Bir milyon kişi Lübnan’daki savaştan kaçıyor, tahliye edilen Türkler yaşadıklarını anlatıyor
İsrail ve Filistinli örgütler arasında süren savaşta katliam devam ederken yaşam savaşı veren Gazzeli yaralıların Türkiye'ye tahliyesi sürüyor.
Hamas ve Filistinli örgütlerin İsrail ile savaşı 46’ncı günde devam ediyor. 7 Ekim’de Hamas’ın yaptığı Aksa Tufanı operasyonundan bu yana İsrail’in saldırılarında Gazze Şeridi’nde 5 bin 600’ü çocuk ve 3 bin 550’si kadın olmak üzere 13 bin 300 kişi öldürüldü. 30 binden fazla yaralı Filistinli’den Mısır’a geçemeyenler de Gazze’deki saldırı ve kuşatma altındaki hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor.
Gazze’nin dünyayla tek bağlantısı Refah Sınır Kapısı Kasım ayı başında yaralıların tahliyesi için açılmıştı. Gazze’nin kuzeyinde kuşatma altındaki hastanelerden güneye getirilen hastalar Refah Sınır Kapısı üzerinden tahliye edilerek Mısır’a geçirilmişti. Türkiye de özellikle Gazze’de bulunan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin devre dışı kalmasıyla hastaların Türkiye’de tedavisi için kolları sıvamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Gazzeli hastaların Türkiye’de tedavisi için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamasının ardından hummalı bir diplomasi çalışmasına girişti. Bu diplomasi trafiğinin bir ayağı da Mısır’da gerçekleşti. Sağlık Bakanı Koca Mısır’a gitti ve hastaların Türkiye’ye getirilmesi süreci de başlamış oldu.
Bakan Koca pazartesi günü toplam 150 Gazzeli’nin Türkiye’ye getirildiğini söylemişti. Bakanlığın tedavi için Türkiye’ye toplam 1000 hastanın getirilmesini planladığı biliniyor.
Pazartesi günü gelen grubu havaalanında karşılayan bakan Koca basın mensuplarına Türkiye, İsrail ve Mısır arasında oluştukları sağlık koordinasyon ekibinin yoğun çalışmalarıyla ilk grupta 27 hasta ve 13 refakatçinin Türkiye’ye getirildiğini, bu hastaların tedavisinin Bilkent Şehir Hastanesinde devam ettiğini bildirdi. Çoğunluğu kanser hastası 61 hasta ile 49 refakatçinin Mısır’dan Ankara’ya getirildiğini belirten Bakan Koca süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti. Sağlık Bakanı Koca şöyle devam etti: “Gazzeli misafirlerimizin tedavisi Ankara’da Bilkent ve Etlik şehir hastanelerinde yapılacak. Yaşadığımız günler tarihin şahit olduğu en acı verici günlerdir. Seslerin kısıldığı, gözlerin görmemek için kapalı olduğu, adeta kimsenin kılını kıpırdatmadan olanı biteni izlediği günlerden geçiyoruz. İnsanlığın onurunun korunması açısından attığımız adımların çok küçük de olsa katkısı olduğunu düşünüyorum. Bebek ve çocukların, kanser hastalarının tedavisini ülkemizde gerçekleştirebilmek son derece önemliydi.”
Bakan Koca akşam Mısır, sonra da İsrail’in sağlık bakanlarıyla telefonda görüştüğünü belirterek şöyle dedi: “Her ikisiyle Türkiye, İsrail ve Mısır arasında oluşturulan sağlık koordinasyon ekibinin çalışmalarını ele aldık. İsrail Sağlık Bakanı’na özellikle bebek ve çocukların tedavi amaçlı ülkemize getirilmesi konusunda yoğun gayret gösterdiğimizi, bir iki gün içinde yeni bir tahliye planladığımızı, bu konuyla ilgili yakın koordinasyondan memnuniyet duyacağımızı ifade ettim. Gazze içinde güvenliği sağlanmış bir bölgede erken dönemde ülkemizce sahra hastanesi kurulması düşünüldüğünü, bu hastanenin etnik kökenine bakılmaksızın herkese sağlık hizmeti vereceğini ve bununla ilgili sağlık koordinasyon ekibinin saha ziyareti yaparak uygun lokasyonu bulacağını ifade ettim. Sayın Bakan da cevap olarak çocuk ve bebeklerin tahliyesi için her türlü koordinasyon ve işbirliğine açık olduklarını, Gazze içerisindeki güvenli bölgede Türkiye tarafından kurulacak sahra hastanesinin lokasyonu ile ilgili sağlık koordinasyon ekibince yerinde değerlendirme yapılmasını olumlu bulduklarını ifade ettiler.”
Ankara Gazzeliler için Mısır’a yaklaşık 700 ton insani yardım, tıbbi malzeme, ilaç, sağlık personeli göndermiş, Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafında sahra hastanesi kurmak istediğini açıklamıştı.
Gazze’den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini taşıyan iki uçak 16 Kasım’da Türkiye’ye gelmişti. Mısır’ın El Ariş Havalimanı’ndan hareket eden uçaklar Ankara Esenboğa Havalimanı’na inmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Gazze’ye yönelik sağlık yardımları, hastalar ve yaralıların Türkiye’ye transferi için Mısır’da yürüttüğü yoğun görüşme trafiğinin ardından bazı hastalarla birlikte Mısır’dan Ankara’ya dönmüştü. İsrail’in saldırısı altındaki Gazze’den çıkarılarak El Ariş Havalimanı’na ambulanslarla getirilip Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklara alınan hastaları Esenboğa Havalimanında sağlık ekipleri karşılamıştı.
Bakan Koca Sağlık Bakanı Koca Gazzeli hastaların getirildiği El Ariş Havalimanı’nda Türkiye’ye Gazze’den sevk edilecek hastaların “Gazzeli olup Mısır’dan çıkan ve bir başka ülkeye tedavi için gönderilen ilk hastalar olacağını” söylemişti.
Koca El Ariş Havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada Gazze için 10 uçak ve 1 gemiyle 660 tona yakın ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz, 20 ambulans ve 8 de sahra hastanesi gönderdiklerini belirtmişti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İsrail’in Gazze’deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin faaliyetlerine son vermek zorunda kalmasının ardından “Faaliyetlerine son vermek zorunda kalan Gazze’deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nde tedavi görmekte olan kanser hastaları başta olmak üzere daha önce tarafımıza bildirilen ve acil tedaviye ihtiyacı olan 1000’e yakın hasta ve yaralının, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’a getirilmesi için çalışmalarımız sürüyor” demişti.