana’nın rüşvet olayında adı geçen New Jerseyli iş insanları Fred Daibes ve Jose Uribe ile de iş bağlantıları olduğu kaydediliyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin yeni başkanı Ben Cardin oldu

ABD’de rüşvet almakla suçlanan Senatör Bob Menendez’in ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevini bırakmak zorunda kalmasının ardından komitenin yeni başkanı Demokrat Senatör Ben Cardin oldu. Maryland Senatörü Cardin, başkanlığı devralmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Demokrasi ve özgürlük dünyanın her yerinde sınanıyor. Etkin diplomasi ve uluslararası kalkınmanın yanı sıra güçlü bir savunmaya dayanan ABD’nin ulusal güvenliği, Amerikan toplumu adına Beyaz Saray’la birlikte çalışacak, Kongre’de hedefine odaklanmış ve sorumlu bir liderlik gerektiren zorluklarla karşı karşıyadır. Bu nedenlerden ötürü, (Senato’daki) Çoğunluk lideri (Chuck) Schumer ve meslektaşlarıma büyük bir tevazu ve minnettarlıkla Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak şu anda bu görevi kabul ediyorum.”

Senatör Cardin, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve ABD Helsinki Komisyonu liderliğinin yanı sıra 2015’ten beri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi Anti-Semitizm, Irkçılık ve Hoşgörüsüzlük Özel Temsilcisi olarak görev yapıyor. Cardin aynı zamanda ABD Holokost Anma Konseyi üyesi.

Erdoğan'dan F-16 yorumu: Menendez'in durumunu fırsata dönüştürmekte fayda varErdoğan’dan F-16 yorumu: Menendez’in durumunu fırsata dönüştürmekte fayda var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.