Şimşek’ten faiz mesajı: Merkez Bankası parasal sıkılaştırmayı yeterli görüyor
Yabancı basın mensuplarıyla buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Çin'le ikinci nükleer enerji anlaşmasını tamamlamak üzere olduğunu belirtip, 'Yakında bir anlaşma imzalayabileceğiz' dedi. Nikkei'nin haberine göre bu Çin'in yurtdışındaki en büyük yatırımı olacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yabancı basın mensuplarıyla buluşmasında Türkiye’nin Çin ile ikinci nükleer enerji anlaşmasını tamamlamak üzere olduğunu söyledi. Japon Nikkei’nin haberine göre, eğer bu anlaşma imzalanırsa bu durum ABD-Çin rekabetinin yoğunlaştığı bir dönemde bile NATO üyesi Türkiye’nin çok yönlü dostluğunun bir simgesi olacak.
Bakan Bayraktar, Ulusal Enerji İdaresi müdür yardımcısı başkanlığındaki bir Çin heyetinin kısa bir süre önce Türkiye’nin kuzeybatısındaki Kırklareli kentinde bulunan sahayı ziyaret ettiğini belirtti. Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına yakın olan bu bölgenin dört nükleer reaktöre ev sahipliği yapmasının planlandığını belirten Nikkei, projenin birkaç yıldır Türkiye ve Çin arasında müzakere konusu olduğunu yazdı.
Çin’in en üst düzey diplomatı Wang Yi’nin projeyi Türk liderlerle görüşmek üzere temmuz ayı sonunda Türkiye’yi ziyaret ettiği aktarılırken, Bakan Bayraktar’ın şu sözleri haberde yer aldı: “Çinli bir şirketle çok uzun süredir görüşmeler yürütüyoruz. Şu anda birkaç ay içinde sonuçlandırılması gereken bir aşamadayız. Bir anlaşmaya varmamız gerekiyor çünkü ilgilenen başka taraflar da var. Anlaşmanın belirli yönleri üzerinde zaten yeterince müzakere yaptık. Oldukça yakınız. Bazı farklılıklar olsa da bunların önemli olmadığına inanıyorum. Bu nedenle, boşlukları giderebilecek ve nükleer enerji programı için Çin ile yakında bir anlaşma imzalayabileceğiz.”
Bayraktar, “Uzun vadeli planlarımıza göre, 2053 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefleyen Türkiye’de 20 gigawatt’ın üzerinde nükleer enerjiye ihtiyacımız var” derken Türkiye’de devam eden ve planlanan projeler şöyle anlatıldı: Rusya ile Akkuyu’da devam eden nükleer santral projesine ek olarak, halihazırda Rusya ve Güney Kore ile kuzeyde Karadeniz kıyısındaki Sinop’ta dört nükleer reaktörden oluşan bir başka santral seti için müzakereler yürütüldüğü aktarılırken, daha önce bir Japon-Fransız konsorsiyumunun bu bölgede proje inşa etme planlarından vazgeçtiği aktarıldı.
Çin yaklaşık on yıldır Türkiye’nin kuzeybatısındaki üçüncü bir sahada dört reaktörlü bir santral inşa etmek için görüşmeler yürütüyor ve Çin’in Devlet Enerji Yatırım Şirketi CAP 1400 reaktörlerini öneriyor. Çin’in tutumunu bilen kurumsal bir kaynağa göre müzakereler olumlu ilerliyor ve iki ülke arasında hükümetler arası bir anlaşmaya bir yıl içinde varılması bekleniyor. Nikkei’ye konuşan kaynağa göre “Anlaşma sağlanırsa, bu Çin’in yurtdışındaki en büyük yatırımı olacak.”