İsrail, Haniye’nin çocuklarını öldürdü: Oğullarımın kanı halkımızın kanından değerli değil

İsrail Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'nda bir aracı hedef aldı. Araçta bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin üç oğlu ve torunları hayatını kaybetti.

Dünya 10 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye. / Fotoğraf: AA

İsrail ile Filistinli örgütler arasında süren savaşta ateşkes ve esir takası görüşmeleri için sürecin devam ettiği esnada kritik bir gelişme yaşandı. Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin üç oğlu İsrail’in Gazze’ye hava saldırısında öldü.

Hamas ve Haniye’nin ailesi Hamas lideri İsmail Haniye’nin üç oğlunun çarşamba günü Gazze Şeridi’nde düzenlenen bir İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusu saldırıyı gerçekleştirdiğini doğrularken Haniye’nen üç oğlunun da Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nda görevli olduğunu belirtti. Katar’da yaşayan Haniye’nin önceki aylarda evi de İsrail saldırısıyla hedef alınmış ve yıkılmıştı. Hamas’ın siyasi lideri savaş boyunca İsrail’e yönelik sert açıklamalarıyla gündemdeydi. Şimdi de İsrail saldırısında öldürülen oğulları ve torunlarıyla yeniden manşetlere taşındı.

Hamas Lideri Haniye’nin İsrail saldırısında ölen üç oğlu / Fotoğraf: X

Hamas, Haniye’nin oğulları Hazem, Amir ve Muhammed’in içinde bulunduğu aracın Gazze’deki El Şati kampında bombalanmasıyla öldüğünü açıkladı. Hamas’a bağlı medyada yer alan bilgilere göre Haniye’nin torunlarından üçü de aynı saldırıda hayatını kaybetti. Hamas liderinin bir diğer torunu da yaralandı. Haniye’nin en büyük oğlu Facebook paylaşımında üç kardeşinin öldürüldüğünü doğruladı. Abdülselam Haniye “Kardeşlerim Hazem, Amir ve Muhammed ile onların çocuklarının şehadetiyle bizi onurlandıran Allah’a şükürler olsun” diye yazdı.

‘Oğullarımın kanı, halkımızın kanından değerli değil’

İsrail ordusu tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada Haniye’nin oğullarından başka bir kaybın olup olmadığı yönünde bilgi verilmedi.

13 oğlu ve kızı olan 61 yaşındaki Haniye Al Jazeera’ye verdiği demeçte “Oğullarımın kanı halkımızın kanından daha değerli değildir” açıklamasını yaptı. Haniye’nin oğullarının öldürüldüğünü öğrendiği anlar sosyal medyada gündem oldu. Bazıları Haniye’yi oğullarının ölümünü hiç önemsememekle eleştirdi. Hamas lideri oğulları ve torunlarının ölüm haberini aldığında Katar’ın başkenti Doha’da tedavi edilen Gazze’de yaralanmış Filistinlileri ziyaret ediyordu.

Haniye’nin akrabalarının aktardığına göre Hamas liderinin üç oğlu ve torunları Ramazan Bayramı’nın ilk gününde Gazze’deki mülteci kampı Şati’de aile ziyaretleri yapıyordu. Hamas Salı günü altı aydan uzun süredir devam eden savaşta İsrail’in ateşkes önerisini incelediğini, ancak Tel Aviv’in tavrının “uzlaşmaz” olduğunu belirtmişti. Örgüt anlaşma taslağının içeriğine ilişkin açıklamasında “Filistinlilerin taleplerinin hiçbirinin karşılanmadığını” dile getirmişti.

‘Oğullarımı hedef almak Hamas’ın tutumunu değiştirmez’

Hamas lideri Haniye oğullarının ölümünden sonra “Taleplerimiz açık ve net. Bunlardan taviz vermeyeceğiz. Düşman, müzakereler sürerken oğullarımı hedef almanın Hamas’ın tutumunu değiştireceğini düşünüyorsa hayal görüyor demektir” dedi.

İsrail’in aşırı sağcı Finans Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas lideri İsmail Haniye’nin üç çocuğunun öldürülmesinin ardından İsrail ordusunu tebrik etti. Smotrich “Hala  elinde rehinelerimizi tutan Hamas liderlerinin hiçbiri bizim saldırılarımızdan muaf değildir. Tanrı’nın yardımıyla hepsine ulaşacağız” açıklamasını yaptı. Smotrich defalarca Filistinlilerin Gazze’den çıkarılması çağrısında bulundu. Smotrich’in ayrıca İsrail’in Hamas ile kendi aleyhine olduğunu düşündüğü bir anlaşma yapması halinde Netanyahu’yu koalisyondan ayrılmakla tehdit ettiği bildirildi.

Erdoğan’dan Haniye’ye başsağlığı telefonu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan üç çocuğu ve üç torunu İsrail saldırısında öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan telefonda görüştüğü Haniye’ye üç çocuğu ve üç torununun İsrail saldırısında öldürülmesi nedeniyle başsağlığı diledi, İsrail’in işlediği insanlık suçlarının hesabını hukuk önünde mutlaka vereceğini söyledi.

İsrailli siyasetçi: Bu saldırı siyasi aklın eksikliğini gösteriyor

İsrailli politikacı Yair Golan X üzerinden yaptığı açıklamada Haniye’nin ailesine saldırıyı “siyasi aklın eksikliği” olarak nitelendirdi. Golan “[Öldürmeler] ne kadar haklı ve yerinde olursa olsun kaçırılanların serbest bırakılması için olası bir anlaşmanın arefesinde böyle dramatik eylemler yapılması [Netanyahu yönetiminin] kural tanımazlığında ciddi bir katman daha oluşturuyor” dedi.

Yair Golan İsrailli bir siyasetçi ve İsrail ordusunun eski genelkurmay başkan yardımcısı. Aynı zamanda ekonomi bakan yardımcılığı ve parlamento üyesi olarak da görev yaptı.

İsrail’in hava ve kara saldırılarının Gazze’yi yerle bir ettiği savaşın yedinci ayında Hamas İsrail’in askeri operasyonlarına son vermesini, bölgeden çekilmesini ve yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerine izin verilmesini istiyor. İsrail tüm Hamas yönetimini terörist olarak görüyor ve Haniye ile diğer liderleri “Hamas terör örgütünün iplerini elinde tutmaya” devam etmekle suçluyor.

Ateşkes görüşmelerinin ortasında Hamas lideri Haniye'nin kız kardeşi tutuklandıAteşkes görüşmelerinin ortasında Hamas lideri Haniye’nin kız kardeşi tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.