Ukrayna: AB’den daha fazla askeri yardım bekliyoruz

Avrupa Birliği'nin (AB) askeri yardımlarıyla Rusya'ya karşı savaşta direncini sürdüren Ukrayna, AB'den daha fazla bekliyor. AB Konseyi'nde yaptığı konuşmada Dışişleri Bakanı Kuleba askeri yardımı artırma ve teçhizat tedarikini hızlandırma çağrısında bulundu.

Dünya 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna bayrakları yan yana dalgalanıyor.

İkinci yılına yaklaşmakta olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nda zaman zaman gerilim tırmanırken Rusya 12 Kasım’da 52 günlük aranın ardından ilk kez başkent Kiev’e hava saldırısı düzenlemişti. Batı’nın yardımlarıya Rusya’ya karşı ciddi bir direniş sergileyen Ukrayna AB’den daha fazla askeri yardım talep ediyor.

AB’ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Rusya ile savaşta Ukrayna Kara Kuvvetleri’nin gücünün özel anlam taşıdığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Hava ve deniz kuvvetleri önemli. Ancak şu an asıl yük kara kuvvetlerinin omzunda. Siyasi konuları bir tarafa bırakarak, ‘Ukrayna askerine nasıl yardımcı oluruz?’ sorusuna yanıt verelim. Sizlerden ordumuza 1 milyon merminin temini kararını onaylamanızı bekliyoruz. AB’den daha fazla askeri yardım bekliyoruz.”

Rusya’ya yeni yaptırım paketi gelebilir

Kuleba Rusya’ya yönelik 12’nci yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi talebinde bulundu.

AB Komisyonu’nun Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye ettiğini anımsatan Kuleba bu sayede Ukrayna halkının moral bulduğunu vurgulayarak “Bu karar mücadelemizin boş olmadığını bir daha ortaya koydu” dedi.

Eski Genel Sekreter'den Ukrayna önerisi: Rus işgalindeki topraklar hariç, NATO'ya alalımEski Genel Sekreter’den Ukrayna önerisi: Rus işgalindeki topraklar hariç, NATO’ya alalım

Bakan Kuleba Ukrayna’nın üyeliği süreciyle ilgili diyaloğu başlatma kararının aralıkta açıklanacağına ilişkin umudunu paylaştı.

Romanya’da Ukraynalı pilotlar için F-16 eğitim merkezi açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.