Ateşkes görüşmelerinin ortasında Hamas lideri Haniye’nin kız kardeşi tutuklandı

Hamas lideri İsmail Haniye'nin üç kız kardeşinden biri İsrailli yetkililer tarafından "teröre destek" gerekçesiyle tutuklandı. Bu tutuklama kararı tam da Kahire'de ateşkes görüşmelerinin başladığı bir döneme denk geliyor.

Dünya 2 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hamas Politbüro Başkanı İsmail Haniye / Fotoğraf: AA

İsrail’in emniyet güçleri Hamas lideri İsmail Haniye’nin kız kardeşlerinden birini “terör örgütü mensuplarıyla temas halinde olma” ve “terör eylemlerine destek verme şüphesiyle tutukladıklarını açıkladı. Bu tutuklamanın tam da ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bir dönemde gerçekleşmesi manidar.

Yetkililer emniyet güçlerinin iç istihbarat teşkilatı Şin Bet ile düzenlediği şafak operasyonunda “Hamas’ın üst düzey yetkilisinin akrabası” olan 57 yaşındaki bir kadının tutuklandığını açıkladı. Açıklamada yakalanan kadının kimliği belirtilmezken yaşadığı yerin İsrail’in güneyindeki Tel Sheva olduğu belirtildi.

Times of Israel’in savunma güçlerine dayandırdığı haberinde kadının 62 yaşındaki Haniye’nin kız kardeşlerinden biri olduğunun doğrulandığı yazıyor. Kanal 12’nin haberine göreyse tutuklanan kişi Sabah Haniye’ydi.

Emniyet yetkilileri Sabah’ın evine yapılan baskında “güvenlik için ciddi tehlike yaratan” belgeler, görüntüler, telefonlar ve daha başka kanıtlar bulunduğunu söyledi. Zanlının Beerşeba Sulh Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya çıkarılacağı da belirtildi.

Ele geçirildiği iddia edilen deliller arasında Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz baskınına desteği ve söz konusu örgütün Gazze Şeridi’ndeki faaliyetlerini sürdürmesine yarayacak malzeme olduğu söyleniyor. Yetkililer binada yüz binlerce şekel nakit para bulunduğunu da duyurdu.

Kız kardeşleri hakkında ne biliyoruz?

Sık sık Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gibi üst düzey yetkililerle görüşen Haniye esasında Katar’ın başkenti Doha’da yaşıyor. Üç kız kardeşi ise Tel Şeva’da yaşamlarına devam ediyor, üçü de İsrailli Araplarla evli. Kız kardeşlerin üçü de İsrail vatandaşı.

Bununla birlikte kız kardeşlerden ikisi şu anda dul, geçmişte Mısır üzerinden Gazze’ye yaptıkları yasa dışı seyahatler nedeniyle İsrailli yetkililerle ters düşmüşler. Her ikisine de bu ziyaret nedeniyle sekiz ay hapis cezası verilmiş ama cezanın uygulanması ertelenmiş. Yine 2015’in ilerleyen zamanlarında İsrailli yetkililer Haniye’nin kız kardeşleri için oğlunun Gazze’deki düğününe katılması için istediği izin talebi reddedilmişti.

Manidar zamanda tutuklama

Bu arada Haniye’nin kız kardeşi biraz önce de belirttiğimiz gibi pazar günü Kahire’de yeniden başlayan ateşkes görüşmelerinin hemen ardından tutuklandı. Hamas görüşmeye doğrudan katılamıyor, onun yerine Katarlı ve Mısırlı yetkililer ABD ve İsrail ile görüşüp neler konuşulduğunu Hamas’a iletiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin ateşkes görüşmelerine zorlandığını söylemek çok da yanlış olmaz. Bu zamana kadar Hamas’ın taleplerine “akılş dışı” diyerek tepki gösteren Netanyahu’ya karşılık olarak örgüt bazı taleplerinden taviz vermek zorunda kaldı. Buna rağmen Netanyahu’nun anlaşmaya sıcak bakmaması aslında taleplerden ziyade savaşın devam etmesini istediğini gösteriyor.

Bunun nedeni ise mevcut tabloda Netanyahu’ya karşı ülke genelinde artan “erken seçim” çağrıları. Hatırlayalım, ABD’li Demokrat Senatör Chuck Schumer bile İsrailli vatandaşlara erken seçim çağrısında destek vermişti. Pek çok analize göre Netanyahu’nun savaşa ara verirse kendisine yönelik tepkilerin artmasından endişe ettiği düşünülüyor ki anlaşılan bu endişe onu fıtık bile etti. Netanyahu pazar günü fıtık ameliyatı olurken Tel Aviv’den Kudüs’e çok çeşitli yerlerde Netanyahu’ya istifa çağrısı yapıldı, İsrailli liderin ateşkesin önündeki en büyük engel olduğu vurgulandı.

Bu arada İsrailliler İsrail Parlamentosu Knesset’in önünde pazartesi günü çadır kurdu. Bu çadırların çoğunun tepesine İsrail bayrağı konmuş ve üzerlerinde “Esirleri kurtarmaktan daha büyük sevap yoktur” ve “SEÇİM” gibi sloganlar yazıyordu. Bu çadırlar, Netanyahu’nun görevden alınması için pazar günü dört günlük bir protesto başlatan binlerce İsraillinin geçici evleri.

Knesset önündeki protesto çadırları. Fotoğraf: Shutterstock

Bir haftada 13 çocuk katleden İsrail'e ABD'den gizli kapaklı silah onayıBir haftada 13 çocuk katleden İsrail’e ABD’den gizli kapaklı silah onayı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.